Amenajari Exterioare

4 sfaturi utile pentru a proteja plantele în sezonul rece

În funcţie de evoluţia vremii, se impune luarea anumitor măsuri de protejare a gazonului, a plantelor din grădină, precum şi a celor aflate în ghivece, care vor rămâne peste iarnă afară. Iată câteva sfaturi utile de care ar fi bine să ţineţi cont:

1. Gazonul nu trebuie lăsat mare în timpul iernii. Acesta trebuie să fie scurt, deoarece, altfel, firele de iarbă vor fi înclinate de frig şi zăpadă şi se vor culca pe sol. Ulterior, la primăvară, umiditatea ridicată şi temperaturile în creştere vor favoriza dezvoltarea mucegaiului şi deci moartea gazonului.

2. De asemenea, vă recomandăm ca, în această perioadă, să fertilizaţi gazonul cu material specific (îngrăşăminte chimice complexe, cu descompunere lentă, sau îngrăşăminte organice, aşezate mai ales pe strat de zăpadă). În acest fel, veţi asigura un aport constant de elemente nutritive la nivelul rădăcinii, care vor hrăni şi, implicit, vor proteja de frig peluza.

3. Odată cu gazonul, fertilizaţi şi plantele din grădină sau ghivece. Tufele sau speciile cu creştere laxă, precum anumite varietăţi de thuja, forstytia, lavandă, coacăz etc., trebuie legate uşor cu sfori (însă fără a le sugruma).

ATENŢIE!

Dacă nu legaţi tufele sau plantele cu creştere laxă, în momentul în care va ninge abundent, ramurile acestora se vor rupe (apărând, deci, răni deschise) sau se vor despica, ceea ce va duce la deprecierea lor.

4. Dacă aveţi în grădină plante care nu suportă temperaturile foarte scăzute (de exemplu, camelii, magnolii tinere, smochini etc.), protejaţi-le cu frunze, paie, rogojini şi chiar cu un carton învelit la exterior cu folie de plastic.

Astfel pregătită grădina, poate să vină iarna, cu mantia ei de zăpadă, care va asigura căldura naturală împotriva gerului.

Inginer horticol Carmen Uscoiu – Util Garden Service SRL

Related posts

Intretinerea gradinii – operatiuni ale lunii septembrie

Adina Meyers

3 site-uri care te ajută să pui la punct casa pentru şcoală

Adina Meyers

4 gradini din care sa te inspiri

Adina Meyers