LifeStyle

„Născuți aici”, expoziție temporară de fluturi tropicali vii

Vă invităm să parcurgeți alături de noi o călătorie imaginară, care pornește din însoritele ținuturi ale unor zone geografice extrem de îndepărtate – Costa Rica, Malaezia, India sau Filipine, acolo unde, la un moment dat, o mică și plăpândă omidă a ieșit din ou (a înfulecat muuulte frunze), s-a înfășurat într-un cocon și s-a transformat în pupă. Micuța vietate a fost apoi purtată mii de kilometri în zbor în burta unei păsări din oțel, și, după un drum lung și obositor, a poposit în curtea unui muzeu îndrăgit de copii.

„Născuți aici” este povestea unei expoziții cu și despre fluturi, adusă din 26 iunie la Muzeul Antipa, care își invită vizitatorii să admire frumusețea și bogăția de culori ale unor vietăți cu un ciclu de viața fascinant. În sera din curtea muzeului își vor întinde aripile „Împăratul” (Morpho peleides Kollar), „Fluturele coada rândunicii de smarald” (Papilio palinurus Fabricius), precum și fluturi cap-de-bufniță (Caligo atreus Kollar și C. memnon C. & R. Felder) iar vizitatorii vor avea prilejul dar și privilegiul de a fi martorii unor momente unice: „naşterea" unor fluturi, momentul în care adulţii părăsesc învelişul crisalidei şi văd pentru prima oară lumina soarelui.

Fluturii tropicali „născuți aici” își vor trăi momente din viață sub ochii admiratorilor de toate vârstele, iar cei dornici să afle mai multe despre acest grup de viețuitoare vor avea prilejul sa participe la tururi ghidate gratuite, susținute de specialiști ai muzeului. Astfel, ei vor afla cum își petrece viața viitorul fluture în învelișul său protector, stadiul de pupă fiind, așa cum consideră oamenii de știință, una dintre cele mai interesante perioade din viața unui fluture.

Vizitatorii vor primi informații detaliate despre procesul ieșirii din pupă care este, de asemenea, extrem de interesant: într-un interval relativ scurt, de la câteva minute la câteva ore, mica vietate își extrage corpul din învelișul protector, își întinde antenele, piciorușele și aripile, le usucă și le întărește. Doar după ce acest proces s-a finalizat, putem spune că insecta este pe deplin „funcțională”.

 

„Născuți aici” ne ajută să cunoaștem îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant, și să ne delectam cu bogăția de forme și culori atât de caracteristică fluturilor diurni din zonele tropicale. Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii ne vor atrage atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate in mediul lor natural, prin măsuri specifice.

 

Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru copii, studenți și pensionari şi de 12 lei pentru adulți. Copiii cu vârstă mai mică de 3 ani au accesul gratuit în expoziție.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 8 septembrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00 ultimii vizitatori putând să intre în seră la ora 17:30.

 

Sponsor: MOL România

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa

Related posts

Cersaie 2018: un mare succes

Adina Meyers

Tot ce trebuie să știi despre plantarea bulbilor de begonie

Adina Meyers

Very Late Breakfast

Adina Meyers