RADET sustine ca centralele de apartament "nu respecta gradul de noxe eliberate in atmosfera si consecinta va fi iminenta introducere a platii taxei de mediu", in timp ce, in cazul sistemului de incalzire centrala, "lipsesc accizele de mediu"
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti a anuntat ca a efectuat un studiu comparativ intre costurile pentru consumatori ale sistemului centralizat de incalzire din Capitala si cele presupuse de o centrala termica de apartament, iar concluzia principala a studiului, ca incalzirea centrala este semnificativ mai avantajoasa, se bazeaza inclusiv pe premisa "iminentei"introducerii unei taxe de mediu pentru detinatorii de centrale termice individuale.
Potrivit RADET, "in ceea ce priveste studiul comparativ intre sistemul centralizat de termoficare si centrala termica de apartament, acesta demonstreaza ca in municipiul Bucuresti se recomanda si chiar impune folosirea incalzirii centralizate, având in vedere motive de ordin social, economic si al protectiei mediului. Astfel, sistemul centralizat de termoficare este sigur in exploatare si are o durata de viata de peste 30 de ani, este independent din punct de vedere al combustibilului folosit si poate functiona atât cu gaze naturale, cât si cu pacura si alte surse neconventionale. Nu in ultimul rând, este ecologic, lipsesc accizele de mediu si are o atitudine prietenoasa fata de mediu si resursele energetice".
La conferinta de presa de miercuri, reprezentantii RADET au impartit "fluturasi" in care sunt prezentate, comparativ, avantajele sistemului centralizat de incalzire fata de varianta centralei termice de apartament, inclusiv in privinta costurilor pentru consumatori.
Astfel, RADET sustine ca centralele de apartament "nu respecta gradul de noxe eliberate in atmosfera si consecinta va fi iminenta introducere a platii taxei de mediu", in timp ce, in cazul sistemului de incalzire centrala, "lipsesc accizele de mediu".
"Nimeni pâna acum nu v-a luat o taxa pentru ca dumneavoastra dati la cos, la nivelul vecinului de deasupra dumneavoastra, noxe. El nu poate sa isi deschida fereastra vara, când va produceti apa calda, pentru ca ii dati in nas noxele. Azi nu va pune nimeni sa platiti. Nu se stie ce se va intâmpla mâine", a declarat, in cadrul conferintei de presa, directorul general al RADET, Valentin Vitalariu, potrivit profit.ro.
Subiectul introducerii unei taxe de mediu pentru centralele termice de apartament a facut valuri in 2014 si 2015. Astfel, in urma cu 2 ani, premierul de atunci, Victor Ponta, declara ca, potrivit reglementarilor europene, din 2016, proprietarii de centrale individuale de incalzire vor fi obligati sa plateasca o taxa si au circulat zvonuri potrivit carora cuantumul acesteia ar urma sa fie de 30 lei/gigacalorie. Ulterior, in 2015, pe fondul criticilor publice, Ponta a revenit asupra temei si a declarat ca Guvernul nu intentioneaza sa taxeze centralele de apartament, iar ulterior subiectul s-a stins.
Un nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 500 si 10.000 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Material preluat de pe http://a1.ro