Image default
Amenajari case

Locuință și spațiu de lucru reunite sub același acoperiș

Ridicată în 1997, locuința din imagini și-a dovedit în timp nu doar trăinicia, ci și frumusețea arhitecturală, căci nu și-a pierdut deloc farmecul, nici după douăzeci şi doi de ani. Construcția solidă, realizată din cărămidă Porotherm izolată cu vată minerală, are o arhitectură clasic-rustică, cu acoperișuri ascuțite, foarte înclinate, cu țiglă de tip olane, cu obloane din lemn la ferestre și elemente decorative din cărămidă.

Având trei niveluri – demisol parțial, parter și mansardă –, casa dispune de o compartimentare jucată, cu sesizabile diferențe de nivel între funcțiuni. Astfel, între bucătărie și dining, diferența de nivel este de o treaptă, urmând să urci din nou câteva trepte pentru a ajunge în living. Interesant din punctul de vedere al poziționării este și dormitorul de la demisol, prevăzut cu ferestre franțuzești și acces direct de afară. O alee pavată cu cărămidă, ascunsă privirilor de tufe decorative mari și arbuști ornamentali, conduce direct la încăperea pe care proprietarii i-au amenajat-o recent fiului lor, după ce spațiul de lucru de aici a fost mutat în aripa nouă.

Grădina, de acum matură, se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, contribuind și ea la aspectul pitoresc al exteriorului. Aleile șerpuitoare placate cu clincher, jardinierele și bordurile realizate din același material oferă grădinii un aspect patinat, în timp ce tufele cu forme și dimensiuni variabile îi dau un aer intim, romantic.

Recent, în peisajul curții a apărut un corp de clădire nou. Dornică să beneficieze de un birou mai mare, cu spații bine delimitate, în care să-și primească și clienții, proprietara a avut ideea creării acestui loc separat de restul casei, dar totodată unit prin acoperiș și terasă. Construcția cu o suprafață de 70 de metri păraţi, cu un singur nivel, este realizată în partea laterală a imobilului, la o distanță de câțiva metri de acesta, astfel încât între clădiri să rămână suficient loc pentru o terasă comună acoperită. Placată cu gresie porțelanată de tip rustic, cu inserții de plăcuțe pictate manual, terasa este suficient de generoasă pentru a adăposti o masă pentru 12-14 persoane, o servantă cu chiuvetă, dar și grătarul. Totodată, are rolul de a uni casa cu biroul, oferind un spațiu de relaxare binevenit pe timpul verii, umbros și confortabil vizual.

Noua structură cu destinația de birou a fost construită din cărămidă şi dotată cu baie proprie. Spațiul interior deschis, sub forma unei singure încăperi cu dimensiuni mari, a fost structurat în mai multe zone cu funcțiuni diferite, care comunică între ele: zonă de birou, loc cu masă de lucru, zonă de discuție cu canapea, dar și numeroase rafturi pentru depozitare. Designerul Corina Săftescu este cea care s-a ocupat de întreaga amenajare interioară, atât pentru spațiul de birou, cât și pentru interiorul proaspăt renovat al locuinței. A mers pe un stil de amenajare eclectic, mai exact pe o combinație de rustic și clasic cu note elegante. O mare parte a mobilierului o reprezintă piesele stil autentice, recondiționate, achiziționate din magazinele de antichități Victor Antiques și Aron Antichități din Timișoara. Materialele textile, folosite din abundență, sub formă de drapaje pentru perdele și draperii, tapițerii sau pernuțe decorative, aduc amenajării un plus de căldură și culoare.

Bazată pe tonuri naturale, de pământ, lemn și teracotă, cromatica nu este deloc una ternă. Dimpotrivă, această combinație de culori oferă interioarelor o lumină aparte, caldă și misterioasă, de budoir, de altădată.

Corpurile de iluminat au un rol important în completarea scenei, designerul optând fie pentru veioze și lampadare vechi, achiziționate de la antichități, fie pentru lămpi și aplice din porțelan pictat manual, de la Prima Lighting.

Din amenajările cunoscutului designer Corina Săftescu nu puteau să lipsească tablourile, lucrări de secol al XIX-lea, specifice școlilor franceză, austriacă și engleză, reprezentând peisaje, portrete, scene de viață sau natură moartă.

Foto: Antonio Cioarek

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, [email protected], www.cass-design.com

Articole similare

Locuinta expresiva din Suedia

Elena Turcu

3 pasi pentru construirea unei case in copac

casamea.ro

Casuta la poalele muntilor

casamea.ro

Lasă un comentariu