Decor Solutii Constructive

Lemnul în casele noastre

Dintre materialele naturale, cel mai utilizat la construirea şi amenajarea caselor este lemnul, datorită proprietăţilor sale fizico-mecanice (bun izolator, rezistenţă mecanică acceptabilă pentru construcţii medii şi stabilitate în timp) şi valenţelor excepţionale pentru design.

O casă cu structură şi finsaje din lemn asigură un climat interior foarte plăcut şi totodată oferă un design deosebit de atractiv. Deoarece poate fi refolosit şi reciclat, dar mai cu seamă datorită faptului că este o resursă regenerabilă, acest material continuă să fie folosit pe scară largă, mai ales în domeniul construirii locuinţelor. Acoperişurile din lemn (şindrilă sau şiţă) sunt ideale pentru casele din lemn, în timp ce gardurile şi porţile din lemn se potrivesc cu orice stil. La interior, alegerea parchetului ca soluţie pentru pardoseală poate schimba radical ambianţa întregii locuinţe.

Casele din lemn
Fie că sunt tradiţionale, realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie că sunt prefabricate, cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe bază de lemn, casele din lemn au avantaje substanţiale: sunt prietenoase cu mediul; necesită o perioadă scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele clasice; sunt intime, călduroase iarna şi răcoroase vara; sunt recomandate inclusiv în zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât oferă linişte şi confort, şi asta deoarece lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul locuinţei, indiferent de vreme. În plus, lemnul este un material uşor de prelucrat, se potriveşte cu orice stil arhitectural şi se găseşte într-o gamă variată de finisaje exterioare şi interioare. De asemenea, trebuie precizat faptul că o casă din lemn poate fi amplasată în orice loc, fără să existe riscul că nu respectă cerinţele arhitecturale ale zonei.
Desigur, ca dezavantaj, amintim slaba rezistenţă la foc a lemnului. În prezent însă, există soluţii de ignifugare care limitează acest risc, dacă sunt luate din timp măsurile de protejare.

Decorurile cu lemn sunt elegante, relaxante şi sănătoase
Deși ne aflăm într-un proces continuu de modernizare, iar evoluția tehnologică își pune amprenta inclusiv asupra stilului decorativ și arhitectural, specialiștii și designerii de interior au remarcat o întoarcere către un stil clasic reinterpretat, sofisticat, şi spre o paletă de culori calde. Cu alte cuvinte, spre un cămin cozy şi sigur. Oamenii vor ca emoția pe care o transmit casele lor să fie diferită de experiența vieții cotidiene, şi asta deoarece căminul reprezintă prin excelenţă locul destinat relaxării și bunei dispoziții alături de cei dragi, iar lemnul este un factor esenţial, care poate contribui la acest lucru. De aceea, se constată o creştere fără precedent a utilizării lemnului. Acesta se regăseşte la structura de rezistenţă a caselor, la diverse componente şi sisteme (uşi, ferestre, scări, lambriuri, plinte, pervazuri), la finisaje (în special la parchet şi duşumea), la mobilier, accesorii şi decoraţiuni. La exterior, acest material este prezent la garduri, porţi, pergole, deck, foişoare, mobilier etc.
Produsele din lemn masiv se disting prin: rigoarea finisajului (acesta este unul dintre factorii principali care denotă calitatea lucrării în amenajările de interior); unicitatea modelelor (sunt îmbinate armonios simplitatea și eleganța); naturalețe şi absenţa artificiilor decorative inutile; autenticitate; rafinamentul culorilor (indiferent de lemnul ales, culorile se păstrează vii datorită procedeelor avansate de șlefuire și lăcuire).

Ce tipuri de lemn se folosesc la interior?
Fiecare tip de lemn are povestea sa și caracteristici unice, răspunzând tuturor gusturilor, bugetelor și funcţiunilor:
Nucul: este un lemn nobil, de esență tare, puternic, cu o suprafață mătăsoasă și luciu natural.
Fagul: este rezistent, masiv, are o finețe a fibrei ușor de remarcat, iar prelucrarea sa necesită pricepere.
Stejarul: este rezistent, dur, impozant, iar finisajul său solicită pricepere și tenacitate.
Cireșul: se găseşte în nuanțe ce variază de la roz până la maro pur şi prezintă o facilitate de șlefuire superioară, ce îi pune în valoare strălucirea.
Frasinul: se remarcă prin rezistență mecanică și elasticitate, fiind ușor de lăcuit și prelucrat.
Bradul: este extrem de popular în țara noastră, are o rezistență scăzută, este ușor de șlefuit, lăcuit și vopsit şi reprezintă o alegere accesibilă.

Material realizat cu sprijinul specialistului în lemn Aly Wisam, wisam@marketingconcept.ro, www.fabricadelemne.ro    

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Parter+Etaj: 220 mp

Adina Meyers

Soluţii de decor cu piatră decorativă

Adina Meyers

5 solutii moderne pentru cladirile cu acoperis terasa

Adina Meyers