LifeStyle

„La portile Orientului”, licitatie Goldart

Cu exceptia unor „Case din Provence” de Stefan Popescu si a unui „Peisaj din Normandia” de Elena Popea (de altfel, lucrari admirabile) cvasitotalitatea operelor de arta plastica din aceasta licitatie are ca sursa de inspiratie lumea orientala si cea autohtona, purtand pecetea Levantului.

Cele mai elocvente exemple sunt, desigur, peisajele. Mentionam  “Pescari cu barca la malul marii” de Nicolae Tonitza, lucrare cu numeroase participari la expozitiile organizate de Muzeul de arta al R.P.R in 1963 si al R.S.R. in 1979, reprodusa in albumul „Tonitza” de C. Baba, Ed. Meridiane 1965, “Margine de sat” de Jean Al. Steriadi, „Ruinele Cetatii Albe” de Marius Bunescu, „Copac Inflorit” de Samuel Mutzner, “Case la tara” de Rudolf Schweitzer Cumpana, “Neveste de pescari” de Kimon Loghi, “Acoperisuri in Bucuresti“ de Vasile Popescu, sau minunatul peisaj cu castani de Stefan Popescu.

„Interioarele” si „Naturile statice” se regasesc in acelasi univers cu iz oriental: „Trandafiri” de Ion Andreescu, „Interior oriental” de Ipolit Strambulescu,  „Rodii” de Ion Pacea, „Natura statica”  de Corneliu Baba, „Luminare si ulcior”  de Otto Briese sau naturile statice semnate de Constantin Piliuta.

De Orient amintesc si o serie de portrete semnate de: Iosif Iser, Nicolae Grigorescu – remarcabil este „Evreul cu caftan”, dintr-o tematica dezvoltata in deceniile sapte si opt ale secolului al XlX- lea,  Dumitru Braescu, Tia Peltz, Boris Caragea, Marcel Guguianu s.a.

Este cea de a 80-a licitatie a Casei Goldart, care serbeaza evenimentul oferind iubitorilor de arta si colectionarilor lucrari de exceptie.

Related posts

Traditie in moda

Adina Meyers

Berea Albacher Premium 0,66l premiată cu aur de Monde Selection

Adina Meyers

Catalogul IKEA 2011 – scadem preturile, nu si calitatea

Adina Meyers