Home

Invata cum sa aplici singura tapetul

Daca ai initiativa, simt practic, ceva timp la dispozitie si multa rabdare, te poti gandi sa renovezi singur o parte din casa. Daca pentru unele lucrari este musai nevoie de un specialist si de unelte profesionale, zugravitul si aplicarea tapetului sunt doua operatiuni pe care le poti face in regie proprie fara prea mari probleme.

Citeste si: Cum alegi tapetul potrivit pentru casa ta

Ca regula generala, necesarul de tapet se calculeaza evaluand suprafata de acoperit in metri patrati si adaugand un supliment de 15-20%, ce reprezinta eventualele pierderi si decupaje gresite ale materialului.

De ce ai nevoie?

– Creion

– Fir cu plumb

– Rigla

– Foarfece

– Cutter

– Pensula

– Rola de cuciuc

– Burete

– Tapet

– Adeziv special pentru tapet

Etape

1. Masoara dimensiunile peretilor, de la tavan pana la podea, si adauga 100 mm la fiecare bucata. In general, o rola are dimensiunile de 0,52×10 m, iar pentru o camera normala, cu o inaltime de 2,4 m, vei avea nevoie de 4-5 role de tapet.

2. Curata si degreseaza peretii indepartand eventualele straturi de vopsea, tapet sau praf. In acelasi timp, aplica glet, daca exista gauri sau denivelari vizibile.

3. Scoate intrerupatoarele, aplicele sau lustrele si monteaza-le din nou dupa ce ai aplicat tapetul.

4. Aplica adezivul special (recomandat de producator) intr-un strat uniform pe toata suprafata care urmeaza a fi tapetata. Asaza fasia (taiata dupa dimensiunea peretelui) direct pe adeziv si ruleaz-o de la tavan pana la pardoseala, avand grija sa o mentii dreapta. Taie surplusul cu ajutorul unui cutter.

– Fasiile de tapet se aplica de la fereastra inspre camera si trebuie numerotate in ordinea asezarii lor. A doua fasie pe care o aplici trebuie asezata langa prima fara sa se suprapuna, dar avand grija ca alaturarea sa fie perfecta. In cazul tapetului cu imprimeuri mari trebuie sa ai grija la imbinari.

– Sterge imediat excesul de adeziv.

– Pentru a-ti usura munca, traseaza linii verticale cu ajutorul unui fir cu plumb sau cu un creion, din 50 in 50 de cm, urmand sa aplici intre ele fasia de tapet.

– Decupajele pentru prize si intrerupatoare se fac dupa uscarea tapetului.

Citeste si: Cum scapi de tapetul demodat

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Finisaje naturale pentru un cămin primitor

Adina Meyers

Spectacular transformation of an old Bucharest house

Adina Meyers

Renovări de toamnă în locuință

Adina Meyers