Indiferent de planurile pe care le ai in ceea ce priveste amenajarea interiorului casei tale, tapetul este o alternativa pe care merita sa o iei in calcul, deoarece este un finisaj care nu oboseste sa tot revina in tendinte atunci cand e vorba de designul interior. Motivul? Acest finisaj si-a dovedit de fiecare data capacitatea de a se reinventa si a-i recuceri pe designeri si, de ce nu, si pe proprietari.

Modalitate alternativa de finisare si decorare, tapetul revine in topul preferintelor, prezentand in momentul actual un nou look si variate imbunatatiri functionale.

Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei incaperi poate schimba total spatiul (in cazul in care se aleg modele in culori puternice, in contrast cu restul incaperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pata de culoare (cand se folosesc culori calde, combinatii de culori pastelate, texturi fine). 

Citeste si: Invata cum sa aplici singura tapetul

Pentru a alege bine tapetul, aveti in vedere incaperea ce va fi decorata si stabiliti care vreti sa fie rezultatul acoperirii. Daca incaperea este mica, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerand vizual spatiul.

Aceeasi regula este valabila si daca aveti obstacole de ocolit (dulapuri incastrate, usi, ferestre etc.), pentru ca un imprimeu mare va fi segmentat in mod repetat, ceea ce va intrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat.

Pentru camerele mici, tapetul cu reflexii metalice se va dovedi o alegere inspirata, pentru ca reflecta lumina, oferind senzatia unui spatiu mai larg. Daca plafonul este foarte jos, optati pentru o acoperire cu linii verticale, pentru ca acestea alungesc aparent peretii. Pus orizontal, acelasi tapet in dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spatiu mic. Nu este recomandata acoperirea cu tapet a mai multor incaperi, in special cu motive si cromatica diferite, pentru ca efectul de ansamblu va fi unul haotic.

Daca ati ales imbracarea unui perete in tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitati suplimentarea desenului cu un tablou. Daca totusi o faceti, aveti grija ca rama lui sa prezinte o cromatica neutra. Puteti evidentia cu succes cu ajutorul tapetului doar o portiune privilegiata ce trebuie pusa in evidenta.

Citeste si: Cum scapi de tapetul demodat

Capacitatea tapetelor de a imprima caldura si de a crea atmosfera le recomanda in orice functiune a casei, in special in living si dormitor, venind intr-o comuniune perfecta cu stilul clasic, oferind un plus de eleganta interiorului.

Tapetul trebuie sa se incadreze in acelasi stil cu mobilierul ales si cu ideea in care au fost create toate elementele dintr-o incapere (perdele, draperii, covoare, culori de tencuiala).

Iubitorii stilului clasic pot opta pentru stilul italian, in care predomina modelul baroc, cu fome mari si bine definite ce denota eleganta. Se poate alege o gama larga de imprimeuri (florale, orientale sau baroce), iar culorile pot fi foarte imaginative (auriu, brunuri, griuri, rosu). Desi maroul si bejul sunt culori mai putin spectaculoase, se asociaza perfect cu stilul clasic si cu decorurile din lemn.

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Bucătărie organizată ca un mic bistro, într-un apartament colorat

Adina Meyers

Decor in stil frantuzesc pentru casa ta

Adina Meyers

Interior vesel, confortabil si primitor

Adina Meyers