Amenajari Exterioare

Intretinerea gradinilor- operatiuni specifice lunii mai

Desi luna mai poate parea o luna ca oricare alta in privinta intretinerii unei gradini, totusi ea ridica unele probleme specifice, pe care trebuie sa le rezolvam pentru a nu avea probleme in perioada urmatoare. De asemenea, tot in aceasta luna se fac anumite plantari de sezon.

In primul rand intretinerea presupune operatiunile curente: tunderea gazonului, mici fasonari de ordin estetic la plante, aplicari de ingrasaminte, etc.

Insa in luna mai apar cei mai multi daunatori, precum si o serie de boli ale plantelor, ca urmare a ploilor abundente care cad de obicei in luna aprilie. De asemenea, apar si foarte multe buruieni.

Spre exemplu, trandafirii sunt atacati de o varietate foarte mare de insecte: purici, musculita alba, afide, limacsi, viespea croitor, etc.

Pomii fructiferi sunt atacati de purici, viermi, paianjeni, insa pot face si boli precum rapan, fainare, foc bacterian, dar si o serie de viroze.

Nu doar aceste specii sufera din cauza atacurilor, ci si coniferele, arborii foiosi si plantele decorative.

Astfel, la inceputul lunii mai se fac stropiri impotriva insectelor, si se continua saptamanal pe intreaga perioada a lunii. Este de preferat sa alternati diferite substante, pentru a nu crea obisnuinta.

Impotriva bolilor se fac stropiri cu diverse fungicide. Puteti alterna o saptamana insecticid, urmatoarea saptamana fungicid.

Cand stropiti plantele nu trebuie sa fie ude, si aveti nevoie macar de doua zile fara ploaie si vant.

Cosmarul oricarui gradinar sunt buruienile din gazon. Acestea se combat cu erbicide selective, sau erbicide pentru buruieni cu frunza lata. Pentru un efect maxim al erbicidului, acesta se aplica atunci cand buruienile au frunzele bine dezvoltate (nu dupa tunderea gazonului), deoarece substanta se absoarbe prin frunza. Dureaza doua saptamani din momentul aplicarii si pana cand buruienile se usuca. Daca aveti buruieni din aceeasi familie cu gazonul (Pir, Monor, etc), acestea nu pot fi indepartate cu erbicid, ci doar manual. Daca atacul este extins, zona respectiva trebuie refacuta complet.

Tot in luna mai se mai fac si operatiuni ceva mai placute decat cele de mai sus. Acum se monteaza plantele anuale (rasadurile). Daca sunteti iubitor de multa culoare si parfum in gradina, este momentul se montati Petunii, Craite, Allysum, Salvia splandens, Begonii, etc.

Mai multe informatii si articole puteti gasi si pe www.amenajarigradinibucuresti.ro 

 

 

Related posts

Pompa submersibilă de apă curată vs. pompa submersibilă de apă murdară. Ce să alegi? 

Adina Meyers

22 de idei pentru a avea o piscina personalizata

Adina Meyers

Cum construiesti o sera pentru plantele tale?

Adina Meyers