LifeStyle

Conferinta de psihoterapie si lansare de carte „Calarind propriul tigru”

Profesorul, psihoterapeutul si expertul in coaching Giorgio Nardone va sustine conferinta "Calarind propriul tigru"  la Bucuresti pe 10 si 11 mai 2014.

”Oricare din noi adoarme in fiecare seara alaturi de un tigru. Nu poti sa stii daca, la trezire, acesta o sa vrea sa te linga sau sa te sfasie”. Acest aforism antic, rod al intelepciunii chineze, ilustreaza relatia complicata a fiecaruia dintre noi cu sinele. In forul nostru interior salasluieste acest tigru, pe care putem invata sa-l strunim, in loc sa ne irosim resursele luptand cu el.

„Calarind tigrul” este o expresie metaforica: a reusi sa realizezi ceva aparent imposibil. In realitate, cum am putea convinge un tigru sa se lase calarit? Acest deziderat pare extrem de dificil, daca nu de-a dreptul utopic. Totusi, daca ne eliberam din capcana logicii obisnuite, din cea a rationalitatii si a asa-numitului „simt comun”, a fi calare pe un tigru devine nu doar posibil, ci si realizabil. Aceasta conferinta isi propune o prezentare a artei rezolvarii situatiilor problematice complicate personale si de grup apeland la stratageme – adica la solutii ingenioase si relativ simple.

Cercetarile intreprinse sub egida Centrului de Terapie Strategica din Arezzo, Italia, si practica indelungata in domeniu a profesorului Giorgio Nardone si echipei sale de specialisti, au avut drept rezultat elaborarea a doua modele operative originale:

  • Psihoterapia Scurta Strategica – o forma avansata de tratament psihologic care se remarca prin aplicarea unor protocoale specifice de interventie (suite de prescriptii terapeutice) concepute special pentru remisiunea rapida a celor mai intalnite afectiuni psihice si probleme de ordin psihologic (conform studiilor clinice, rata eficientei interventiilor variaza intre 85 si 90%)

  • Problem Solving & Coaching Strategic – un ansamblu de procedee de inspiratie psihoterapeutica (cum ar fi stratagemele menite sa neutralizeze rezistentele la schimbare, ori tehnicile rafinate de comunicare si persuasiune) care si-au gasit aplicatii valoroase in domeniul comportamentului organizational si managerial gratie capacitatii lor de rezolvare efectiva a situatiilor problematice in care rationalitatea si metodele traditionale dau gres. 

Cele doua modele de interventie sus-mentionate sunt patentate la nivel international si inregistrate ca marci la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (World Intellectual Property Organization [WIPO]).Participarea la aceasta conferinta va ofera ocazia de a va initia in aceste modele (patrunzandu-le tainele), de a lua cunostinta de conceptele si metodologia specifice, precum si de a va convinge de eficienta lor.

In cadrul conferintei, abordarea instructiv-formativa va fi preponderent de tipul "learning by doing" (“a invata facand”) si cat mai interactiva. Astfel, prin intermediul unor exercitii practice (de exemplificare si insusire a tehnicilor specifice), participantii vor putea deprinde abilitati de comunicare si rezolutive (”problem solving”) de factura strategica, menite sa confere eficienta sporita interventiilor la nivel individual (psihoterapeutice) sau in context organizational (coaching). De asemenea, se va putea solicita formatorului supervizarea unor cazuri clinice reale (din cazuistica participantilor), terapie “in direct” cu pacienti benevoli (adusi de participanti) sau indrumari privind abordarea si gestionarea unor situatii disfunctionale concrete din mediul organizational. Indicatiile si explicatiile acordate vor permite participantilor testarea ”puterii curative” sau ”eficientei operative” (in sensul raportului dintre efectul produs si eforturile depuse) a Modelelor de interventie Strategice.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI
SAMBATA, 10 MAI 
09:00 – 10:00    INREGISTRARE PARTICIPANTI
10:00 – 10:30     DESCHIDEREA CONFERINTEI (ALOCUTIUNI)
10:30 – 11:45 PRELEGERI (insotite de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Arta de a depasi situatii problematice recurgand la solutii simple: Rezolvarea de probleme strategica (Strategic Problem Solving);
•    Fazele procesului rezolutiv strategic: Definirea problemei de rezolvat; Stabilirea obiectivelor in colaborare cu pacientul/clientul (precizarea bipartita a obiectivelor de referinta); Analiza ”Solutiilor Incercate” (Rezolvarilor reiterate ineficiente si disfunctionale);
•    Procedee rezolutive strategice: Tehnica ”Cum sa inrautatesti”; Tehnica ”Scenariului dincolo de problema” (care transcende problema); Tehnica ”Alpinistului”;
11:45 – 12:00    PAUZA DE CAFEA
12:00 – 13:15    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    ”Autoiluzionarea” strategica: De la iluzia adevarului obiectiv (realitatea pretins obiectiva) la invatarea constientizarii pragmatice (adaptative);
•    Strategii pentru dezvoltarea abilitatilor personale si metode pentru depasirea blocajelor autoinduse;
•    Arhitectura, mecanismul de actiune si tipologia ”autoamagirii”;
13:15 – 14:30    PAUZA DE PRANZ
14:30 – 16:00    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Tehnica utilizarii stratagemei: alegerea si aplicarea diferitelor tipuri de stratageme in functie de specificul problemei;
•    Arta persuasiunii: Limbajul inducerii schimbarii de remediere (in cazul perturbarii functionarii sau starii de bine) sau generative (in scopul dezvoltarii personale);
•    Alegerea si utilizarea procedeelor retorice si a tehnicilor de persuasiune;
•    Cum sa construiesti carisma personala si capabilitatea de sugestionare;
16:00 – 16:30    PAUZA DE CAFEA
16:30 – 18:30    PRELEGERE (si activitati practice/insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Dialogul strategic: Cum sa obtii intr-un mod facil, prin metoda conversatiei euristice, cele mai bune rezultate inca de la prima sedinta de psihoterapie/sesiune de coaching;
•    Maiestria de a formula intrebari strategice cu iluzia alternativei;
•    Constructia parafrazelor care restructureaza;
•    Ghidarea pacientului/clientului catre solutie: descoperirea dirijata sau parteneriatul de solutionare.
Discutii si interactiuni intre profesorul Giorgio NARDONE si participanti. Sesiune de intrebari si raspunsuri. Interventii ale participantilor.
18:30 LANSARE DE CARTE: “CALARIND PROPRIUL TIGRU”, de profesorul Giorgio NARDONE.
 

DUMINICA, 11 MAI
10:00 – 11:30    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Capcanele mintii (”Psiho-capcanele”) si autosabotarea (sau cum ajungem sa ne cream noi insine starile negative pe care le traim);
•    Tipuri de psiho-capcane: Cele mai comune 7 erori in gandire; Cele mai comune 8 capcane pe plan atitudinal-comportamental;
•    Depistarea psiho-capcanelor patogene;
11:30 – 11:45    PAUZA DE CAFEA
11:45 – 13:15    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Psiho-capcane patogene versus Psiho-solutii;
•    Psiho-capcanele fobicului, obsesivului, compulsivului si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele paranoicului, ipohondrului, depresivului si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele intalnite in tulburarile sexuale (impotenta, anorgasmie si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele intalnite in tulburarile alimentare (bulimie, anorexie, vomiting) si Psiho-solutiile aferente;
13:15 – 14:30    PAUZA DE PRANZ
14:30 – 16:00    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Strategii de elaborare a Psiho-solutiilor.
DISCUTII SI DEZBATERI (interactiuni intre profesorul Giorgio NARDONE si participanti). SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI. INTERVENTII ALE PARTICIPANTILOR. SUPERVIZAREA UNOR CAZURI PREZENTATE DE PARTICIPANTI.
16:00 – 16:30    PAUZA DE CAFEA
16:30 – 18:00 CONCLUZII SI IMPRESII/APRECIERI FINALE
18:00 – INCHIDEREA CONFERINTE

Cui se adreseaza?
Conferinta se adreseaza celor care sunt (sau aspira sa devina) promotori si catalizatori ai optimizarii comportamentelor si performantelor umane, ”rezolvatorilor” de situatii problematice, manifestate ca dificultati psihologice si organizationale (blocaje, perturbari, crize, stari maladive si altele asemenea), sau altfel spus, tuturor celor care pot activa ca ”agenti ai schimbarii” si care sunt interesati sa-si insuseasca abilitati rezolutive (de interventie) strategice: psihologi, medici, manageri, antreprenori, avocati, consultanti si specialisti in resurse umane (profesionisti si studenti).
Conferinta va fi avizata si creditata de Colegiul Psihologilor din Romania.
 

Locul desfasurarii
Crystal Palace Ballrooms, Sala Bucuresti si Sala Londra. Adresa: Calea Rahovei 198A, Sector 5, Bucuresti. Puteti consulta harta AICI. (hyperlink catre http://www.crystalpalaceballrooms.ro/CPB_GM.html)
Locatia dispune de parcare proprie gratuita.
 

Perioada desfasurarii

10 – 11 mai 2014

Profesorul Giorgio NARDONE va sustine prelegerile in limba italiana, iar participantii beneficiaza de traducere consecutiva din limba italiana in limba romana.

Cost participare
PERIOADA DE INSCRIERE    SUMA
06 – 30.04.2014                 700 RON         
01 – 07.05.2014                 750 RON         
 

Detalii inscriere
Numarul locurilor este limitat, ocuparea acestora realizandu-se in ordinea inscrierilor.
Persoanele interesate se pot inscrie completand formularul-tip disponibil aici. Informatii privind plata taxei de participare si confirmarea participarii se gasesc in formularul de inscriere. Dupa completare, formularul scanat va fi trimis, pana la data limita: 07.05.2014, la adresa de e-mail: [email protected].
• Plata sumei reprezentand taxa de participare se va achita prin banca pana cel tarziu la data de 07.05.2014. Cei care doresc sa participe si nu s-au incadrat in termenul limita de plata prin banca, vor efectua plata chiar in ziua inceperii conferintei, la locul desfasurarii acesteia.
• Dejunul din pauza de pranz aferenta fiecarei zile este contracost – 45 RON si se va achita separat, fiind optional pentru participanti.
 

Contact
Informatii suplimentare se pot obtine la telefon 0723 275 275, in intervalul orar 9-14 sau prin e-mail: [email protected]
Detalii despre Centrul de Terapie Strategica din Arezzo (Italia), respectiv referitoare la programele de formare furnizate in Romania si in Italia, sunt disponibile la urmatoarele adrese de internet:
www.centruldeterapiestrategica.com (in limba romana)
www.centroditerapiastrategica.org
www.giorgionardone.it
www.psicoterapiabrevestrategica.it
www.problemsolvingstrategico.it
www.changestrategies.it

 

 

Articole similare

Franke ofera un cadou de Martisor clientelor

Adina Meyers

De ce să purtăm dresuri vara?

Adina Meyers

Expozitia „Capodopere ale artei grafice” Henri Matisse, pentru prima data in Romania

Adina Meyers