Home

Imprieteneste-te cu mediul: refoloseste apa menajera!

Exista deja multe locuri pe Terra unde este mai usor sa gasesti petrol decat apa, asa ca tot mai multi experti si companii au devenit extrem de interesati sa recicleze apa menajera sau chiar sa o transforme in apa potabila, prin intermediul unor instalatii performante de filtrare.

Studiile realizate de specialisti arata ca intre 50 si 80% din apa menajera este risipita, desi ar putea fi refolosita. Multi dintre consumatorii casnici din Romania nici nu realizeaza cat de importanta este aceasta resursa si nu fac nici cel mai mic efort pentru a o economisi sau pentru a o refolosi, desi aceasta procedura ar fi la indemana oricui.

De exemplu, asa-numita “apa gri”, obtinuta in urma activitatilor casnice sau a igienei personale, poate fi refolosita ca apa menajera sau pentru irigarea spatiilor exterioare. Tehnologia actuala – ce-i drept cu costuri destul de ridicate – poate purifica apa menajera pentru a o transforma in apa potabila, dar deocamdata nu a fost raspandita in mediile casnice individuale.

Procesul de reutilizare a apei gri nu presupune depozitarea ei pe termen lung, ci un procedeu prin care aceasta este filtrata si refolosita. Exista insa si mecanisme mai complicate care prevad depozitarea si tratarea apei cu ajutorul filtrelor, tancurilor de sedimentare sau a altor echipamente inovatoare.

Aceasta tehnologie poate fi folosita cu succes in cazul miniansamblurilor rezidentiale, “impuscandu-se doi iepuri dintr-un foc”: proprietarii se aliaza curentului eco si se imprietenesc cu natura, iar apa menajera filtrata poate fi depozitata intr-un lac artificial care sa capete valente estetice prin amenajarea sa de catre un peisagist.

Specialistii afirma ca riscurile in acest caz sunt infime, iar complicatiile pot fi evitate din mers cu putina atentie din partea proprietarilor, prin neutilizarea unor substante chimice daunatoare in apa care se doreste a fi refolosita. In cazul unui ansamblu rezidential, costurile generate de purificarea apei, dar si pentru pomparea ei in sistemul de alimentare sunt impartite intre locatari si sunt amortizate mult mai repede decat in cazul unei locuinte individuale.

Astfel, principiul este unul extrem de simplu, apa menajera fiind filtrata si depozitata intr-un lac artificial de unde, cu ajutorul unei pompe si al unui nou sistem de epurare, este repusa in circuit sau este folosita pentru irigarea gradinii.

Apa de ploaie si beneficiile ei

Strabunicii nostri colectau apa de ploaie in butoaie pentru a o folosi la spalatul rufelor (deoarece acestea capatau un parfum deosebit), pentru a se spala sau pentru a gati. Principalul avantaj al acestei ape, la fel ca si al celei colectate din fantani, este ca nu costa nimic si se gaseste din abundenta, asa ca este pacat sa nu o folosim si in zilele cand colectarea ei se poate face mult mai simplu. In plus, poate fi trecuta printr-un sistem de filtrare si devine potabila. Apa de ploaie este mult mai buna decat cea de la robinet, pentru ca nu este dura si nu contine urme de var sau clor.

Cel mai simplu mod de a colecta apa de ploaie este prin asezarea unor butoaie la gurile de scurgere ale stresinilor, adunand astfel apa de pe acoperisuri. In acelasi timp, apa poate fi colectata in butoaie cu capacitati mari, din plastic, care pot fi ingropate in curte. La instalare, pe fundul gropii in care vor fi plasate aceste rezervoare, se pune un strat suficient de gros de nisip, iar in jur se prevede un strat de drenaj.

Related posts

Produse esențiale pentru curățenie

Adina Meyers

Cum să îngrijești un bonsai: sfaturi practice

Adina Meyers

Decorațiuni florale pentru petreceri: sugestii și trucuri – FOTO

Adina Meyers