Amenajare bucatarie

Idei pentru amenajarea bucătăriei de vară

Vara, ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Bucătăria de vară reprezintă o dotare extrem de importantă, care ne permite să fim mai aproape de natură și să gătim fără să ne temem că vom face mizerie sau că mâncarea pe care o preparăm va umple livingul ori chiar dormitoarele de fum şi de mirosuri pregnante.


O bucătărie în aer liber poate fi amenajată în diverse moduri: de la un simplu grătar, căruia să-i adăugaţi un set de mobilier de grădină, până la o bucătărie complet utilată cu aparatură electrocasnică, corpuri de mobilă, polițe pentru depozitare, baruri sau suprafețe speciale pentru gătit.
În bucătăria de vară puteţi găti atât preparate ușoare pentru cinele în familie, cât și grătare sau conserve pentru sezonul rece, în timp ce vă bucuraţi de grădină în cel mai relaxant mod cu putință. Dacă vă doriţi o bucătărie de vară și nu o aveţi încă, în continuare veţi afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmaţi pentru ca, în cel mai scurt timp, să puteţi beneficia cu un efort minim de o astfel de dotare.

În primul rând, gândiţi-vă cât de mult veţi folosi bucătăria exterioară. Vreţi o bucătărie în care să pregătiţi mai mult decât un grătar? Dacă da, luaţi în calcul amenajarea unui blat de lucru cu chiuvetă, achiziționarea mai multor electrocasnice (plită, cuptor, frigider etc.), precum şi crearea unui loc de luat masa sau chiar a unui mini-bar cu băuturi reci. De această decizie depinde atât designul, cât și investiția voastră financiară.

Finisaje
Indiferent că mergeţi pe o variantă simplă sau pe o amenajare mai sofisticată, este indicat ca bucătăria de vară să fie pavată cu un material rezistent la umezeală şi uşor de curățat. De exemplu, puteţi opta pentru plăci din beton, ardezie, granit, marmură sau piatră poroasă etanșată. Puteți pune și lemn, însă, în acest caz, alegeți unul rezistent, pentru că, așa cum știţi, într-un astfel de mediu, acest material (mai ales dacă este de esență mai moale) se va deteriora mult mai repede decât piatra. De asemenea, evitați să utilizaţi blaturi laminate, dacă bucătăria nu este amplasată într-o zonă bine protejată. Şi în acest caz, ar fi bine să întrebuinţaţi plăci din beton sau din alte materiale naturale. Cât priveşte dulapurile, acestea pot fi executate din mahon, cedru, santal sau teck, care rezistă fără probleme la umezeală și la influența factorilor de mediu.

Ce stil de amenajare alegeţi?
Chiar dacă este vorba despre o bucătărie de vară, nu aveţi niciun motiv să ignoraţi stilul de amenajare, mai ales că acesta poate fi un plus pentru estetica întregii curţi, indiferent că este o construcție în sine, finisată cu piatră naturală, lemn sau tencuială decorativă, un perimetru semideschis ori unul deschis, protejat de o copertină, de o pergolă sau de un umbrar. Prin definiție, stilul rustic se inspiră din viața la țară, având la bază simplitatea și naturalețea, așa că se potrivește mănușă într-o casă de vacanță. Stilul tradițional poate fi adaptat nevoilor reale de confort și utilitate prin alegerea unor elemente de decor potrivite, care să îmbine funcționalul şi aspectul pitoresc. Unul dintre materialele nelipsite din amenajările în stil rustic este lemnul. Fie că se regăsește la pereți, pardoseală sau mobilier, acesta impune spiritul cald al stilului. Fiind vorba despre bucătărie, lemnul nu este tocmai cea mai practică alegere, ținând cont de activitățile ce au loc în această încăpere. Umiditatea și aburii de aici nu-i priesc acestui material, care este mai greu de întreținut și se uzează mai repede decât alte finisaje. Pe piață există plăci de lemn supuse diverselor tratamente pentru a căpăta o rezistenţă mai mare la acești factori, însă, când vine vorba de curățare, nimic nu este mai practic ca plăcile ceramice. Acestea sunt disponibile într-o varietate de forme, culori și imită cât se poate de fidel texturi precum piatra brută și lemnul. Potrivite stilului rustic sunt și plăcile ceramice cu aspect învechit, ce reproduc patina timpului. Același look îl puteți obţine și dacă optați să vopsiți pereții cu o vopsea rezistentă la umiditate, prin aplicarea unui strat suplimentar de ceară translucidă distribuit neuniform la nivelul pereților.

Pentru a menține atmosfera calmă și primitoare, trebuie să apelaţi la fețe de masă din bumbac, in sau vâscoză brodate sau chiar pictate cu motive culinare sau florale, la perdele din țesătură țărănească, ceramică pictată, căni și străchini din lut, linguri de lemn, ștergare, coșulețe din împletituri de fibre, recipiente din lemn, funii de usturoi sau ceapă și, bineînțeles, la aranjamente din flori și rădăcini uscate sau de sezon.

Chiar dacă nu este la fel de popular ca stilul rustic, cel modern poate fi adaptat în bucătăria de vară a casei de vacanță. În acest caz, mobilierul ideal este cel modular, iar în ceea ce privește materialele, vedete sunt inoxul şi aluminiul, care se folosesc atât pentru piesele de mobilier, cât și pentru electrocasnice.

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Proiect de amenajare bucătărie, Designer Natalia Beleva, cocoonhome.ro

Adina Meyers

Noua bucatarie a Christinei Applegate

Adina Meyers

Toate motivele pentru care trebuie să îți amenajezi o bucătărie rustică

Adina Meyers