Studiile arată că 66% dintre cei care încep să folosească o bucătărie nouă sunt dezamăgiţi de spaţiul de depozitare disponibil după montaj. Cu ajutorul unui specialist, te poţi asigura că volumul interior al dulapurilor şi sertarelor este utilizat inteligent, că nu există spaţiu pierdut şi că alegi accesoriile potrivite.

Am identificat trei caracteristici importante ale unei bucătării practice:flux de lucru corect, loc pentru depozitare suficient şi accesorii de calitate. Dacă le vei acorda atenţie, bucătăria se va potrivi stilului tău de viaţă.

1. Poliţele fixe din interiorul dulapului pot fi înlocuite cu sertare cu glisare integrală sau cu sertare interioare. Sertarul interior, cunoscut cu numele de „sertarul secret”, este ideal pentru maximizarea spaţiului din interior. Acest sistem se foloseşte în tandem cu sertare cu laterale înguste şi front înalt, astfel că din exterior pare un compartiment cu înălţime mare. Este perfect pentru tacâmuri, cuţite şi alte obiecte mărunte.

Foto: Blum

2. Interioarele sertarelor permit aranjarea corectă, datorită sistemelor flexibile de organizare sau separatoarelor. Materialele sunt foarte variate, de la separatoare din metal ce pot fi reglate până la tăviţe din lemn aranjate pe module deja dimensionate.

Foto: Blum

3. Sertarele de colţ sunt menite să optimizeze spaţiul pierdut în bucătăriile în formă de „L” sau „U”. În cazul acestor sisteme, este valorificat fiecare centimetru, în special datorită faptului că permit extensia totală, iar accesul este facil chiar şi la elementele din spate.

Sistemele LeMans reprezintă un ansamblu de tăvi pe două sau mai multe niveluri. Datorită formei rotunjite, le poţi extrage total în afara dulapului, ajungând direct la produsele depozitate. Deşi sunt extrem de comode pentru utilizarea frecventă, aceste sisteme nu permit utilizarea integrală a spaţiului de care dispun.

Foto: Blum

Sistemul de coşuri rotative este ideal pentru corpurile de colţ cu uşi frânte. Cele două coşuri pot fi reglate pe înălţime şi rotite independent. Ca şi în cazul coşurilor LeMans, vor rămâne zone nefolosite în interiorul dulapului.

Foto: Pinterest

4. Spaţiul de sub chiuvetă ajunge deseori o aglomerare de obiecte de curăţat, gunoi şi alte lucruri mărunte. Sistemul de sertare de sub chiuvetă şi coşurile glisante pentru gunoi menţin însă acest loc igienic şi aerisit. Ia în calcul posibilitatea de a avea o extragere în locul unui front orb. Astfel, creezi o zonă de depozitare într-un loc unde înainte nu exista niciunul. Dependent de modul de construire al dulapului, poţi introduce chiar două extrageri.

Foto: Hafele

5. Un spaţiu atipic pentru depozitare se găseşte la nivelul plintei, prin montarea unor sertare sub nivelul corpurilor de bucătărie. Sertarele de plintă valorifică suprafaţa liberă de sub mobilier, fiind ideale pentru tăvi sau alte obiecte înguste. Sertarele de plintă pot fi folosite chiar şi în cazul în care bucătăria ta este deja montată şi echipată, fără să fie nevoie să modifici corpurile de mobilier. Lăţimea sertarelor poate varia, iar ca front de sertar îţi recomandăm să utilizezi plinta existentă. Atenţie însă! Aceste accesorii nu sunt compatibile cu plintele din plastic şi nu se recomandă pentru depozitarea alimentelor.

Foto: Pinterest

6. Coloana de depozitare de tip cămară este un spaţiu versatil. Înălţimea sertarelor este personalizabilă, ca şi aspectul. Cele cinci extrageri care se pot trage separat oferă un spaţiu considerabil pentru toate proviziile. Cât priveşte lăţimea, aceasta este flexibilă – depinde de cât loc pentru depozitare îţi doreşti.

Foto: Hafele

7. Extensia de blat este una dintre soluţiile preferate pentru spaţiile mici, care au nevoie de un loc pentru masă sau de o prelungire a blatului de lucru. O poţi integra pe lăţimi de corp care variază de la 450 la 900 mm. Pe măsură ce masa este extrasă, frontul se aliniază la nivelul mesei, ajungând la o extensie maximă de 810 mm.

Foto: Hafele

8. Pentru bucătăriile mai mari, care includ şi maşină de spălat rufe, de mare ajutor este să păstrezi coşul de rufe în apropiere, pentru a îmbunătăţi fluxul de lucru. Acest sistem de glisare cu front înalt se integrează perfect în imaginea generală a bucătăriei.

Foto: Hafele

Related posts

Servicii complete pentru bucatarie

Adina Meyers

Importanța unei bucătării. De ce să acordăm mai multă atenție amenajării ei

Adina Meyers

Amenajeaza-ti baia cu gust

Adina Meyers