Amenajari Exterioare

Idei ingenioase pentru gradini mici

Suprafata gradinilor mici variaza intre 50 mp si 100 mp, atat in oras, cat si la tara. Aceste spatii cu dimensiuni reduse, adesea prost repartizate, cumuleaza si alte incoveniente, cum ar fi un sol prost, orientare defavorabila, sau mediu inconjurator ostil. Dar aceste gradini, cu aspect de “batista de buzunar”, sunt cu atat mai pretioase cu cat prelungesc mediul de locuit, dand impresia de spatiu, si pemitand pastrarea unui contact pretios cu pamantul, anotimpurile si natura. Astfel, din ce in ce mai frecvent se manifesta dorinta de a le amenaja si completa cu plante, mobilier si obiecte decorative pentru a le face veritabile spatii de recreere.

Pentru a va ajuta in amenajarea acestor spatii mici, si prin aceasta chiar transformarea neajunsurilor in atuuri, va prezentam in continuare cateva exemple. O intrare, o curticica, o bordura parfumata, o dantela de frunze, o gradina cu bunatati, isi vor gasi cu siguranta un loc in gradina dumneavoastra.

Daca aveti un mic spatiu verde la intrarea in casa, pe doriti sa-l amenajati si, de asemenea, sa dati o nota de eleganta fatadei, trebuie in primul rand sa aveti in vedere orientarea geografica.

Daca fatada este sudica si scaldata in soare, o puteti completa din abundenta cu flori si frunzis. Montati in stanga si in dreapta usii spaliere din fier forjat, bambus sau alt lemn, si semanati primavara devreme zorele. Scara catre usa poate fi infrumusetata cu doua amfore in care puneti primule, margarete pitice, narcise si lalele. In dreapta casei montati un arbore de talie mica (Koelreuteria paniculata), care face flori galbene in timpul verii. In stanga plantati un trandafir agatator galben, veti crea astfel o simetrie de culare cu Koelreuteria. Restul aranjamentului il completati in partea din spate cu arbusti gen Eleagnus, Cornus si Berberis cu frunza rosie, iar in fata cu flori din speciile Gazania, Verbena, Tagettes, sau Salvia.

Daca din contra, acest mic spatiu are orientare nordica, si deci lumina putina, in vasele ce incadreaza scara montati Buxus in forma rotunda, sau Camellia (aceasta rebuie introdusa iarma in interior). Pe spalierele de langa usi fixati un Clematis montana “Rubens”. Ca specii de arbusti folositi Viburnum si Rhododendronii, fac niste flori superbe primavara, si puteti juca cu mai multe culori. Atentie, rhododendronii au nevoie de turba in sol. Aranjamentul il puteti completa cu Hosta, Hydrangea (hortensii), Carex, Helleborus.

Un ultim exemplu pentru o gradina mica, este varianta in care parfumul florilor este elementul principal. Trandafirii parfumati nu trebuie sa lipseasca, Allysum si Petunii pentru amfore, Iasomie pentru planul din spate.

Peisagist Cristina Stinghe

0744.388.238

www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

Related posts

O gradina in miniatura

Adina Meyers

Vine sezonul! Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia?

Adina Meyers

Pentru proiectele tale de sudură – pistolet sudură și aparate – desudura.ro are oferte 

Adina Meyers