Oricat de frumoasa ar fi casa si de scumpe finisajele alese la interior… tot gradina si curtea dau tonul primei impresii
 celor care vin in vizita!

De la Reghin, orasul viorilor si al lui Petru Maior, reporterii revistei Casa Mea au plecat cu o noua lectie invatata: „Daca vreti ca totul sa iasa ca la carte, amenajati-va gradina in paralel cu constructia casei si alocati buget din timp si pentru acest proiect, pentru a nu intampina probleme pe parcurs, a caror rezolvare v-ar costa mai mult decat bugetul alocat de la bun inceput”.

Acesta este secretul pe care ni l-a impartasit inginerul peisagist Cristina Cotta, care ne-a invitat la Reghin pentru a ne prezenta o gradina de care este extrem de mandra: „Pe parcursul construirii si amenajarii unei case apar atatea probleme si tensiuni intre proprietari si constructori sau furnizori, si chiar in cuplu! Va vorbesc din proprie experienta! Daca gradina este amenajata inainte de finalizarea casei, e un prilej de descretit fruntile si o incurajare binevenita! Gradina este prima victorie marcata de proprietari”, ne-a destainuit Cristina Cotta.

Grădina pe care o puteți admira în galeria foto capteaza atentia prin abundenta de vegetatie si de culori care se intind pe terenul amplu din jurul casei. Extrem de multe plante, toate diferite, care convietuiesc bine impreuna, oferind o priveliste de basm.

„Aceasta gradina am preluat-o cu o cascada stinghera si prea monumentala si cu clasicul rand de tuia plantat pe langa gard. Cand m-am intalnit prima data cu beneficiarul, casa era inca in santier. De gradina se ocupase pana atunci proprietarul, care insa venea foarte rar pe aici. Pe rand, in decursul a 3-4 ani, au aparut grupurile de plante cu multe specii de flori si frunze colorate, apoi paraiasul si lacul, si astfel, cascada existenta s-a «integrat» si ea in ansamblul gradinii, asa cum incepea sa se configureze”, ne-a povestit Cristina Cotta.

In prezent, gradina are tot ce si-a dorit proprietarul: o livada pe rod, patru sortimente de vita-de-vie, o gradina ornamentala si una de zarzavaturi. Fiecare zona se imbina armonios, creand impresia unui tot unitar bine structurat.

In ceea ce priveste partea decorativa a gradinii, proprietarii si specialistii peisagisti au fost extrem de darnici atunci cand a venit vorba de varietatea plantelor. Ei au transformat o suprafata pe care nu crestea decat gazon si tuia intr-o veritabila gradina botanica, in care si-au gasit loc cateva zeci de specii de plante, printre care se numara flori, arbusti, conifere etc.

O alta zona de interes a gradinii este rocaria situata in vecinatatea iazului. Trecerea dintre aleea de acces si rocarie se face printr-o portiune pavata cu piatra naturala. In plus, in perimetru au fost plantati mai multi arbori de mari dimensiuni care intregesc acum imaginea rustica a locului.

Mai nou, proprietarii isi doresc sa doteze gradina cu un sistem de iluminat clasic si cu unul de irigat automatizat.

Tot la capitolul planuri de viitor, proprietarii au trecut pe lista si amenajarea unui teren de sport pentru care vor apela la o alta echipa de specialisti, pentru a se asigura ca totul va iesi ca la carte.

 

Text: Simona Popa

Documentare: Anca Ghiorghiu

Foto: Dan Alexandru

Articol preluat din revista Casa Mea

Related posts

Un decor care te incarca cu energie

Adina Meyers

Gradina plina de arome si culoare

Adina Meyers

Pregătiţi grădina pentru sezonul rece!

Adina Meyers