Foto: mâncare verde proaspătă pentru sănătatea intestinului tău De RossHelen
Era nouă poate fi definită ca și era dietelor pentru sănătatea intestinului. Dar să lămurim de ce mai întâi. Tractul digestiv uman este imens și bine înghesuit în corpul nostru. Pornind de la gură și întinzându-se până la anus, dacă ar fi să fie măsurat ar ajunge undeva la 7-9 metri lungime. Deci dacă vrem să arătăm și să ne simțim bine pe termen lung, avem nevoie de o dietă care să creeze o performanță maximă a sistemului nostru digestiv.
De ce intestinul?
Intestinele noastre, în special intestinul mare, conține mase întregi de bacterii care cântăresc în medie 1.5 kg pe fiecare persoană, și acestea sunt benefice pentru bunăstarea noastră. Această poartă denumirea de microbiom și este compusă din 100 de trilioane de celule bacteriale. Care practic înseamnă de 10 ori mai mult decât celulele umane din organism, ceea ce mai exact ar însemna că suntem doar 10 % umani, restul este compus din ce trăiește în și pe noi. Cea mai mare concentrație de bacterie trăiește în intestine.
Esența pentru viață
Să ai cât mai multe astfel de corpuri bacteriene este practic esența pentru viață. În lucrarea din 2014 intitulată The microbiome revolution și publicată de prestigiosul Journal of Clinical Investigation din New York putem găsi răspunsul la revoluționara abordare a tendințelor de menținere a sănătății dar și a controlului kilogramelor din nou eră:
Colecția de bacterii, viruși și ciuperci care trăiesc în și pe corpul uman, cunoscută în mod colectiv sub numele de microbiom, a apărut recent ca un factor important în fiziologia și boala umană. Intestinul în special este o nișă biologică care găzduiește o gamă diversă de microbi care influențează aproape toate aspectele biologiei umane prin interacțiunile lor cu gazda lor; noile tehnologii încep să dezvăluie aspecte importante ale interacțiunilor gazdă-microb. Articolele din această serie de recenzii abordează modul în care perturbările microbiotice, cum ar fi utilizarea antibioticelor, îi influențează structura și funcția generală; modul în care microbiomul nostru influențează impactul agenților infecțioși, cum ar fi C; modul în care microbiomul nostru mediază metabolismul xenobioticelor; modul în care microbiota contribuie la imunitate, precum și la bolile metabolice și inflamatorii; și rolul microbilor comensali în oncogeneză.
Până de curând, populația de microbi din și de pe corpul uman a fost în mare parte considerată a fi vastă și în mare parte de necunoscut. A fost denumită „flora normală”, colecția de plante care trăiesc cu noi, oamenii, și a fost tratată ca o cutie neagră. Cunoscută acum în totalitate ca „microbiom” , funcția sa a fost dezbătută din vremurile lui Pasteur și Metchnikoff și se credea a fi esențială sau, respectiv, costisitoare pentru viață. Știm acum că ambele opinii sunt adevărate.
Cum funcționează schimbarea?
Jeannette Hyde, terapeut nutriționist britanic, a scris despre cum poți să îți refaci microbiomul în doar patru săptămâni. Mai mult poți chiar și slăbi până la 6 kilograme în aceste săptămâni.
Aceasta constă într-o dietă menită să-ți restaureze microbiomul prin înlăturarea alimentelor care irită intestinele și care sunt benefice pentru refacerea florei bacteriene.
Beneficii
- Pierderea în greutate.
Nu numai că vrei slăbi între 3 și 6 kilograme în prima lună, dar îți vei stabiliza greutatea pe termen lung.
- O dispoziție mai bună și de ce nu o sănătate mintală bună.
Jeannette Hyde scrie în cartea să că intestinul a fost denumit și „creierul numărul doi” căci conține peste 100 de milioane de neuroni în pereții săi.
- Îmbunătățirea sistemului imunitar.
Tulburările sistemului imunitar pot fi vindecate, la fel și pentru cei care adeseori experimentează balonări, arsuri la nivelul stomacului, constipație, diaree și chiar și psoriazisul.
O piele mai bună.
Îmbunătățește tratarea acneei, eczemelor, iritațiilor sau chiar și rozacee. O floră microbiană în intestin adeseori a fost în strânsă legătură cu o piele sănătoasă.
Planul celor patru săptămâni
Reparația, săptămâna unu și doi
Plantele. Acestea poartă o deosebită importanță în prima săptămână, astfel că mergeți la cumpărături și nu vă sfiiți să umpleți căruciorul de cumpărături cu cel puțin 20-30 de varietăți care ar putea arăta cam așa: 5 feluri de legume și două feluri de fructe pe zi. Timp de 7 zile în care le veți schimba în fiecare zi.
Proteinele. Încercați să cumpărați cea mai bună calitate de carne, pește, ouă, nuci, semințe pe care să le includeți la fiecare masă.
Mestecați. Încercați să nu mâncați pe fugă sau în fața calculatorului în timp ce mâncați. Mestecați cel puțin de 20 de ori fiecare gură de mâncare. Timpul ideal pentru a mânca este de 20 de minute în total.
Postiți! De preferat să aveți 12 ore între masa de seară și micul dejun.
Gustări? Categoric evitați-le, concentrați-vă pe 3 mese bine structurate pe zi, mereu la aceeași oră.
Reinocularea, săptămâna trei și patru
Introduceți Prebioticele
Prebioticele sunt compuși ai carbohidraților care sunt rezistente la procesul de digestie din intestinul subțire, astfel încât pot ajunge la nivelul colonului unde sunt fermentate de bacteriile aflate acolo (microflora), stimulând înmulțirea bacteriilor benefice (probiotice precum Bifidobacteriile). Acestea sunt alimente precum bananele, merele, cicoarea, asparagusul, cartofii reci, usturoiul, ceapa sau prazul, anghinarea, fenicul sau pak choi.
Încheiați adăugând Probioticele
Mai pe înțelesul tuturor – alimentele fermentate: kefirul cel mai bun și cel mai la îndemână dar și brânza Roquefort. Acestea conțin bacterii prietenoase care îți pot lipsi din intestin mai ales după un tratament cu antibiotice din ultimii ani. Sunt la fel de necesare și pentru cei care au avut o dietă nesănătoasă și presărată cu alcool în ultimii ani.