Calatorii LifeStyle

Grecia, tara zeilor

Cand spui Grecia, te gandesti la peisaje paradiziace, ce iti taie rasuflarea, la o civilizatie si o cultura milenare, care si-au pus amprenta asupra intregii lumi, la legende minunate cu zei si nimfe, la oameni calzi si ospitalieri, care au un respect deosebit fata de trecut si care, mai presus de orice, iubesc viata.

Grecia are aproximativ 10,7 milioane de locuitori care stiu sa profite de ceea ce le-au oferit natura si istoria mai de pret, reprezentand un model de urmat pentru multe tari la capitolul promovare turism. Asa se face ca oricine ajunge pe meleagurile ei are parte de experiente memorabile, pe care, in mod sigur, isi va dori sa le repete.

Proveniti dintr-o tara cu o istorie indelungata si bogata, ai carei oameni au un respect deosebit fata de traditii si obiceiuri. Cum sarbatoresc grecii Ziua Nationala?

In 2011 se implinesc 190 de ani de la proclamarea independentei. Din acest motiv, dar si pentru ca trecem printr-o perioada mai dificila, anul acesta, sarbatoarea Zilei Nationale are pentru noi, grecii, o caracteristica speciala. Suntem chemati sa ramanem fideli idealurilor stramosilor nostri, in cadrul Uniunii Europene, intr-un context al globalizarii. Desi intampinam greutati mari, totusi ramanem fideli dragostei pentru libertate, dragostei pentru limba noastra, pentru opozitia fata de orice despotism, fie intern, fie provenit din

afara. Dar, precum atunci nu ar fi avut loc Navarino daca nu ar fi precedat sacrificiul, in Chios si Mesolonghi, tot asa noi acum avem obligatia sa dam dovada de spirit de disciplina, de munca, de sacrificiu pentru binele statului si al societatii, fata de Uniunea Europeana si, in general, fata de comunitatea internationala. Lucru pe care-l facem.

Grecia este, cu siguranta, una dintre cele mai vizitate tari din lume, o destinatie preferata anual de milioane de turisti de pe toate continentele. Care este “secretul” turismului din tara dumneavoastra? Care sunt obiectivele pe care nu ar trebui sa le rateze niciun turist care ajunge in Grecia?

Nu exista un secret. Este vorba despre ponderea culturii si a istoriei acestei tari, despre frumusetea locurilor si oferta de servicii de foarte buna calitate si, in special, despre ospitalitate. De pilda, cred ca cineva care ar vizita Atena ar avea mult de pierdut daca nu ar ajunge la Acropole si la noul muzeu dedicat acestui monument.

In Romania exista mai multe comunitati de eleni. Care sunt domeniile principale in care activeaza acestea?

Comunitatile de cetateni romani de origine greaca sunt organizate sub egida Uniunii Elene din Romania. In plus fata de pastrarea limbii elene, acestea se remarca prin perseverenta cu care respecta traditiile elene specifice, adica sarbatorile nationale,

obiceiurile, dansurile si cantecele.

Se poate vorbi despre existenta unei vieti culturale in cadrul comunitatilor de greci din Romania?

Viata culturala a comunitatilor de greci din Romania este exact aceeasi cu cea a intregului popor roman.

Ca tari ale spatiului balcanic, Grecia si Romania au in comun multe elemente ce tin de cultura si civilizatie (religie, arta, folclor, obiceiuri si traditii, gastronomie etc.).

Ne puteti spune mai multe despre acest subiect?

Este de la sine inteles ca Grecia si Romania sunt parti componente ale civilizatiei europene, care, desigur, isi are radacinile in Atena, Roma si Ierusalim. In mod special, insa, Grecia si Romania, mai mult decat alte tari ortodoxe ale zonei balcanice, deriva si fac referire la mostenirea Marelui Imperiu Crestin de Rasarit care a avut capitala la Constantinopol.

Related posts

Idei de amenajare interioară de la arhitecții din „Visuri la cheie”

Adina Meyers

HOROSCOP 20 decembrie. Săgetătorii pun la cale ultimele detalii care le vor aduce mai mulți bani anul viitor

Adina Meyers

Candy bar-ul tematic, instrument de marketing pentru afacerea ta

Adina Meyers