Amenajari Exterioare

Gradinaritul si canicula

Specialistii sustin ca legumele trebuie udate seara si dimineata, dar cu grija pentru ca nu cumva celelalte plante sa fie stropite, pentru ca acestea se vor ofili din  cauza secetei si pot contacta numeroase boli. Daca este cazul, ulterior, sunt indepartate si frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau daunatori. La speciile infiintate prin  semanat direct adancimea de semanat trebuie sa fie mult mai mare intrucat canicula a uscat substantial solul.

La pomi fructiferi situatia este mai usoara, in sensul ca acestia nu necesita decat intretinerea terenului (curatat de buruieni), udarea, si, bineinteles, stropirea cu insecticide si fungicide la interval de 10 – 14 zile.

Gradinile cu plante si flori necesita unele lucrari mai ample si mai diversificate. Iarba trebuie stropita  foarte des si tunsa periodic cand ajunge la 5-6 cm, dar nu va fi indepartata decat 1/3 din suprafata verde. Dupa fiecare tundere, gazonul se uda bine si apoi se ingrasa. Gardurile vii se sapa, se uda de asemenea des si, bineinteles, se tund, pentru ca datorita caldurii vor creste mai puternice.

Specialistii recomanda ca rasadurile de flori sa fie curatate de uscaturi si lastarii rupti, astfel incat sa aiba o codita pana la prima frunza, ceea ce le va determina sa infloreasca mai abundent deoarece substantele hranitoare se vor dirija direct catre bobocii florali. Pentru seminte, se lasa numai cateva dintre primele infloriri. Din cauza secetei, florile trebuie udate numai seara si dimineata, la radacina, nu si pe frunze si flori. Se pot face stropiri usoare cu apa, dar mai rare, pe frunze si ramuri la udat seara si dimineata mai devreme.

Jardinierele si ghivecele de pe balcon sau terase se uda mai abundent, intrucat au un volum mai mic de pamant la dispozitie si sufera din cauza secetei. Daca lipseste pamant la radacina iar acestea sunt goale, se adauga pamant pana la nivelul initial.

Related posts

5 greseli pe care le faci atunci cand iti amenajezi un spatiu de lucru acasa

Adina Meyers

Intretinerea gradinii in luna mai

Adina Meyers

E timpul pentru un grătar? Îți propunem un design de grădină în ton cu anul 2021

Adina Meyers