In cazul in care spatiul din jurul casei nu este prea generos, nu e trebuie sa renuntati la visul de a avea o gradina frumoasa care sa puna in valoare arhitectura casei. Confirmarea faptului ca se poate face „spectacol” pe numai 25 de metri patrati am gasit-o in vestul tarii, acolo unde un peisagist si-a pus la contributie toata imaginatia pentru a crea un peisaj desprins parca de pe o stanca aflata in mijlocul salbaticiei.
„Totul a inceput, asa cum se intampla aproape de fiecare data, cu amenajarea terenului care era plin de moloz si alte materiale de constructii ramase dupa finalizarea casei. Am intervenit cu decopertarea terenului pe o adancime de 50 cm, dupa care am aplicat un strat consistent dintr-un amestec de pamant negru si nisip”, ne-a povestit inginerul peisagist Adrian Onaca, care s-a ocupat de amenajarea gradinii dintre stanci.
Specialistul a mai spus ca pentru aceasta gradina nu s-a mers pe un anumit stil, ci, mai degraba, pe ideea de a se recrea o zona muntoasa de mici dimensiuni care sa cuprinda si un curs de apa. „Am realizat aceasta amenajare de mici dimesiuni cat mai natural posibil, fara a utiliza adezivi pentru piatra sau alte substante. Tot ce am adus in gradina a fost stanca ornamentala din Muntii Apuseni si plante, atat foioase cat si conifere. Am dorit sa obtinem o paleta cromatica cu contraste intre stanca ornamentala si plante. Din fericire, am avut mana libera din partea proprietarului, care ne-a permis sa venim cu propria conceptie asupra proiectului si, in final, a fost foarte incantat de zona muntoasa de mici dimensiuni pe care am creat-o in imediata vecinatate a casei. Inaltimea maxima a gradinii este de 1,5 metri de la sol”, a mai spus peisagistul.
Pentru gradina dintre stanci s-a folosit o gama variata de plante, atat conifere cat si foioase, arbusti sau plante perene. Partea de rezistenta pentru conifere o reprezinta cedrusul deodara pendula, care este pozitionat in partea dreapta a primei caderi de apa. Ne-am dorit crearea unui centru de interes prin forma si culoarea acestei plante care se integreaza perfect in contextul intregii amenajari. Dintr-o astfel de compozitie nu trebuie sa lipseasca plantele perene (carciumarese, garofite, lalele sau sedum), plantele aromatice (rozmarin, cimbru, lavanda) si speciile graminene de talie mica. Un plus de farmec vor aduce arbustii de talie mica: molidul pitic, ienuparul, buxusul sau berberisul. Pentru mai multa culoare, se pot folosi plante anuale: craite, petunii, flori de piatra sau salvia splendes. Important este ca acestea trebuie dispuse in armonie, atat din punct de vedere al culorii, cat si al marimii.
Intreaga amenajare este insufletita de un curs de apa. Iazul poate fi realizat si pe suprafete mici cu un efort financiar mic. Iazul necesita si un timp de executie mic, el fiind realizat intr-o groapa izolata cu o folie speciala care, in acest caz, a fost mascata pe margini cu pietre decorative. Peisagistii recomanda plantarea langa iaz a unor arbusti, nicidecum a pomilor fructiferi sau a copacilor de mari dimensiuni care „eclipseaza” frumusetea amenajarii. Plantele cele mai indicate pentru amenajarea iazului sunt trestia, ferigile, nuferii si alte flori iubitoare de apa si de mlastina.
Material realizat cu sprijinul:
Ing. peisagist Adrian Onaca; mobil: 0745.768.361; info@uniquelandscaping.ro
www.uniquelandscaping.ro