Amenajari Exterioare Gradinarit

Cum ne ferim plantele de boli si daunatori. Tratamente si substante

Cum ne ferim plantele de boli si daunatori. Aceasta este intrebarea aflata pe buzele tuturor, odata cu venirea sezonului cald, acompaniata de ploi abundente. Primavara aduce in gradina ta sau pe plantele de interior diverse insecte ce dauneaza frunzisului sau radacinii plantelor – paianjeni, furnici, sau diverse boli cauzate de bacterii si ciuperci, ce duc la pierderi ale materialului dendrologic.

Pentru a evita sau trata aceste neajunsuri, avem la dispozitie diverse substante, lichide sau solide, dispozitive gen capcane pentru furnici, etc.

Va prezentam mai jos cateva dintre produsele pe care le poti folosi pentru ca plantele tale sa sufere cat mai putin de pe urma acestor probleme.

Caderea rasadurilor are ca simptome brunificarea si subtierea coletului plantutelor (plante nedezvoltate, abia iesite din samanta). Portiunea de deasupra radacinilor putrezeste si plantele mor.

Ciuperca ataca aproape toate rasadurile atunci cand nu sunt corelate temperatura, umiditatea si aerisirea semanaturilor din spatiile inchise.

Pentru combatere folositi substante fungicide specifice (Captan, Captadin, Zineb, Ziram etc.) sau pe baza de Cu (zeama bordeleza, Turdacupral etc.).

Recomand: aerisirea periodica, temperatura constanta nu prea ridicata, umiditate moderata strict necesara, prafuirea solului la semanat cu cenusa sau carbune de lemn pisat, tratamente repetate cu fungicide.

Rugina este o ciuperca parazita cu aspect prafos sau fin – granulat, de culoare galben-oranj.

Uneori apare si pe partea dorsala a frunzelor trecand neobservata (menta).

Pentru combatere folositi fungicide ca Saprol, Trimidal, Bayleton, Derosal etc.

Fainarea se manifesta prin aparitia unui miceliu sub forma unui praf alb sau alb-galbui pe frunze sau varfuri tinere de ramuri, pe bobocii florali (aspect fainos).

Ciuperca ataca o mare varietate de specii: trandafiri, begonii, regina-noptii, arbusti fructiferi, vita-de-vie, castraveti, ardei, vinete etc.

O combateti eficient cu substante fungicide, de exemplu: Tilt, Saprol, Fundazol, Sulf muiabil.

Botrytis este cunoscuta in special sub numele de putregaiul cenusiu si apare cand temperatura scade si umiditatea creste.

Este sub forma unui strat pufos cenusiu de putregai si poate fi combatuta cu fungicide si prin indepartarea partilor afectate.

Fumagina este o alta ciuperca parazita cu aspect negru-prafos – carbonizat ce se instaleaza pe frunzele si pe lastarii atacati de insecte (paduchi, musculita alba etc.) si care se hraneste cu substantele zaharoase eliminate de acestea.

Substanta lipicioasa aparuta pe frunze (excrementele insectelor) se acopera cu pudra carbonizata, iar tesuturile debilizate deja mor prin asfixiere.

 Pentru combatere aplicati tratamente cu fungicide si spalati repetat cu apa.

Musculita alba de sera este o insecta minuscula cu zbor rapid intalnita in spatiile protejate (sere si solarii) neglijate, de unde se extinde vara si in exterior.

Pe cat sunt de mici exemplarele, pe atat de mari sunt pagubele.

Pe partea dorsala a frunzelor produc intepaturi numeroase hranindu-se cu seva acestora, care in timp se usuca.

Sunt preferate speciile: tomate, petunia, trandafirul chinezesc, cala, muscatele cu flori mari, Alstroemeria, Coleus etc.

Scapati foarte greu de ele prin masuri combinate de reducere a temperaturii pana la limita suportabila de plante (stagneaza reproducerea musculitelor), aplicand totodata insecticide puternice si alternative, de exemplu: Regent, Actara, Karate.

Paduchele testos este o insecta periculoasa acoperita de un scut protector asemenea unei cruste.

Se fixeaza pe ramuri in colonii masive, fiind totusi greu vizibila datorita culorii si formei confundabile cu scoarta lemnificata. Deseori ataca si frunzele pe partea dorsala de-a lungul nervurilor.

Paduchele testos il combateti cu  Regent, Karate, respectiv Ulei horticol, Oleo-ecalux, Carbetox etc.

Melci fara cochilie(licmasi) , ii poti captura folosind recipiente cu bere: se aleg cutii goale de conserve (destul de inalte, cum sunt cele de legume) si se ingroapa, astfel incat deschiderea sa fie la acelasi nivel cu solul.

Se umplu cam o treime cu bere. Limacsii sunt atrasi de bere, si zilnic vom gasi numerosi „amatori” inecati in cutie.

Eu i-am anihilat cu Optisol. Prea imi devorau petuniile .

Omizile sunt alti daunatori care distrug foarte repede, hranindu-se cu frunzele sau mugurii plantelor. Se inlatura cu mana, prin ruperea partilor infestate sau prin insecticide specifice.

Acarienii se aduna de cele mai multe ori in jurul mugurilor si a partilor tinere, rareori fiind vazuti cu ochiul liber.

Au un aspect ca un strat de praf si se hranesc cu tesuturile, lasand in urma lor deformari, zbarcituri si pete maronii.

Se inmultesc foarte repede iarna, cand e cald in casa si cea mai buna solutie e ca planta sa fie distrusa, pentru ca insecticidele nu sunt asa puternice pentru ei.

Afidele sunt cunoscute drept paduchii verzi. Ele se lipesc pe plantele tinere de obicei si le sug seva, lasand in urma lor niste produse de excretie lipicioase.

Pot fi indepartate cu solutii din sapun dizolvat, insecticide cu piretru sau piretrine sau prin ruperea si indepartarea partilor afectate.

Related posts

Cum organizati corect curtea – partea a III-a

Adina Meyers

Cum te poate afecta condensul de pe geamuri si cum scapi de el

Adina Meyers

Cum pregatim piscina pentru iarna?

Adina Meyers