Trandafirii cataratori sunt florile care nu lipsesc din nicio gradina plina de viata si culoare. Aceasta specie de trandafiri creste in medie trei metri, iar florile sunt foarte parfumate si usor de intretinut. Peisagistii recomanda plantarea trandafirilor in locuri insorite sau la semiumbra pentru a fi feriti de curentii de aer si de vanturi.

Locul ideal este un zid orientat spre est, sud-est sau sud-vest. Noile tufe de trandafiri trebuie plantate primavara, inainte de a-si incepe procesul de crestere si de a se umple de muguri. Trandafirii ar trebui hraniti inainte ca bobocii sa inceapa sa se deschida. Folosirea unui fertilizant sistemic ajuta la prevenirea infestarii cu insecte daunatoare pe timpul verii.

Primavara este momentul in care gradina revine la viata si are nevoie de o atentie deosebita din partea ta pentru a redeveni locul ideal pentru relaxare in zilele insorite. Acesta este momentul ideal pentru plantarea unor arbori si arbusti noi, dar si pentru tunderea plantelor vesnic verzi, cum sunt ienuparul, chiparosul sau coniferele.

Tot primavara, de preferat in primele zile insorite, se planteaza bulbii florilor de vara, cum sunt dalia, gladiolele si crinii. Pentru a te asigura ca plantele vor ajunge repede la maturitate si ca te vei bucura multe zile de parfumul florilor, amesteca solul cu fertilizant pentru bulbi, gunoi de grajd procesat si muschi de turba. Plantele cu tuberculi nu trebuie mutate afara pana cand nu a trecut orice pericol de inghet, asa ca este indicat sa astepti pana in mai. Tot primavara se seamana seminte de plante anuale, precum aster, cosmos, galbenele si carciumarese.

La Brasov am descoperit, pe o strada laturalnica a unui cartier rezidential, o gradina de care proprietarii s-au aratat extrem de mandri.

Nici nu aveau motive sa fie altfel tinand cont ca marea lor pasiune pentru gradinarit isi arata roadele in fiecare primavara cand plantele, care au parte de toata atentia din lume, revin la viata.Ne-am dorit sa avem o gradina rustica, dar contemporana totodata, plina de viata si culoare. In acelasi timp, am vrut o altfel de gradina, asa ca am inceput cu gardul pe care l-am proiectat cu sipci orizontale, o noutate pentru toate casele din zona. Am inceput amenajarea gradinii singuri, citind reviste de specialitate, prin plantarea unor pomi fructiferi si a unor arbusti ornamentali: meri pitici, piersic decorativ si gutui japonez. Gradina a prins mai multa viata in momentul in care am mai achizitionat artari japonezi si plante agatatoare de stanci”, ne-au povestit proprietarii, care spun ca in gradina sunt mai multe zone distincte, printre care una cu plante aromatice, situata in imediata vecinatate a pergolei, si una cu plante alpine, care se integreaza perfect in peisajul spre care are priveliste casa.

Material realizat cu sprijinul SC Deco Amfitrion SRL
Tel.: 0740.258.521

Related posts

Balconul, misiunea specialistilor

Adina Meyers

15 idei pentru folosirea spatiului de sub scarile interioare

Adina Meyers

Gradinile romanesti

Adina Meyers