Arhitectul peisagist Dragos Isacescu a avut libertatea sa creeze o veritabila oaza de relaxare intr-un cartier rezidential din Bucuresti. Rezultatul face cat o mie de cuvinte!

Misiunea arhitectului nu a fost nici pe departe una usoara, pentru ca aceasta gradina este proprietatea comuna a nu mai putin de sase familii, care vor sa se bucure de un spatiu vesnic verde cu de toate: zone de relaxare, piscina, alei pentru promenada, cursuri de apa si locuri de joaca pentru copii.

Lucrarile la aceasta amenajare peisagistica au durat aproximativ 4 luni. Intre timp, plantele au avut vreme suficienta pentru a se acomoda, a se dezvolta si chiar pentru a ajunge la maturitate, formand un cadru mirific.

„In principiu, amenajarea unei gradini poate incepe in orice perioada a anului, dar trebuie avute in vedere cateva aspecte definitorii. Evitati saptamanile secetoase. Eu recomand demararea proiectului toamna sau primavara, dar unele pot fi puse in practica si iarna. Situatia depinde de la un an la altul, de la un teren la altul.

Este insa important ca proprietarii sa aiba rabdare si sa se apuce de amenajarea gradinii abia dupa ce perioada de santier a constructiei s-a terminat, inclusiv etapa finisajelor exterioare”, ne-a spus arhitectul peisagist Dragos Isacescu.

Ne-a marturisit ca secretul amenajarilor peisagistice spectaculoase care ii poarta semnatura este respectul pe care il poarta naturii, incercand sa o copieze cat mai fidel. „Eu merg mult pe naturalete, iar la sfarsit pare ca acel loc nu a fost niciodata atins de mana omului, ci creat cu maiestrie de natura”, a mai spus arhitectul. Desi proprietatea are dimensiuni generoase, Dragos Isacescu a spus ca, in aproape toate cazurile, clientii sai isi doresc mai mult teren decat au la dispozitie, iar el incearca, cel putin la nivel vizual, sa le satisfaca acest deziderat.

„Sunt cateva reguli pe care noi, peisagistii, le cunoastem foarte bine pentru a face o gradina sa para mai spatioasa decat este in realitate. Printre acestea se numara evitarea simetriilor si intrepatrunderea spatiilor”.

Un alt secret al unei gradini frumoase este intretinerea curenta a spatiilor verzi si irigarea lor corespunzatoare. „O astfel de gradina are nevoie de lucrari zilnice de intretinere pentru a se mentine in aceasta stare de invidiat. De exemplu, aici exista un domn gradinar care in fiecare zi, opt ore, se ingrijeste de sanatatea plantelor”, a mai spus Dragos Isacescu.

ZONELE DE INTERES ALE UNEI GRADINI COMPLETE

Profitand de suprafata generoasa a gradinii, arhitectul peisagist a avut grija sa imparta amenajarea pe mai multe zone de interes, toate caracterizate de eleganta si naturalete. Designul gradinii este unitar, armonios, parand „dintr-o bucata”, in ciuda dimensiunilor mari ale terenului.

Amenajarea se caracterizeaza prin folosirea spatiilor largi si aerisite care le permit proprietarilor sa priveasca in cele mai indepartate unghiuri, indiferent de locul in care se afla.

In plus, fiecare dintre cele sase familii care locuiesc in acest ansamblu rezidential se poate bucura de o priveliste de vis de pe propriile terase, plantele de dimensiuni mari din gradina protejandu-i de privirile indiscrete si de zgomotul strazii.

In amenajarile peisagistice semnate de Dragos Isacescu – care a mostenit aceasta pasiune si gustul pentru frumos de la tatal sau, celebrul arhitect peisagist Virgil Isacescu – cursurile de apa sunt un must-have, un element dinamic dorit de orice proprietar.

Este adevarat ca un astfel de decor genereaza cheltuieli suplimentare de intretinere, dar acest inconvenient paleste in fata avantajelor sale estetice. Cei care ingrijesc un curs de apa artificial trebuie sa acorde o atentie sporita mentinerii prospetimii acestuia prin lucrari de intretinere specifice: apa trebuie schimbata cu regularitate in functie de volum si tratata cu substante speciale pentru piscina, filtrele trebuie curatate etc.

Zonele de interes ale gradinii sunt pozitionate conform dorintelor proprietarilor, dar si in functie de cateva criterii tehnice. „Este important ca intr-o amenajare peisagistica sa fie evitate liniile drepte si crearea de repere vizuale. Daca nu te poti raporta la dimensiuni fixe, ai toate sansele sa te pierzi in spatiu la nivelul subconstientului, si astfel terenul pare mai mare decat este in realitate”, ne-a mai dezvaluit Dragos Isacescu.

NATURALETEA, SECRETUL UNEI GRADINI PLINE DE FARMEC

Dupa momentul in care au fost delimitate zonele de interes ale gradinii, arhitectul peisagist a trecut la urmatoarea etapa: alegerea plantelor potrivite pentru fiecare zona in parte. El spune ca acestea se aleg in functie de culoare, volum, rezistenta lor ca specie in timp si la conditiile meteorologice si, nu in ultimul rand, dupa preferintele proprietarilor.

Astfel, fiecare gradina este diferita, pentru ca fiecare teren este diferit si pentru ca are proprietari diferiti. In cazul acestei amenajari, peluza ocupa cea mai mare parte a suprafetei, asa ca o atentie deosebita se acorda intretinerii sale, in mod constant. „Nu exista proprietar cu care sa fi intrat in contact si care sa nu isi doreasca gazon englezesc pentru gradina sa, pentru ca, ce-i drept, in mare parte acesta creeaza nota generala a unei gradini, datorita suprafetei mari pe care o ocupa. Experienta anilor care au trecut mi-a dovedit faptul ca, in Marea Britanie, gazonul creste atat de des, sanatos si frumos datorita umiditatii si climei de acolo. Se poate obtine o peluza spectaculoasa si intr-o gradina din Romania, dar nu fara multa munca si o investitie pe masura pentru amenajarea solului si pentru achizitionarea celor mai bune seminte”, a mai spus peisagistul.

In orase, de cele mai multe ori calitatea solului din gradini este precara, asa ca inainte de demararea amenajarii trebuie realizate lucrari de drenaj si de suplimentare cu pamant.

Proprietarii trebuie sa stie inca de la inceput ca pentru un gazon sanatos, fara goluri si vesnic verde este mai scumpa infrastructura unei gradini decat amenajarea sa propriu-zisa din punct de vedere estetic. Aici, coniferele au o pondere insemnata datorita faptului ca proprietarii si-au dorit o gradina care sa nu isi modifice mult imaginea in functie de sezon.

CELE MAI POTRIVITE PLANTE PENTRU O GRADINA PLINA DE VIATA

„Am cautat specii care au culoare permanenta pentru ca, intr-o gradina, „viata” se obtine din frunze si mai putin din flori, care sunt efemere. Printre speciile care se regasesc in aceasta amenajare peisagistica se numara: barbarius, artar japonez, ienupar, pyracantha si brazi argintii”, a mai spus peisagistul.

Trandafirii sunt intotdeauna preferatii doamnelor, asa ca in aceasta gradina a fost gasit un loc special si pentru ei. „Pentru a-si mentine prospetimea mult timp, majoritatea speciilor de flori au nevoie de o atentie speciala. Sub un anumit standard nu merita sa acordati florilor un spatiu amplu din gradina, intrucat acestea sunt o prezenta efemera de care va veti bucura doar cateva zile pe an”, a precizat Dragos Isacescu. In schimb, de exemplu, Pyracantha este un arbust vesnic verde care rezista foarte bine climei temperate. Se adapteaza oricarei clime, incepand din Europa si pana in sud-estul Asiei.

Material realizat cu sprijinul arhitectilor peisagisti Virgil si Dragos Isacescu 0722.232.234 0722.610.432 dragosisacescu@yahoo.com

Related posts

Intretinerea gradinii in luna mai

Adina Meyers

Mai simplu, mai ușor, cu gama pentru baie GoodHome de la Brico Depôt

Adina Meyers

Green Cubes, solutii eco-friendly pentru ingrijirea plantelor

Adina Meyers