LifeStyle

Decor autentic romanesc: lingura cioplita, simboluri si valori traditionale

Integrarea obiectelor autentice romanesti in decorul casei nu este o simpla moda, ci reprezinta o incercare de reintoarcere la valorile traditionale. In plus, acestea sunt incarcate de simbolistica si au mult farmec.

Astazi va povestim despre lingura de lemn. Folosita de stramosi la gatit, lingura de lemn nu a disparut o data cu aparitia inoxului. Ea inca este folosita la bucatarie, insa a devenit si un important element traditional de decor.

Mesterii populari cioplesc povesti minunate pe cozile lingurilor, povesti menite sa ne reaminteasca cine suntem si care ne sunt radacinile.

In galeria foto veti descoperi mai multe astfel de povesti, iar noi va vom ajuta sa le „cititi”, explicandu-va simbolurile ce stau la baza lor.

Barza

In traditia populara se spunea ca atunci cand o barza isi face cuibul pe o casa aceasta este protejata de foc, ape si hoti.

Bufnita

Este simboulul intelepciunii pentru ca ea vede acolo unde oamenii nu vad.

Indragostitii

Lingura indragostitilor sau a dragobetelui este reprezentata in general de doua pasari deoarece dragobetele era considerat logodnicul pasarilor sau logodnicul tuturor animalelor. Se spune ca daca tinerii indragostiti petrec ziua dragobetelui impreuna (24 februarie) vor avea o viata frumoasa.

Sarpele

Acesta reprezinta puterea. Se mai numea si „Spiritul protector al casei”. De asemenea aduce oarecum cu steagul dacic format dintr-un cap de lup si corp de sarpe. Acesta avea partea din fata din metal iar restul din piele. Dacii lasau vantul sa intre prin partea din fata a steagului, iar acesta scotea un suierat asemanator strigatului de lup, intimidand cotropitorii.

Soarele si roata vietii

Lingurile maramuresene au la baza imaginile geometrice in forma de cerc. Apar simbouluri solare cum ar fi „soarele de dimineata”, „roata vietii” si de asemenea intalnim simboluri crestine.

Cocosul

In zona Moldovei cocosul este un simbol al sperantei, el salutand fiecare rasarit de soare.

Pasarea cu pui

Aceasta este simbolul maternitatii. Este vorba de mama care isi hraneste puiul. Cercul de deasupra reprezentand unitatea familiei tinuta de catre mame.

Cum integram lingura cioplita in decor

Lingurile cioplite pot fi expuse cu maximum de efect pe peretii bucatariilor rustice, dar arata frumos si intr-o bucatarie obisnuita de la bloc.

Pentru un decor jucaus puteti expune linguri pictate. Acestea invioreaza atmosfera prin culorile puternice pe care le folosesc mesterii populari.  

Related posts

Noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi, după numărul mare de cazuri de COVID-19

Adina Meyers

FINAL Distribution lanseaza un nou profil de tigla – GERARD Diamant

Adina Meyers

(P) Praktiker România anunţă rezultatele financiare pentru anul 2016

Adina Meyers