Cu ajutorul gardului delimitam teritoriul curtilor si, de ce nu, protejam casa de privirile vecinilor indiscreti. Daca este lucrat cu originalitate, el poate deveni un element decorativ al intregii proprietati.

Multi dintre dumneavoastra prefera ca sistemul de incalzire al casei sa fie pe baza de lemne, dar acestea trebuie depozitate in curte. Renuntati la traditionala magazie de lemne, care ocupa o buna bucata din curte si adaptati-va la spatiul pe care il aveti, fara a strica frumusetea gazonului sau fara a va limita la un anumit numar de plante din cauza acesteia.

Gardul, elementul care nu poate lipsi de la nicio casa, se poate transforma intr-un adevarat spatiu de depozitare. Nu va trebuie decat putina imaginatie. De exemplu, cu ajutorul unor grilaje de fier, care practic dubleaza partea dinspre curte a gardului, puteti crea un spatiu pentru lemne. Pentru a putea face acest lucru, este nevoie ca gardul sa aiba nise. Acestea, dupa ce vor fi inchise cu grilaje de fier, devin „dulapuri” exterioare.

Pentru a infrumuseta aspectul gardului, puteti amplasa din loc in loc ghivece cu flori.

Un plus de farmec veti obtine prin amplasarea unei cismele pe peretele gardului. Aceasta cismea poate sa fie imbracata intr-o masca ce aduce aminte de stilul rustic al caselor italiene.

In cazul in care ati ales sa aveti un gard din caramizi prefabricate, il puteti transforma intr-o adevarata piesa de rezistenta a curtii dumneavoastra. Daca va place sa aveti multe plante in curte si vi se pare ca terenul nu este suficient sau dispuneti de o curte mica, in care nu aveti loc sa le plantati, va puteti folosi de gard.

Atunci cand proiectati gardul, il puteti ruga pe constructor sa va creeze, din acelasi material ca cel al gardului, o serie de suporturi pentru jardiniere.

In schimb, daca nu aveti jardiniere, puteti scoate jumatate din caramida prefabricata in exteriorul planului gardului.

Depinde doar de dumneavoastra ce cromatica veti alege pentru gard si plante. Cand afara se face frig, puteti lua ghivecele cu flori din jardiniere pentru a ingriji plantele la caldura pana in sezonul urmator. Investitia in acest tip de gard este mica, dar de mare efect!

Chiar daca gardul este ultimul element la care va ganditi atunci cand ridicati o casa, trebuie sa stiti ca acesta ar trebui sa fie in ton cu arhitectura locuintei, deoarece este elementul care completeaza de fapt ansamblul gradina-casa.

Un gard din caramida se poate dovedi un detaliu foarte interesant pentru locuinta. Mai mult, gratiile din fier forjat se transforma in suporti pentru trandafirii urcatori, de diferite culori, pe care ii puteti planta. Cu aceste elemente, casa va fi caracterizata de eleganta si ingeniozitate. Mai mult decat atat, plantele agatatoare, care vor atrage atentia prin frumusetea lor, va vor feri locuinta de privirile indiscrete ale vecinilor sau trecatorilor.

Unora dintre dumneavoastra le plac materialele naturale, de aceea le pot utiliza si in cazul gardurilor. Acestea pot fi placate cu piatra naturala, de diferite nuante. Acest tip de gard se preteaza, in general, caselor la care fie fatada, fie soclul sunt placate cu piatra naturala.

De asemenea, pentru evitarea unui aspect tern al curtii interioare, din loc in loc, langa gard, isi pot gasi locul ghivece mari, cu flori de orice tip.

O casa cu un aspect rustic, unde s-a utilizat mult lemn natural, nu ar putea sa aiba decat un gard din lemn. Este adevarat ca lemnul utilizat pentru gard este tratat pentru a putea rezista diferitelor intemperii. Majoritatea caselor care utilizeaza mult lemn sunt la munte, insa nimic nu va impiedica sa ridicati o astfel de casa si in alte zone ale tarii.

Imbinarea dintre piatra naturala, fier forjat si policarbonat se poate dovedi de mare efect. Materialele naturale vor scoate casa din anonimat, iar policarbonatul va proteja interiorul curtii. Mai mult, fierul forjat poate sa ia orice forma doriti, inclusiv motive florale. Desi multi dintre dumneavoastra decideti ce forma va avea gardul abia cand casa este gata si, mai mult decat atat, bugetul alocat pentru acest detaliu este destul de mic, noi va sfatuim sa va consultati cu arhitectul si constructorul referitor la forma gardului inca din faza de proiect. Astfel, materialul ales pentru gard se poate regasi si la placarea casei, acest lucru conferind unitate curtii.

 

Text: Anca Ghiorghiu

Articol preluat din revista Casa Mea

 

 

 

 

Related posts

Top 6 avantaje și dezavantaje ale folosirii plăcilor de travertin în proiectele de amenajări

Adina Meyers

Aspecte generale ale unei instalații electrice

Adina Meyers

LET’S TWIST AGAIN

Adina Meyers