Izolatia si etanseitatea au rolul de a micsora consumul de energie pentru incalzirea cladirii, dar in acelasi timp lipsa unui sistem de ventilatie poate afecta atat structura casei, cat si sanatatea celor care locuiesc in ea.

Orice casa are nevoie de o ventilatie adecvata, care prin schimbul de aer intre interior si exterior sa elimine mirosurile neplacute, umiditatea, substantele poluante, care prin acumulare pot cauza probleme de sanatate.

In plus, o umiditate crescuta poate deteriora peretii, subsolul sau finisajele unei case. „Izoleaza strans si ventileaza bine” este una din regulile construirii unei locuinte. Cat de importanta este ventilatia si cum se poate realiza aflam in cele ce urmeaza.

1. Ventilati natural! Este ieftin si la indemana. Fiind ceruta de o necesitate biologica, introducerea in casa a aerului proaspat se poate realiza in primul rand prin ventilare naturala, adica prin deschiderea ferestrelor si usilor, permitand astfel inlocuirea de la sine a aerului consumat (statut) din incapere cu aer din exterior, proaspat.

In cazul apartamentelor, usa de la intrare nu poate intra in aceasta categorie, deoarece face legatura cu un hol colectiv in care, in majoritatea cazurilor, aerul este pre-poluat.

La casele cu pretentii moderate, prin ventilare naturala se poate realiza o improspatare a aerului echivalenta cu 1-2 schimburi pe ora a intregului volum. Cu alte cuvinte, intrun apartament cu trei camere, cu o suprafata totala utila de circa 100 mp, volumul util este de aproximativ 280 m³.

In aceste conditii, prin ventilare naturala se pot introduce intre 280 si 560 m³/h de aer proaspat, suficient pentru activitatea normala a trei, patru persoane.

Dezavantajul ventilarii natuale a casei consta in faptul ca pe timpul iernii, odata cu introducerea aerului proaspat, se pierde caldura. Acest lucru inseamna ca pentru o suprafata de 100 mp, la o temperatura exterioara de –15 ºC, veti avea nevoie de o putere termica instalata suplimentara de 3-6 kW.

2. Montati ventilatoare in bai si hote in bucătărie! Acum este aproape de neconceput ca o casa moderna sa nu aiba o hota de bucatarie pentru filtrarea si evacuarea poluantilor din acest mediu. In bucatarie aveam de-a face cu vapori grasi proveniti din timpul gatitului, aerosoli (de la prepararea fripturilor, prajelilor, arsurilor etc.), mirosuri (de la mirodeniile utilizate), produse de ardere (bioxid de carbon, de sulf, de azot s.a.m.d). La randul lor, grupurile sanitare exceleaza prin producerea de umiditate si mirosuri neplacute. De aceea, o buna aerisire a acestor spatii este mai mult decat necesara.

O metoda simpla si destul de eficienta de a ventila baile, mai ales in cazul in care nu e disponibila o fereastra, este montarea unor grile de aerisire sau la ventilatoare. In acest fel, agentii poluanti pot fi eliminati imediat dupa formarea lor. Atat hota, cat si ventilatoarele pot coexista cu ventilatia naturala sau cu cea centralizata.

3. Asigurati un traseu corect al aerului in casa! Aerul proaspat trebuie sa patrunda in incaperile principale precum dormitoarele, camerele de zi, birourile (mai ales cele dotate cu calculatoare), camerele de joaca etc. Aerul viciat trebuie evacuat din incaperile secundare (bucatarii, bai, spalatorii), iar intre cele doua tipuri de incaperi aerul trebuie sa circule prin spatiile de tranzit (holuri, coridoare sau antreuri).

Circulatia aerului intre incaperi se poate organiza in mai multe feluri. Cea mai simpla cale este prin sau pe sub usi. Prin eliminarea pragurilor, se poate realiza un spatiu de trecere lat cat usa si inalt de 1-2 cm (luft-ul de prag).

Marimea luft-ului de prag poate favoriza aparitia curentilor de aer in aceasta zona, astfel ca marimea sa trebuie calculata cu grija. O a doua cale este montarea in usi a unor „grile de transfer”, cu dimensiuni variabile (100×200 mm sau mai mari), prin care sa treaca aerul, dar nu si lumina. Exista si grile de transfer insonorizate, ceva mai scumpe, care retin sunetele de orice fel. In fine, aceleasi grile de transfer pot fi montate in pereti, la partea superioara (spre tavan), favorizand migratia vaporilor de apa, cu conditia prevederii golurilor inca de la inceput.

4. Pentru eficienta apelati la ventilarea centralizata! Ventilarea centralizata poate fi de trei feluri: de evacuare, de aprovizionare si echilibrata. In cazul ventilarii de evacuare se depresurizeaza interiorul casei, astfel ca aerul va iesi din casa si va intra din exterior prin orificii de ventilatie speciale. Instalatia presupune existenta unui ventilator central legat la un sistem de evacuare si la conductele de aer din fiecare camera. Acest sistem este aplicabil in zonele cu clima rece. In cele calde si umede, diferenta de presiune determina vaporii sa intre in casa, iar prin condens sa afecteze in timp structura de rezistenta si peretii. Dezavantajul consta in faptul ca, in aceeasi masura ca si aerul, pot fi introduse in casa si substante poluante, noxe de la seminee si centrale termice, praf din spatii inchise (uscatoare, garaje, poduri).

Ventilarea de aprovizionare presurizeaza interiorul casei si, prin instalatie, forteaza aerul din exterior sa patrunda in casa, iar aerul din interior sa iasa prin ventilatoare. Acest sistem controleaza mai bine si substantele ce intra in casa prin dezumidificatoare, filtre de polen si de praf.

Este indicata in zonele cu clima calda si medie. Iarna, aerul cald din casa se poate pierde, iar daca este umed, poate aparea condens in pereti, in pod sau in alte zone reci ale casei. Pentru a evita diferentele mari de temperatura din timpul iernii este indicat ca cele doua tipuri de aer sa se amestece sau sa se instaleze auxiliar un sistem de incalzire a aerului la intrarea in casa. Acest lucru insa poate duce la o crestere a costurilor.

La randul ei, ventilarea echilibrata nu modifica presiunea din interiorul casei, ci face schimburi egale de aer intre interior si exterior. Este indicata pentru orice tip de clima, fiind formata din doua ventilatoare si doua instalatii (de aprovizionare, pentru spatiile locuite mai mult timp – cum sunt dormitoarele si sufrageriile – si de evacuare, pentru bai si bucatarii).

Mai nou, ventilarea echilibrata se poate face si cu recuperarea caldurii. Practic, sistemului i se mai adauga o piesa care permite transferul caldurii de la aerul evacuat la cel proaspat introdus, in timpul iernii, si viceversa, pe timpul verii, ceea ce scade considerabil costurile incalzirii sau racirii aerului.

Este indicata in zone cu ierni si veri extreme, pentru ca recuperarea caldurii se produce cu consum mare de electricitate, care nu este rentabil in zone unde diferenta de temperatura nu este considerabila.

 

Related posts

Sfaturi pentru intreținerea hidroizolației de pe acoperiș, toamna

Adina Meyers

Focul şi casele noastre

Adina Meyers

Ghid de cumparare si montare pentru pavajul rezidential

Adina Meyers