Hidroizolatia unei cladiri trebuie facuta atat in partea superioara (terase, balcoane), prin membrane bituminoase, cat si la partea inferioara, prin cimenturi osmotice.

Pe vremuri se spunea ca tot romanul se pricepe la agricultura, asta pentru ca mai toata populatia tarii era, mai mult sau mai putin, implicata in aceasta activitate. Astazi nu stim cati se mai pricep la agricultura, insa putem constata frenezia cu care, fie ca sunt cunoscatori sau nu, romanii tranzactioneaza proprietati, renoveaza cladiri si, cel mai adesea, construiesc.

S-au inmultit prietenii care te pot sfatui la tot pasul cum, cand, unde, cu cine si cu ce sa construiesti. Avem o puzderie de produse specifice, publicatii, targuri, mai ales, antreprenori gata sa-ti promita orice pentru a obtine o lucrare de constructii.

Astfel, celui ce doreste sa isi construiasca o casa ii este limitat, in mod paradoxal, accesul la adevaratii specialisti capabili sa acopere toate problemele pe care le ridica o astfel de intreprindere. Tocmai din acest motiv, firmele specializate in executia de lucrari de hidroizolatii va explica pe scurt o problema capitala a constructiilor de orice fel, dar, din pacate, ignorata de foarte multi antreprenori si beneficiari: hidroizolatia.

Izolarea teraselor si a balcoanelor se realizeaza folosind o gama larga de membrane bituminoase, adaptate fiecarei situatii specifice: membrane cu protectie minerala, membrane autoadezive, membrane antiradacina (se folosesc la terasele verzi).

Este interesant de stiut faptul ca aceste membrane sunt armate cu un voal din fibra de sticla sau poliesteric. Cele armate cu fibra de sticla se folosesc ca prim strat, datorita stabilitatii dimensionale conferite de armatura.

Cele cu voal din poliester se folosesc, in general, ca strat 2, datorita faptului ca sunt mai elastice. Bitumul din care este alcatuita membrana poate fi simplu sau aditivat. Aditivii ii confera o anumita elasticitate in functie de temperatura la care se aplica-respectivAPP, pana la -10oC, si SBS, pana la -25oC.

Atentie!

Pentru ca o hidroizolatie sa fie eficienta, trebuie sa fie continua. Calitatea unei lucrari de hidroizolare este data de calitatea si caracteristicile materialului folosit, precum ti de calitatea executiei. Este recomandat sa apelati la serviciile unei firme specializate, care poate garanta prin contract respectarea unor standarde, cat si a unor termene de predare.

Ca sistem de lucru, daca vom folosi o hidroizolatie in doua straturi, primul strat se va folosi cu fibra de sticla ti finisaj la partea superioara nisip, iar al doilea strat va fi din poliester, cu ardezie ca finisaj la partea superioara (mici bucati de roca vulcanica ce ii confera o buna stabilitate la actiunea UV).

Tipuri de membrane

Membranele pot fi impartite pe mai multe categorii: in functie de tipul de armatura, dupa finisaj, dupa tipul de aditiv utilizat pentru realizarea acestora etc.

– In functie de tipul de armatura, acestea pot fi grupate in doua categorii: membrane din poliester si membrane din fibra de sticla.

– In functie de finisaj, acestea pot avea finisaj de ardezie sau nisip (cele cu nisip se folosesc, de obicei, ca prim strat).

– Dupa aditivul bitumului, acestea sunt: APP (polipropilena atactica) si SBS (stiren butadien stiren). Este important de cunoscut ce tip de aditiv exista in compozitia bitumului, pentru a sti la ce temperatura se pot pune in opera.

Important!

La ridicarea pe suprafata verticala se va realiza o scafa din mortar sau vata minerala, deoarece trecerile de la suprafata orizontala la cea verticala nu trebuie sa se faca la un unghi de 90O.

In functie de temperatura de punere in opera, se alege tipul de aditiv din membrana (de exemplu, daca afara sunt -5OC, se va folosi o membrana cu flexibilitatea -10 etc.)

Durata de viata a unei astfel de hidroizolatii este de cca. 10 ani.

Acoperisul de tip terasa

Pentru hidroizolarea acopeturilor terasate sunt necesare urmatoarele operatiuni:

1. Verificarea pantei terasei (terasa trebuie sa aiba pante catre gurile de scurgere; daca nu exista, acestea se vor realiza);

2. Curatarea foarte bine a stratului su- port de eventualele resturi, gunoaie etc.;

3. Amorsarea stratului suport (amorsa pe baza de bitum – un fel de smoala lichida, care are rol de a realiza o buna legatura intre stratul suport ti primul strat);

4. Aplicarea unui strat de deflexie (o membrana subtire cu gauri care permite trecerea vaporilor formati pe stratul suport); 5. Aplicarea barierei de vapori (o membrana subtire, de 3 mm, de obicei armata cu voal de fibra de sticla, care se lipeste doar pe suprapuneri; are rol de a opri vaporii formati pe suprafata ce urmeaza a fi hidroizolata);

Eliminarea vaporilor se face in doua moduri:

a) daca suprafata hidroizolata este mare, se instaleaza deflectoare (un deflector la o suprafata de aproximativ 50 mp);

b) daca suprafata nu permite deflexia, eliminarea vaporilor se realizeaza la atic (suprafata perimetrala inaltata care inchide o terasa).

La stratul 1 de hidroizolatie se folosette o membrana armata cu voal de fibra de sticla, deoarece are o buna stabilitate dimensionala si finisaj la partea superioara cu nisip.

La stratul 2 de hidroizolatie se foloseste o membrana armata cu voal poliester si finisaj la partea superioara ardezie, care previne imbatranirea.

 

Articol preluat din revista Casa Mea.

 

 

Related posts

PIATRAONLINE inaugurează Pavilionul Expozițional, cel mai mare spațiu exterior din România dedicat pietrei naturale, cu o investiție de peste 200.000 Euro

Adina Meyers

Cum ai grija de acoperisul casei tale

Adina Meyers

Prinde oferta care te tine la inaltime

Adina Meyers