Home

Cum construiti singur o cismea

Daca aveti un garaj in care sa puteti lucra, un pic de timp liber si dorinta de a face ceva frumos cu mainile dvs., puteti scuti multi bani!

O astfel de lucrare presupune multa pricepere, imaginatie, o serie de materiale si o trusa de scule. Chiar daca totul pare complicat in teorie, lucrurile se simplifica la gandul ca va veti bucura de apa proaspata chiar in curte, veti avea o piesa inedita care va va decora gradina si, de ce nu, va veti aduce aminte de vremurile copilariei cand mergeati in vizita la bunici si luati apa direct de la cismea. Iata propunerea noastra: o cismea de apa si functionala, si decorativa. Avantajul este ca o construiti singuri, economisiti bani si va relaxati.

Dimensiunile cismelei:
Inaltime fara capac: 80 cm (cota standard a lavoarelor)
Diametrul cuvei: 35 cm

Ce va trebuie: cam un metru, un metru si ceva de plasa de gard, un sac de ciment, doua tuburi din plastic, pietre pentru decorare, ceva adezivi, chit si, desigur, o mana de scule. Chef de treaba sigur aveti!

Acum, sa pornim lucrul, ca vorba lunga-i saracia omului! Luati o bucata de carton rezistent (sau PFL, scandura sau ceva asemanator) si desenati pe ea conturul obiectelor pe care le veti construi: atat perimetrul cismelei, cat si al vasului alipit, in care va cadea apa scursa din robinet.

Faceti mai larg acest al doilea vas, macar cat sa puteti aseza pe el o caldare, stropitoare sau ceva asemanator. Ca sa fiti siguri ca nu gresiti, lucrati babeste, adica luati o caldare si puneti-o acolo. Stiti vorba: croitorul masoara de cinci ori si taie o data.

Acum, decupati plasa de gard astfel incat sa faceti doua cilindre ale caror baze sa coincida cu cele ale cercurilor dese- nate anterior. Prindeti aceste „turnuri” de placa de baza, folosind cateva holzsuruburi. Verificati soliditatea imbinarii: unul dintre cele mai rele lucruri care vi se pot intampla este sa va cada cilindrii in timp ce lucrati la ei!

Dupa ce ati prins temeinic cilindrii de sarma, taiati la dimensiunile potrivite doua tuburi din plastic. Pe unul il veti pune in corpul principal al cismelei, pentru cofrarea „tunelului” prin care va trece alimentarea cu apa; pe cel de-al doilea, mai scurt, il vei ingloba in corpul de scurgere al cismelei. Celui de-al doilea, daca doriti, ii puteti atasa si un sifon de pardoseala. Aveti grija, neaparat, sa-l montati plan si, mai ales, sa-l astupati bine in timpul turnarii cimentului!

Sfat practic
Prindeti cu grija atat plasa de sarma, cand o transformati in cilindru, cat si cilindrul rezultat, de planseul pe care veti construi cismeaua! Desfacerea oricarei legaturi este sinonima cu ratarea lucrarii!

Acum urmeaza prepararea si turnarea betonului. Trageti o roaba alaturi, faceti betonul (un pic mai gros, ca sa nu se prelinga in afara formei) si apucati-va sa umpleti viitoarea cismea. Procedura e urmatoarea: turnati cam un lat de palma si armati cu bucati de fier beton, puse in cruce in cismea (fara ele tubul s-ar putea frange), atat in corpul principal, cat si in cel secundar.

Ingrijiti-va sa asigurati fundului corpului secundar o usoara forma de palnie, pentru ca apa sa fie colectata spre mijloc. Ganditi-va ca acolo va sta o caldare, deci faceti „palnia” in consecinta. Bun, acum placati cu piatra fundul cuvei. Asigurati-va ca pietrele sunt bine scufundate in ciment, sa nu existe riscul desprinderii.

Armarea

Desi e o „biata” cismea, nu va rezista fara o armare corespunzatoare. Folositi fier beton, pe care-l plasati in cruce, in interiorul cismelei! Iata ca ati ajuns la o etapa si mai frumoasa: placati cu pietre, ale caror dimensiuni sa fie cat mai asemanatoare. Puneti-le dincolo de plasa de cofrare, dar nu total scufundate in ciment. Cand ati dat roata corpului principal, e semn ca trebuie sa treceti la cel secundar.

Bine de stiut
Inaltimea unui strat de beton e determinata de dimensiunea pietrelor (iata un motiv in plus ca ele sa fie de aceeasi marime, deci cumparati-le dintr-un magazin specializat). Rationamentul e simplu: trebuie sa puteti placa cu piatra. Daca stratul e prea gros, va va fi mult mai greu, va trebui sa introduceti mana in ciment.

Finisarea

Se face cu chit de rosturi. Puteti folosi culoarea care va convine, important este doar sa alegeti un chit de buna calitate!

Placati si exteriorul cuvei cu pietre, si reveniti la corpul principal, respectand procedura anterioara: un rand de ciment, fier beton pentru armare, pietre la placare. Strat dupa strat, cu grija si rabdare, pana ajungeti in pozitia in care trebuie sa inglobati scurtul tub orizontal, prin care va trece teava terminata cu robinet.

Cand atingeti cota pe care v-ati propus-o, turnati un ultim strat de beton, pe care-l neteziti cu mistria. Pe el se va aseza ca- pacul cismelei.

Uitati-va in cuva, nu cumva sa fi cazut ciment cand ati construit corpul principal. Daca este, aveti grija sa-l indepartati, fara sa miscati pietrele!

Asteptati cinci ore sau mai bine, in functie de temperatura incintei in care ati lucrat, apoi incepeti decofrarea.

Intervalul de timp il stabiliti in functie de felul in care se prezinta betonul: daca simtiti ca s-a intarit suficient incat sa puteti scoate plasa de cofrare, e bine. Atentie! Nu trebuie sa-l lasati prea mult, caci se va intari atat de tare, incat nu veti mai putea extrage plasa!

Mai lasati sa se scurga un interval de timp, pana se intareste bine betonul, apoi apucati-va de curatenie. Luati o perie tare, stropiti cismeaua cu apa si spalati bine pietrele.

Urmeaza etapa finala, a finisajului. E simplu: preparati chitul de rosturi (presupunem ca veti alege culoarea alba) si umpleti toate golurile dintre pietre, cu grija. Folositi o pensula, din cand in cand inmuiata in apa, cu care sa neteziti chitul.

Urmatoarea etapa: stergeti pietrele cu un burete, pe care trebuie sa-l introduceti des in apa pentru a-l spala.

Daca doriti ca pietrele sa iasa mai mult in relief, decupati de jur imprejurul lor cu o mistrie fina, ingusta, neteziti, ca mai inainte, cu o pensula, apoi faceti iar curatenie cu buretele.

Cismeaua e gata, felicitari! Mai lasati-o cateva zile pe pozitie, apoi mutati-o intr-un loc ferit, pana cand o puteti monta la locul definitiv.

 

Text: Dan Mazilu

Foto: www.piatrasilemn.ro

Articol preluat din revista Casa Mea

 

 

 

Related posts

Cum să repari pereţii exteriori ai casei din cărămidă

Adina Meyers

Specialist Feng Shui: lucruri de evitat atunci când ne cumpărăm sau construim o casă

Adina Meyers

Unelte de bricolaj utile in orice casa

Adina Meyers