LifeStyle

Galbena de Odobești, cel mai longeviv soi din portofoliul VINCON Romania, sărbătorește 50 de ani

Anul acesta, cunoscutul vin vrâncean Galbenă de Odobești sărbătorește 50 de ani de când a fost îmbuteliat prima dată de VINCON pentru a sta pe mesele românilor. Pentru a marca acest moment istoric, VINCON Romania vine vara aceasta cu două noutăți: restilizarea etichetei sticlei de Galbenă de Odobești și lansarea sticlei aniversare Galbenă de Odobești – Ediție aniversară 50 de ani.

Istoria vinului și brandului Galbenă de Odobești

Soiul Galbenă de Odobești are o istorie îndelungată, fiind unul dintre cele mai vechi soiuri de viță de vie cultivate din România. Vinul obținut din acest soi de struguri este un vin plin de prospețime, răcoros, din care răzbat delicate arome florale. Vinificat demisec, acest vin păstrează un echilibru între aciditatea specifică soiului și zahărul rezidual care îmbracă și susține componentele aromatice ale soiului. Aceste calități îl recomandă să fie servit alături de preparate ușoare precum aperitive sau salate, dar și preparate din pește sau carne de pasăre. Pentru a fi savurat pe deplin, temperatura de servire ideală este de 8 – 10 grade.

De-a lungul timpului, soiul Galbenă de Odobești a fost cunoscut sub diferite denumiri în funcție de zona unde era cultivat precum „Galbena de Căpătanu” „Galbena Grasa” sau „Bucium de Poamă Galbenă”, însă denumirea care a rămas în sufletul consumatorilor este Galbenă de Odobești. Aprecierea calităților acestui vin de către consumatori a conferit soiului o notorietate de brand.

„În urmă cu 50 de ani VINCON Romania și-a propus să ofere consumatorilor un vin menit să păstreze tradiția unui soi și a unei regiuni, un vin care să ajungă la inima românilor prin simplitate, naturalețe și prospețime. Acest soi a traversat cu bine istoria zbuciumată a Vrancei, motiv pentru care,  în tot acest timp ne-am străduit să garantăm viitorul soiului prin programele de reconversie și replantare pe care le-am implementat în decursul ultimilor ani, făcând astăzi posibilă aniversarea a 50 de ani de Galbenă de Odobești. Crama Beciul Domnesc, păstrează pentru generațiile viitoare mărturia primelor sticle de vin îmbuteliate din acest soi.” Corina Nedelcu, Product Manager VINCON Romania

Noutăți în gama Galbenă de Odobești

Cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de când acest vin este pe mesele românilor, VINCON Romania relansează pe piață același vin îndrăgit de consumatori cu o nouă etichetă. S-au păstrat elemente specifice etichetei Galbenei de Odobești, familiare consumatorilor, adaptate într-un stil minimalist, discret. Tabloul din etichetă a fost restilizat cu ajutorul pictoriței Ani Ivanoc, care a dat un suflu nou peisajului tipic vrâncean.

Pe lângă relansarea sticlei de Galbenă de Odobești cu o nouă etichetă, VINCON Romania lansează și un nou produs pentru a marca acest moment istoric. Noul produs Galbenă de Odobești – Ediție aniversară 50 de ani este obținut din același soi, dar cu o vinificație care a creat un vin echilibrat, cu o persistență gustativă mai îndelungată.

„Sărbătorim anul acesta 50 de ani de Galbenă de Odobești datorită consumatorilor care timp de peste o jumătate de secol sunt nedespărțiți de gustul autentic al acestui soi. De aceea, am vrut să le oferim vinul cu care sunt obișnuiți și pe care-l îndrăgesc, dar cu o nouă înfățișare, mai modernă, un vin perfect pentru ocazii de sărbătoare. Galbenă de Odobești – Ediție aniversară 50 de ani are o tărie alcoolică mai mare, de 13.5%, în care se regăsesc pronunțate aromele specifice soiului, puse în valoare într-un mod inedit.” Ionelia Crăciun, Brand Manager VINCON Romania

 

Despre VINCON Romania

VINCON Romania este unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din România. Înființată în anul 1949, compania deține astăzi peste 1500 de hectare cultivate, în cea mai mare parte, cu viță de vie nobilă în Regiunea Viticolă a Piemontului de la Curbura Carpaților, în podgorii cu renume – Cotești, Odobești, Panciu – precum și în Huși. 

Portofoliul VINCON Romania cuprinde peste 200 de produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oțet. Brandurile de vin din portofoliul companiei sunt prezente în categoria superpremium și premium, precum Mirabilis Machina, Ambrosio, Rosé Far Niente, Vinoteca, Comoara Pivnitei, Oenoteca, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc Grand Reserve, dar și mainstream și economy. Brandurile de vinars din portofoliu sunt Miorița și Jad.

Compania deține 11 ferme viticole și 11 crame, dintre care cea mai renumită este Crama Beciul Domnesc, construită în secolul al 15-lea – crama monument istoric din patrimoniul cultural al României, crama unde sunt păstrate peste 100.000 de sticle de vin datând din 1949 până în prezent.

În ultimii zece ani, produsele VINCON Romania au câștigat peste 350 de medalii la competiții naționale și internaționale.

Related posts

Cum să alegi un brad artificial de Crăciun? 

Adina Meyers

Combate eficient carenta de fier! Gama Happy ferro contribuie la aportul corect de fier al intregii familii

Adina Meyers

10 greșeli de securitate care îți pot compromite telefonul mobil

Adina Meyers