Deseori se intampla ca modul in care percepem amplasarea functiunilor in casa sa nu corespunda cu ceea ce ne recomanda specialistii, iar „marul discordiei” pare a fi tocmai soarele.

De exemplu, doriti un vitraj larg pe fatada nordica a casei, iar proiectantul va spune ca aceasta asezare nu este tocmai potrivita. Ar fi bine sa tineti cont de recomandarile lui, deoarece confortul unui spatiu interior depinde si de modalitatile prin care este luminat. Si in plus, oricat ne-am stradui, lumina artificiala nu o poate concura pe cea naturala.

De altfel, un spatiu interior bine aerisit si luminat este mult mai sanatos si da o senzatie placuta, care te invita la calm si relaxare, pe cand unul intunecat poate genera anxietate.

In momentul in care organizati functiunile in casa, pe langa destinatia pe care o vor avea camerele, ar fi bine sa tineti cont de punctele cardinale si de parcursul pe care soarele il are pe timpul zilei. Iata ce ne recomanda specialistii in acest sens:

Livingul se potriveste mai bine la nord

Prima incapere asupra careia ne vom opri este livingul, fiind cea mai mare din casa si ocupand un loc central in activitatile zilnice. Aici se intalnesc toti membrii familiei si isi petrec cea mai mare parte din timp.

De aceea, atmosfera creata aici trebuie sa fie placuta si destinsa, iar acest lucru il realizam nu numai prin decorare si mobilare, ci si printr-o buna aerisire si iluminare a spatiului. De asemenea, trebuie sa ne gandim si la faptul ca ideal ar fi ca acesta sa fie racoros vara și calduros iarna.

In plus, nu trebuie sa uitam si de ceea ce vedem pe fereastra, panorma fiind si ea importanta pentru ambientul livingului, mai ales daca ne aflam intr-o zona montana.

Pentru indeplinirea tuturor acestor coordonate este recomandata – va vine sa credeti sau nu! – orientarea catre nord. Logica este una simpla. Vara, soarele, mai ales in orele de varf, este situat pe cer in asa fel incat razele sale vor cadea asupra ferestrei cu un unghi mai deschis, ceea ce face ca mare parte din acestea sa fie respinse catre exterior. Astfel evitati supraincalzirea livingului si va veti bucura de mai multa racoare.

In schimb, pe timpul iernii, chiar si la amiaza, astrul se afla destul de jos pe cer, iar razele lui vor lovi geamul sub un unghi mai mic, patrunzand mai usor in camera. Acest lucru va oferi livingului un aport mai mare de caldura si lumina, iar intregul spatiu va deveni mai placut.

Estul, rezervat dormitoarelor

Avand in vedere ca o mare parte din timp ne-o petrecem in dormitor, noaptea, ne putem intreba cu privire la importanta pe care o are lumina soarelui in aceast caz. Ei bine, se pare ca si aici aceasta joaca un rol important.

In primul rand, modul in care ne trezim dimineata ne poate defini pe tot parcursul zilei. O lumina placuta atunci cand rasare soarele ne poate binedispune, un rol important avandu-l aportul de caldura cu care vine lumina naturala.

Specialistii ne sfatuiesc ca in cazul dormitoarelor sa rezervam, daca putem, partea de est sau de sud-est a casei. Astfel ne vom putea bucura din plin de momentul diminetii, cand soarele este mai bland, chiar si pe timpul verii.

De asemenea, vara, serile vor fi mai racoroase, asigurand astfel un somn confortabil. Insa, din lipsa de spatiu, este posibil ca nu toate dormitoarele sa poata fi orientate spre est.

In aceasta situatie va trebui sa faceti un compromis (in favoarea copiilor) si sa puneti dormitorul matrimonial spre vest, unde caldura dupa-amiezii poate duce la o supraincalzire a spatiului interior. Acest lucru nu trebuie insa sa va nelinisteasca, pentru ca in prezent sunt destule solutii pe piata pentru a va proteja de caldura soarelui. De exemplu, puteti folosi obloane sau jaluzele.

Baia, biroul sau dressingul, amplasate la nord

In ceea ce priveste restul functiunilor din casa, alegerea nu ar trebui sa fie una dificila. De exemplu, in cazul baii, dat fiind faptul nu necesita spatii vitrate largi (si nici nu ar fi indicat, mai ales in aglomerarea urbana), din motive care tin mai mult de intimitate, se poate folosi fara rezerve nordul, dar la fel de bine si partea sudica a casei.

Dressingul se afla si el in situatia in care necesitatea spatiilor vitrate nu reprezinta un factor ce se impune. Poate fi amplasat oriunde in casa, cu conditia sa va fie la indemana.

Este totusi de preferat o pozitionare mai centrala, salvand astfel mai mult din spatiul pierdut al casei. In cazul biroului, este recomandata tot partea de nord, mai ales daca utilizati un computer.

In acest caz, o luminozitate puternica a camerei v-ar putea incomoda. In ceea ce priveste celelalte functiuni ale casei (debaraua, camera tehnica etc.), recomandarile inclina tot pentru partea de nord, pentru ca astfel temperatura din camere va fi constanta.

Related posts

3 Solutii practice prin care iti poti incalzi eficient locuinta in sezonul rece

Adina Meyers

Casa scoica

Adina Meyers

Schema de culori ideala intr-o amenajare

Adina Meyers