LifeStyle

Floarea Pastelui – Fritillaria

Fritillaria este o planta bulboasa, ce apartine familiei Liliaceae, fiind nativa din Asia Centrala, in mod deosebit de la poalele muntilor Himalaya.

Exista multe specii apartinand genului Fritillaria, dar poate cea mai cunoscuta dintre toate este Fritillaria imperialis, cunoscuta si in Romania sub numele de Floarea Pastelui. Infloreste pe la mijlocul lunii aprilie – in perioada Pastelui, de aici si numele sau popular, iar florile sale sunt galbene, rosii sau oranj, in buchet. Este o planta ce atinge o inaltime de 1 m, mult mai mare in comparatie cu alte specii mai salbatice apartinand genului Fritillaria.

Plantarea sa se face in plin soare, intr-un sol nisipos si bine drenat, acestea fiind principalele cerinte pentru o buna dezvoltare a acestei flori. Abia dupa uscarea completa a florilor si a frunzelor, planta se taie de jos. Este bine cunoscuta si la noi in tara, fiind iubita pentru florile sale maiestuoase, in buchet. Insa, tara in care se cultiva intensiv Fritillaria imperialis este Austria, unde este cunoscuta sub numele de Kaiserkrone (Coroana Kaiserului).

Rudele sale salbatice cresc spontan pe aproape intreg teritoriul Europei, fiind impartite in numeroase specii. Din pacate, in tari precum Franta, Romania si Slovenia speciile salbatice se afla pe lista plantelor aflate in pericol de disparitie.

Planta nu are un miros frumos, ceea ce a facut ca uneori sa fie asociata cu ideea de moarte. Exista insa si o alta legenda crestina care spune ca Fritillaria a refuzat sa-si plece capul in fata lui Isus, la momentul Crucificarii, refuzand sa creada ca El este fiul lui Dumnezeu. In prima zi de Paste, cand s-a aflat ca Isus a inviat, Fritillaria s-a rusinat intr-atat de necredinta sa, incat si-a aplecat toate florile, si de atunci asa au ramas. Din acest motiv toate speciile acestei plante, au florile indreptate in jos.

Este o planta foarte potrivita pentru gradini private, si care nu necesita o ingrijire laborioasa. Daca i se asigura cateva conditii de dezvoltare, precum cele expuse mai sus, va oferi toata spledoarea florilor sale, timp de 14-21 de zile pe an.

Articol oferit de www.amenajarigradinibucuresti.ro – totul pentru gradina ta.

 

Related posts

Iti doresti sa ai tenul hidratat in mod natural intreaga zi? APIVITA combina elementele naturii intr-un singur ser, pentru o hidratare in profunzime

Adina Meyers

Rețeta zilei: ciorbă de burtă

Adina Meyers

Bludeco Concept a lansat noua colectie de fantani de interior

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe