LifeStyle

FDP a creat zeci de locuri de munca pentru persoanele vulnerabile din Romania prin dezvoltarea unui grup de intreprinderi sociale

Fundatia Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a finalizat implementarea proiectului de economie sociala „SuccES Intreprinderi sustenabile pentru incluziune”.  Proiectul s-a derulat pe o perioada de 12 luni, incepand cu octombrie 2014, fiind cofinantat  din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu un buget total de 2.426.893,56 lei.

In urma desfasurarii proiectului, FDP a ajutat 158 de persoane din grupuri sociale vulnerabile sa-si gaseasca un loc de munca prin serviciile de ocupare. Printre beneficiarii acestor servicii majoritatea au fost persoane de etnie rroma (37), persoane cu dizabilitati (36) si femei in situatii de risc (36). De asemenea, serviciile de ocupare s-au adresat celor care au abandonat de timpuriu scoala (23), tinerilor de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie (19) si persoanelor din familii cu multi copii (7).

O parte importanta a proiectului a fost reprezentata de infiintarea si dezvoltarea structurilor de economie sociala. Aceste structuri au ca scop cresterea incluziunii sociale pentru persoanele defavorizate prin crearea de locuri de munca in cadrul unor afaceri sustenabile.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, FDP a dezvoltat patru intreprinderi sociale. Doua dintre acestea Proiect Mozaic Ilfov (Popesti Leordeni) si SC FDP Store Team Cluj au fost create in 2012. Alte doua au fost create si dezvoltate in ultimul an – FDP Dambovita (Cojasca) si Prest Com Pavaj Arad (Santana). In cadrul acestor 4 organizatii, pe parcursul proiectului, au fost create 22 de noi locuri de munca, din care 16 pentru persoanele din grupuri vulnerabile si mentinute inca 11 locuri de munca create anterior.

Proiect Mozaic a crescut cu 45% in ultimele 9 luni

Proiect Mozaic SRL este prima fabrica de mozaic ceramic si materiale naturale din Romania cu finantare europeana. Gandita ca intreprindere sociala, fabrica are in prezent mai mult de jumatate dintre angajati persoane provenite din grupuri sociale vulnerabile, in ultimul an fiind create 3 locuri noi de munca pentru persoane vulnerabile.

„Aflati la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, constatam o crestere de 45% a cifrei de afaceri a Fabricii de Mozaic fata de aceeasi perioada a anului 2014. Credem ca aceasta crestere a cifrei de afaceri se datoreaza faptului ca in ultimul an am investit in activitati de marketing si am lansat produse noi”, declara Simona Carobene, administrator al firmei.  

In prezent intreprinderea produce mozaic, plinte, contratrepte, realizeaza taieturi unghiulare, incizii, debitari si profil antiderapant pentru trepte. Fabrica de Mozaic se afla in localitatea Popesti-Leordeni si are o hala de 300 de mp, cu o capacitate de productie totala de aproximativ 4500 mp pe luna, fiind dotata cu tehnologie cu utilaje italiene de ultima generatie.

Alte 3 intreprinderi sociale creaza locuri de munca si valoare adaugata

O alta intreprindere sociala creata in 2012 si dezvoltata in cadrul proiectului este FDP Store Team, avand ca obiect de activitate prestarea de servicii de curatenie in judetul Cluj. In ultimul an FDP Store Team a creat 5 noi locuri de munca pentru persoane defavorizate: persoane cu handicap, tineri proveniti din sistemul de protectie sociala, mame cu multi copii, persoane de etnie roma.  Intr-o piata cu o oferta bogata, FDP Store Team se adreseaza persoanelor juridice, scolilor si gradinitelor oferind servicii curatenie la standarde de calitate ridicate.

SES FDP Dambovita este a treia intreprindere sociala creata de FDP in comuna Cojasca pentru a oferi  servicii de curatenie. Aici s-au angajat 6 persoane, din care 3 persoane din grupuri vulnerabile (persoane de etnie roma), iar clientii catre care se indreapta sunt in principal persoane fizice si firme mici. Intre obiectivele intreprinderii se afla mentinerea locurilor de munca, largirea portofoliului de clienti si extinderea in orasul Targoviste.

Prest COM Pavaj este cea de a patra intreprindere sociala creata in cadrul proiectului in orasul Santana din judetul Arad, avand ca obiect de activitate fabricarea produse din beton pentru constructii (pavele, borduri, etc). Aceasta structura, initiativa a Primariei orasului Santana, a creat 8 locuri de munca noi, dintre acestea 5 fiind ocupate de persoane vulnerabile (persoane de etnie roma). Obiectivele intreprinderii vizeaza largirea portofoliului de clienti catre firme din domeniul constructiilor, autoritati publice inclusiv scoli si persoane fizice.

„Dupa investitiile facute in ultimul an cu ajutorul finantarii europene in proiectul ”SuccES Intreprinderi sustenabile pentru incluziune” am reusit sa cream 22 noi locuri de munca in piata si sa dezvoltam intreprinderile pana la punctul in care acestea sa devina generatoare de venit si sa fie sustenabile” precizeaza Carmen Andresoi, managerul proiectului.

Proiectul este implementat de Fundatia Dezvoltarea Popoarelor in parteneriat cu Filialele Arad, Dambovita si Cluj, Primaria Orasului Santana, SC Proiect Mozaic SRL, FDP Store Team SRL.

 

                        

Related posts

Animale de companie și o casă curată?Da, se poate!

Adina Meyers

3 greșeli de evitat atunci când ștergeți geamurile

Adina Meyers

Lucrările la Cazinoul Constanța decurg conform planului

Adina Meyers