Amenajari case Amenajari Interioare

Farmecul arhitecturii săseşti la peste un secol de viață

O casă tradiţională săsească, construită la 1906, este şi astăzi la fel de frumoasă ca acum o sută de ani, pe de o parte datorită modului trainic în care a fost realizată, pe de altă parte datorită felului în care a fost conservată şi recondiţionată cu dragoste şi atenţie la detalii, de către oameni iubitori de frumos şi păstrători de tradiţii.

Proprietatea a fost achiziţionată în 1994 de actuala proprietară, care locuieşte aici cu cei trei copii ai săi. „M-am îndrăgostit de casă de cum am văzut-o, pentru că are un caracter aparte, este bine poziţionată şi, foarte important, este înconjurată de o comunitate prietenoasă de oameni gospodari.”

Ansamblul – căci este vorba despre mai multe case lipite, dar independente, cu intrări separate – are forma literei „L”, specifică locuinţelor săseşti, cu latura scurtă la stradă şi cea lungă în curte. Principalul lui avantaj este că interiorul curţii are intimitate maximă, zidurile casei şi cele ale vecinilor fiind pe graniţă.

Pe terenul cu o suprafaţă de 1.315 metri pătraţi sunt înşiruite trei case-apartament, grajdurile, şura şi alte acareturi. Fostele grajduri de cai şi vaci au fost consolidate, modernizate şi transformate în spaţii de locuit.

Construcţia este reşedinţa permanentă a celor patru membri ai familiei care, deşi nu îşi au obârşia în zonă, locuiesc acum în Hărman, la aproximativ 4 kilometri distanţă de Braşov.

În 2001, casa a trecut printr-un proces complex de consolidare, restaurare şi mansardare. Doar ceva mai mult de jumătate din ea a fost finalizată, restul fiind doar consolidată, subzidită şi pregătită pentru mansardare. Pentru proiectul de consolidare şi mansardare, gazda noastră a apelat la arhitecţii Mona Bărar şi Mihail Fancialli.

Locuinţa este construită din cărămidă, cu ziduri groase de 60 cm. Pe toată lungimea ei s-a folosit tehnica de subzidire, din metru în metru, pentru consolidarea fundaţiei, în vederea mansardării; la colţuri, acolo unde a fost nevoie, s-au turnat stâlpii de rezistenţă, pentru consolidarea şi susţinerea mansardei. Partea complet renovată a primit un acoperiş nou, din ţiglă ceramică, iar cealaltă a fost acoperită cu ţiglă solzi originală, veche şi frumoasă.

Lucrările de modernizare, necesare pentru confortul locatarilor, şi mansardarea au fost realizate cu mare grijă la detaliu, pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectural al zonei.

Faţada a fost păstrată în totalitate, iar ferestrele şi obloanele au fost restaurate, redând lemnului de stejar minunăţia şi strălucirea de altădată. Toate uşile vechi au fost şi ele restaurate, iar cele care nu au putut fi salvate au fost înlocuite cu altele noi, realizate de fiul proprietarei în micul atelier de tâmplărie improvizat la faţa locului. „Am cumpărat sculele necesare şi am creat un model propriu, original, de uşi, care le imită pe cele de grajd. Am încercat să găsim soluţiile cele mai simple, pline de iubire, să păstrăm energia pozitivă a casei, pentru a obţine un spaţiu de locuit sănătos”, ne povesteşte gazda noastră.

S-a folosit mult lemn vechi, recuperat de la alte construcţii. Bârnele au fost restaurate, la fel şi podelele din lemn de brad. Frumoasele pardoseli din cărămidă ale beciului şi holurilor au fost, de asemenea, curăţate şi puse în valoare.

Chiar dacă au păstrat frumoasele sobe din teracotă albă care încălzeau odinioară locuinţa, ele au acum doar rol decorativ, proprietara apelând pentru confortul familiei la montarea unor centrale termice pe gaz, câte una pentru fiecare apartament.

De amenajarea interioară a spaţiilor s-a ocupat proprietara. Încăperile pline de farmec au ceva din atmosfera caselor de ţară provensale. Mobilierul vechi, în mare parte Biedermeier, a fost cumpărat de pe la târguri şi de la localnici şi recondiţionat de meşteri pricepuţi.

Pentru cei interesaţi, casa este pusă în vânzare prin intermediul agenţiei imobiliare Coldwell Banker Alpin, tel.: 0268/322.377, mobil: 0730.177.240, www.coldwell-banker.ro, www.cbimobiliare.ro

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Casa scoica

Adina Meyers

O casă înconjurată de linişte şi natură

Adina Meyers

Vizitează cabana rustică, cu interioare elegante

Adina Meyers