Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

O casă modernă, integrată în peisajul montan

Ce poate fi mai frumos decât să ai posibilitatea ca, în fiecare week-end sau oricând ai câteva zile libere, să poţi merge să te relaxezi şi să respiri aer curat la casa ta de vacanţă de la munte? Aşa a gândit şi această familie de bucureşteni când a avut ocazia să achiziţioneze un teren cu o privelişte superbă, amplasat în Azuga. 

Au cumpărat terenul în 2007, printr-o întâmplare fericită, căci acesta aparţinea unui vecin şi prieten de-al lor. Dealul pe care se află casa le-a atras pe cele cinci-şase familii care şi-au construit aici locuinţe de vacanţă prin panorama splendidă asupra masivului Bucegi, prin linişte, intimitate şi legăturile de prietenie vechi, consolidate în serile lungi, petrecute în jurul focului. Ca localizare, proprietatea se găseşte în partea de nord a oraşului Azuga, în imediata vecinătate a pădurii.

Mari iubitori de munte şi, în general, de natură, cei patru membri ai familiei îşi petrec în această casă aproape toate week-end-urile şi vacanţele. Iarna, le place să schieze, vara preferă să facă drumeţii şi plimbări pe munte cu bicicleta, ATV-ul, motocros.

Ridicarea construcţiei a început în 2010, sub îndrumarea arhitectului Ion Martin de la biroul de arhitectură Arhimax Grup din Câmpina, care s-a ocupat în detaliu de acest proiect. Solicitările proprietarilor în faza de proiectare au fost: dormitoare mici şi multe (cinci la număr), pentru întreaga familie şi prietenii care sunt mereu prezenţi, un living generos, o zonă de spa şi o cramă la demisol. De asemenea, şi-au dorit să se bucure de priveliştea către masivul muntos.

De altfel, panorama către Coştila a dictat amplasarea şi orientarea casei pe teren. Beneficiarii au ţinut să aibă acces auto pe proprietate, să păstreze o zonă verde şi să dispună de un loc pentru barbeque în partea din spate a locuinţei.

Fiind vorba despre un lot în pantă, fundaţia s-a făcut la o adâncime de 3,20 metri, aşa că arhitectul a propus valorificarea acestui spaţiu subteran prin realizarea unui demisol. Exceptând faptul că este mai costisitor să construieşti pe un loc înclinat, terenul în pantă are şi unele avantaje. În primul rând, apa pluvială se scurge cu uşurinţă şi nu se formează bălţi în curte, iar în al doilea rând ai posibilitatea să poziţionezi imobilul în punctul cel mai înalt al terenului şi să te bucuri astfel de o perspectivă cât mai frumoasă, aşa cum au făcut şi gazdele noastre.

Procesul de construire a durat aproape trei ani, iar pe parcursul lui nu au apărut probleme deosebite.

Deşi, iniţial, proprietarii şi-au imaginat în această locaţie o casă tradiţională de munte, cu mult lemn, obloane şi ferestre mici, ulterior, ei s-au lăsat cuceriţi de propunerea arhitectului Ion Martin: design simplu, linii clare, lipsa ornamentelor.

Implicarea arhitectului în alegerea materialelor folosite şi colaborarea permanentă cu beneficiarii în faza de execuţie au dus la rezultatul final: o casă modernă, integrată în peisajul montan.

Soluţiile găsite de specialist pentru armonizarea construcţiei cu natura înconjurătoare au vizat valorificarea materialelor locale, precum lemnul şi piatra, utilizate la decorarea faţadelor. Lemnul vopsit într-o nuanţă foarte închisă se regăseşte la balcon şi la o structură care are rolul de a proteja intrarea în casă. De asemenea, a servit ca element decorativ prin finisarea cu lambriu a unei suprafeţe de perete de la etaj. Pentru placarea soclului şi a parapetului care protejează scara, s-a apelat la piatră naturală din Transilvania. Acelaşi finisaj a fost aplicat şi pe porţiunile de zidărie ale gardului care delimitează proprietatea.

Acoperişul, deşi este în două ape, specific caselor de munte, nu are pantele atât de lungi şi înclinate cum se practică în zonă, aceasta fiind soluţia găsită de arhitect pentru a păstra linia modernă a construcţiei.

Suprafeţele vitrate au proporţii rezonabile, astfel încât peisajul montan să poată fi admirat în voie de la interior şi, în acelaşi timp, pierderile de căldură să fie minime. În plus, ferestrele au un rol important în estetica faţadelor. Formele lor dreptunghiulare, aşezate pe verticală şi orizontală, adaugă dinamism arhitecturii exterioare.

Desfăşurată pe patru niveluri – D+P+E+pod mansardabil –, casa are o amprentă la sol de 120 de metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 250 de metri pătraţi.

La demisol se află spaţiul tehnic, o cramă, o zonă spa şi un grup sanitar. La parter, intrarea se face printr-un mic vestibul, apoi se trece în hol şi în zona de zi de tip open-space, compusă din living, loc de luat masa şi bucătărie. Tot la parter se găsesc un dormitor şi o baie. La etaj sunt patru dormitoare, trei băi şi o debara. Podul este un open-space mansardat.

Amenajarea interioară este rezultatul propunerilor arhitectului, însuşite în cea mai mare parte de către proprietari. Aceştia din urmă s-au implicat 100% în realizarea şi amenajarea casei.

Designul interior este unul curat, cu linii simple, în ton cu arhitectura. Finisajele alese sunt neutre, în culori naturale. Elementul de rezistenţă al zonei de zi este şemineul, poziţionat central în living şi proiectat chiar de către arhitect. Focarul lui este model Chazelle (Franţa), iar de punerea în operă s-au ocupat cei de la firma Topaz Construct din Băicoi.

Locuinţa are un sistem de încălzire cu centrală termică pe gaz, iar la parter există încălzire prin pardoseală.

Deşi au petrecut aici clipe minunate alături de familie şi prieteni, de curând, proprietarii au scos casa la vânzare prin intermediul agenţiei imobiliare Coldwell Banker Alpin, tel.: 0268/322.377, mobil: 0730.177.240, www.coldwell-banker.ro, www.cbimobiliare.ro

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

                

Articole similare

Casa Mea – februarie 2010 online doar pe www.casamea.ro

RL online

Alege corect aparatul de aer conditionat!

Elena Virlan

Un conac ecologic la Mogosoaia

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu