Solutii Constructive

Închiriem sau cumpărăm?

Suntem de părere că atunci când ne dorim o casă, fie ea închiriată sau cumpărată, este o decizie pe care numai noi o putem lua, fiecare în parte, în funcție de nevoi și posibilități, dar și în funcție de punctul în care se găsește piața imobiliară la momentul respectiv.

La fel și ofertele bancare sunt egal importante, pentru ca nu vorbim de credite pe 1 sau 5 ani, ci despre credite ipotecare care se pot intinde pe întreaga durată a unei vieți de om.

Mulți specialiști ar spune ca o astfel de achiziție ar trebui făcută în momentul in care toate condițiile de mai sus sunt optime pentru cumpărator și nu atunci cand ne dorim, fara sa luam in calcul lucrurile importante.

Pe de altă parte închirierea unei locuințe ne oferă o serie de avantaje, cum ar fi libertatea de-a locui acolo atât cât dorim, putem renunța oricand, fără ca între timp sa fi facut investiții semnificative. Ne bucurăm de intimidate și de un oarecare simț al proprietății, luând în considerare faptul că exista un contract care se încheie între părți la început, contract care ne asigură niste drepturi, dar bineînțeles și obligații. Marele dezavantaj în afacerea asta ar fi sentimentul veșnic cum că am arunca banii în loc să-i investim în ceva ce ne-ar rămâne sub titlul de proprietate, la final.

Dar dupa cum spuneam, nu oricănd este momentul potrivit sa facem o achiziție și nu oriunde! De ce spunem „nu oriunde”? Pentru ca piața imobiliară diferă de la zonă la zonă, de la oraș la oraș și așa mai departe. Banii pe care cineva i-ar plăti pe un imobil în București, ar putea fi suficienți să cumpere două proprietați undeva într-un oraș mic, care nu ofera într-adevăr foarte multe.

În altă ordine de idei, dacă ar fi să facem un calcul, s-ar putea să ajungem la concluzia că este mai ieftin sa cumpărăm în anumite zone, decât să plătim chirie. Spre exemplu, dacă într-un oraș ca Sibiul, închirierea unui apartament costă undeva între 200 și 400 de euro, o medie de 300 de euro lunar, iar prețul integral al unui astfel de apartament s-ar ridica undeva la 35.000 de euro, ar însemna aproape 10 ani de chirie plătită, asta în cazul în care aceasta suma lunară nu crește în timp. Faceți voi calculele, diferențele, avantajele și dezavantajele le apreciați voi.

O casă, pe care să o numim „acasă” implica angajament, pe toate planurile, stabilitate financiară și multe alte aspecte demne de luat în considerare. Dacă spre exemplu sunteți o persoana care călătorește mult sau serviciul nu este unul stabil și ați fi tentați să faceți pasul spre un credit imobiliar doar de dragul de a-l face, poate pentru că în momentul respectiv salariul este unul bun și vă permite, dar nu aveți garanția stabilității locului de muncă pe termen lung, nu ar fi o idee tocmai bună.

Cheltuielile suplimentare aferente unei proprietăți sunt importante și ele, mai ales dacă în același timp aveți si alte lucruri de făcut, cum ar fi economisirea pentru studiile copiilor sau chiar întemeierea unei familii. Sunt lucruri care de multe ori în perioada frumoasă a tinereții nu le luăm în calcul, totul ni se pare posibil. Dar lucrurile se adună pe parcurs, datoriile la fel, obligațiile și timpul puțin ne pot împovărî peste măsură. Știm cu toții că lucrurile importante și frumoase în viață sunt făcute de obicei cu sacrificii, dar până și acolo trebuie să existe un echilibru. Multe dintre aceste cheltuieli, pentru mentenanță, reparații sau modificări spre exemplu, nu vor fi făcute în cazul în care veți decide să închiriați. 

Până la decizia de a cumpăra, primul lucru de facut și prioritatea noastră ar trebui sa fie economisirea unei bune părți de venit. Aceste economii vor fi de mare ajutor indiferent de circumstanțe, iar economiile sunt de dorit în orice moment și pentru orice scop. După cum spuneam, cu timpul, în evoluția noastră ca oameni, probabil vor mai interveni lucruri pe care să le transformăm în țeluri, lucruri legate de dezvoltarea noastră personala, profesională sau emoțională, care și acestea vor necesita o rezervă de bani cu care să plătiți cursuri pe care vi le doriți sau o vacanță mult visată de care aveți nevoie.

Acestea fiind spuse, vă încurajăm să aveți încredere în deciziile voastre, numai dupa ce ați considerat toate aspectele relevante. Alegerea între a închiria sau a cumpăra poate fi una dintre cele mai grele și totodată cele mai importante din viața unui om! 

Acest articol v-a fost oferit de Otho Estate

Related posts

Cum putem mentine sanatatea profilului PVC al ferestrei noastre

Adina Meyers

Informatii Complete despre Cablurile Electrice

Adina Meyers

Totul despre spaţiul de sub acoperiş: arh. Ioana Oncea susţine izolarea cu vată minerală bazaltică

Adina Meyers