LifeStyle

Expozitia de carte veche si obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII

Muzeul National Cotroceni in colaborare cu Patriarhia Ortodoxa Romana – Biblioteca Sfantului Sinod organizeaza miercuri, 16 noiembrie 2011, orele 18,00, in Spatiile Cantacuzine ale muzeului, expozitia de carte veche si obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII: „Intru folosul crestinescului norod” – cultura si spiritualitate in Tara Romaneasca (a doua jumatate a secolului al XVII-lea – secolul al XVIII-lea).

Evenimentul incheie proiectul cultural ”Cotroceni XX”, dedicat aniversarii a 20 de ani (1991-2011), de la infiintarea Muzeului National Cotroceni.

Cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea si prima jumatate a secolului al XVIII-lea s-a individualizat in istoria romaneasca ca o epoca de profunde impliniri in plan cultural si spiritual. Este perioada in care domnitorii Tarii Romanesti, alaturi si de inalti ierarhi ai bisericii, au sustinut pe cheltuiala proprie, tiparirea unor carti de capatai pentru spiritualitatea romanesca.

Cu anul 1678, prin tipografia infiintata la Bucuresti de mitropolitul Varlaam, incepea un amplu program editorial  care a evoluat pana in anul 1716. Printre cele mai reprezentative tiparituri din Tara Romaneasca, aparute intre anii 1682 – 1688, care vor figura in expozitie amintim: Evanghelie, Apostol, Biblia, tiparite din initiativa domnitorului Serban Cantacuzino. Ctitorul ansamblului de la Cotroceni a sustinut traducerea si tiparirea in limba romana a principalelor carti sfinte, aducandu-si astfel o contributie majora la  transmiterea catre credinciosi a mesajului divin.

Activitatea editoriala de exceptie inceputa de Serban Cantacuzino a fost continuata de urmasul sau, domnitorul Constantin Brancoveanu, de mitropolitii Teodosie si Antim Ivireanul, astfel ca in final, principalele carti de slujba au fost de asemenea traduse si tiparite in limba romana. Dintre acestea, in expozitie se vor regasi: Pravoslavnica Marturisire (1691),  Evanghelie greco-romana (1693),  Antologhion (1697),  Acatistul catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu (1698, carte unicat), Mineiul (1698), etc. Seria tipariturilor din perioada care face obiectul expozitiei, se incheie cu Istoria Sfanta a lui Alexandru Mavrocordat, tiparita in 1716, la initiativa fiului sau, Nicolae Mavrocordat.

Obiectele liturgice selectate din colectiile Patriarhiei Ortodoxe Romane si ale Muzeului National Cotroceni, care vor fi expuse pentru prima data intr-un spatiu muzeal sunt icoane si piese de argintarie: potirul donat de Constantin Brancoveanu si sotia sa, doamna Maria, ctitoriei lor „Sfantul Ioan” din Bucuresti, potir de la mitropolitul Antim, icoanele imparatesti componente ale iconostasului mare al ctitoriei lui Constantin Brancoveanu de la Mogosoaia, dar si expresivele icoane ce au impodobit  tamplele unor biserici de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Expozitia „Intru folosul crestinescului norod” – cultura si spiritualitate in Tara Romaneasca (a doua jumatate a secolului al XVII-lea – secolul al XVIII-lea), initiata si organizata de Muzeul National Cotroceni, ilustreaza evolutia societatii romanesti catre o inflorire culturala fara precedent, deschiderea catre Occident manifestata de domnii romani, importanta Ortodoxiei pentru marea majoritate a romanilor.

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 16 noiembrie 2011– 23 ianuarie 2012, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30.

Related posts

Mutti Pulpa, rosii taiate fin

Adina Meyers

De ce este utilă măsurarea presiunii arteriale acasă

Adina Meyers

Recomandarile Electrolux pentru o casa eco-friendly

Adina Meyers