Practic

Elimină insectele din casă şi grădină în mod natural

Vara este sezonul aşteptat de toată lumea, dar aduce şi o serie de neplăceri, printre care înmulţirea insectelor care vă invadează casa şi curtea. Pentru cei mai mulţi dintre noi, eliminarea acestora reprezintă o misiune foarte grea, dacă nu ne dorim să folosim insecticide toxice, pulverizatoare sau pastile care pot provoca alergii grave persoanelor mai sensibile.

Cei care îşi doresc o viaţă sănătoasă, ghidată după principiile eco, au la dispoziţie varianta de a stârpi insectele în mod natural. Vă asigurăm că aceste metode chiar dau rezultate în scurt timp. În primul rând, înainte de a trece la exterminarea musafirilor nepoftiţi, este musai să le blocaţi căile de acces în casă şi să îndepărtaţi din grădină sursele de hrană sau de miros care le atrag ca un magnet: anumite plante şi flori, animale domestice, lumina incandescentă sau alimente lăsate la voia întâmplării. După ce aţi trecut de această etapă, puteţi începe „vânătoarea”.

Furnicile sunt atrase în casă de zahăr şi alimentele dulci, aşa că evitaţi să lăsaţi astfel de alimente în afara recipientelor.

Cum le puteţi combate în mod natural? Presăraţi în jurul intrărilor mentă uscată, scorţişoară sau cuişoare. De asemenea, spălaţi cât mai des orice suprafaţă care a fost populată de furnici, pentru a şterge urmele pe care le lasă (astfel, nu îi mai pot ghida pe ceilalţi membri ai muşuroiului către mâncare).

O altă metodă 100% sigură pentru sănătatea familiei şi care garantează eradicarea acestor insecte este să faceţi o soluţie din borax şi zahăr sau miere. Amestecaţi o lingură de borax sau acid boric cu o lingură de zahăr sau miere, după care adăugaţi apă până obţineţi o pastă. Puneţi-o într-un borcan mic, în locul unde aţi văzut furnicile. Reumpleţi-l ori de câte ori este nevoie, până când nu mai dispare.

Moliile îşi fac culcuş în locurile închise, ferite de lumină naturală, fiind responsabile de degradarea ţesăturilor naturale din dulap.

Ce puteţi face? Aerisiţi temeinic toate încăperile şi scufundaţi articolele vestimentare în apă fierbinte (la minimum 50°C, timp de 20-30 de minute). Acest proces, ca şi ţinerea obiectelor în congelator pentru câteva zile, va distruge moliile şi ouăle acestora.

Obiectele mari precum covoarele pot fi salvate de molii prin scufundarea lor în apă cu gheaţă. De asemenea, păstraţi în pungi hainele de lână pe care nu le purtaţi, pentru a ţine moliile departe de ele. O altă modalitate de a alunga aceste insecte o reprezintă punguţele cu lavandă, rozmarin sau aşchii de cedru, care însă trebuie înlocuite cel puţin anual. În schimb, evitaţi biluţele de naftalină, deoarece sunt toxice pentru oameni şi animale.

Gândacii de bucătărie răspândesc boli şi contribuie la agravarea alergiilor, aşa că este obligatoriu să îi exterminaţi din casă în cel mai scurt timp.
Cum scăpaţi de ei? Folosiţi acelaşi amestec de borax şi zahăr recomandat pentru îndepărtarea furnicilor sau preparaţi un insecticid non-toxic, din zahăr, făină, bicarbonat de sodiu, grăsime alimentară vegetală sau animală, ceapă tocată şi apă. Mixaţi-le până obţineţi o cocă şi modelaţi-o sub formă de biluţe, pe care puneţi-le în locurile unde vedeţi des gândaci.

Ţânţarii reuşesc să se strecoare în orice casă prin uşi sau ferestre, iar ciupiturile lor pot provoca iritaţii şi alergii grave, mai ales copiilor. Ca să vă asiguraţi că vor ocoli locuinţa voastră, plantaţi în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar (ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante). De asemenea, ardeţi într-o lampă aromatizantă ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt, arome ce îi vor ţine la distanţă. În grădină, nucul este copacul care îndepărtează ţânţarii, datorită concentraţiei mari de iod.

Muştele sunt cu siguranţă unele dintre cele mai deranjante insecte, pentru că se aşază pe alimente, pe suprafeţele din casă şi pentru că ne tulbură liniştea, creându-ne o stare de nervozitate.

Le puteţi elimina în mod natural cu ajutorul unor plante precum busuiocul, dafinul şi menta. Nu uitaţi nici de calapar, o plantă mai puţin cunoscută, dar care este foarte eficientă în alungarea muştelor, puricilor, moliilor şi şoarecilor.

Articol preluat din revista Casa Mea

Text: Simona Popa

Related posts

Amenajează camera copilului și dezvoltă-i creativitatea

Adina Meyers

18 plante de apartament sigure pentru pisici și câini

Adina Meyers

7 articole care ți-ar transforma dormitorul într-un spațiu de vis

Adina Meyers