Image default
Amenajari case

Casă elegantă, în stil neoclasic

Cine spune că o casă tip, amplasată într-un complex rezidențial nou, nu poate avea personalitate și chiar aerul trainic al unei locuinţe de altădată? Construcţia confortabilă din imagini ne demonstrează că accesoriile și detaliile potrivite au darul de a transforma o vilă obișnuită într-un cămin cu stil.

Situat într-un cartier rezidențial din vestul țării, imobilul este visul împlinit al unei familii de timișoreni care, la sfârșitul anului trecut, a trăit bucuria de a se muta în prima ei casă. Terenul, cu o suprafață de 500 de metri pătraţi, a fost achiziționat în ianuarie 2015, și tot atunci a început ridicarea locuinţei, finalizată în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Proiectul a fost realizat de arhitectul Costea Petre, la îndrumarea proprietarilor, care aveau nevoie de un cămin cu trei dormitoare (fiecare cu baie proprie) și cu un dressing spațios.

Construită din cărămidă Porotherm cu grosimea de 30 cm, casa este structurată pe două niveluri – parter și etaj –, având o suprafață utilă de 260 de metri pătraţi. La parter se află zona de zi, împărţită în: living, zonă de dining, bucătărie, grup sanitar, cameră tehnică și garaj; la etaj sunt cele trei dormitoare cu băile aferente și un dressing. Tot la parter există o terasă de dimensiuni generoase acoperită, în timp ce, la etaj, dormitorul matrimonial dispune de acces într-un frumos balcon descoperit.

Ținând cont de forma dreptunghiulară a terenului, cu un front stradal de 22 de metri liniari, arhitectul a poziționat construcţia astfel încât să fie înconjurată de curte pe trei laturi. Grădina de la stradă, ceva mai micuță, are porțiuni bine delimitate de gazon și alei de acces pavate cu dale, pentru pietoni și mașină.

Consistența solului, specifică zonei Timișoara, nu a ridicat probleme speciale în timpul şantierului, fundația realizată la o adâncime de 90 cm respectând studiul geotehnic.

Stilul arhitectural este o îmbinare între stilul mediteranean și cel european. Acoperișul are pante foarte puțin înclinate, specifice zonei mediteraneene, la fel şi învelitoarea din țiglă ceramică. Suprafețele vitrate cu dimensiuni potrivite reduc pierderile de căldură, în timp ce în timpul verii păstrează spaţiile interioare răcoroase. La acest lucru contribuie și sistemul de termoizolație realizat pe exterior, cu polistiren gros de 10 cm.
Pentru finisajul exterior, arhitectul a propus tencuială decorativă într-o singură nuanță, dar și profile ornamentale, ce au rolul de a defini stilul casei, de a-i da un aer trainic și elegant. Olanele de deasupra intrării în garaj și grinzile din lemn băițuit ce susțin balconul completează aspectul clasic al imobilului.


Locuința a fost gândită să vină în întâmpinarea nevoilor unei familii tinere, cu un copil mic. Călătorind mult, beneficiarii și-au dorit o casă primitoare, complet utilată și amenajată, în care  să se reîntoarcă cu drag de fiecare dată. În acest sens, ei au apelat la biroul de amenajări interioare VigoStore din Timișoara, preferând să lase grija amenajării pe mâna specialiștilor.

Irina Ștefănescu și Diana Niculescu, designerii responsabili de decorarea interioară, au preluat proiectul în faza de construcție, colaborând cu echipa de constructori pe parcursul lucrărilor. 

„Clienta noastră și-a dorit un interior plin de culoare, dar rafinat. Stilul ales de comun acord cu proprietarii pentru designul interior a fost cel neoclasic. Paleta cromatică propusă de noi a vizat tonuri pale de roz, verde mentă, griuri și cremuri, cărora le-am adăugat un accent de roșu burgund.”

Spațiul de la parter, dispus pe lungime, a fost compartimentat astfel încât zona living-dining să fie separată de cea a șemineului clasic. Pentru un aer în ton cu stilul adoptat, deasupra șemineului a fost așezat – în mod tradițional – un tablou de familie. 

Mobilierul din lemn masiv a fost achiziționat din Italia, iar accesoriile decorative aurii, argintii, din sticlă sau metal amintesc de stilul clasic moștenit. Măsuțele auxiliare, oglinzile decorative și o parte din obiectele decorative au fost alese de la Mobexpert. Pentru tapițerii, designerii au preferat materiale rafinate, mai exact mătase pentru sofa și catifea pentru canapeaua din zona de relaxare. 

Diningul este așezat, în mod convenabil, lângă bucătărie. „Am dorit să recreăm atmosfera primitoare a unei mese în familie”, ne lămuresc designerii. Bufetul alb, clasic, găzduiește seturi de porțelan englezesc și decorațiuni ceramice achiziționate de la NobilaCasa. Oglinda decorativă și candelabrul sunt accesorii inspirate din Antichitate, în timp ce scaunele model Louis XIV completează stilistic spațiul.

Bucătăria este deschisă către dining şi are vedere spre curte. Mobilierul ergonomic, gândit funcțional, a fost executat la comandă de WEST Resources, având fronturi din MDF frezate, cu model clasic, blat din granit și electrocasnice Franke. 


La etaj, decorul din dormitorul matrimonial a fost realizat în jurul unui pat de dimensiuni foarte mari, executat la comandă, cu tapițerie din catifea roșu burgund. Tonurile de roz pal și somon, împreună cu accentele de argintiu, au fost introduse pentru a contura o atmosferă feminină și delicată. Corpurile de iluminat sferice, achiziționate de pe lampishop.ro, dau acestui spațiu intim o notă „empire”. 

În timpul desfășurării amenajării interioare, beneficiarii au devenit părinții unei fetițe adorabile, căreia designerii au fost încântați să-i creeze o cameră cu un decor de poveste. Mobilierul alb din lemn masiv, parchetul personalizat cu accente vintage, draperiile în culoarea cremei de lapte, corpurile de iluminat cu accesorii din lemn și balansoarul cu tapițerie florală au definit cadrul de basm dorit.

Dormitorul destinat oaspeților nu a fost nici el neglijat, primind o notă ușor sobră, pentru a echilibra atmosfera delicată și feminină din restul casei. Patul din fier alb și noptierele din lemn verde mentă au fost înconjurate de pereți gri și draperii în aceeași culoare, cu modele geometrice. Accentele de argintiu ale corpurilor de iluminat au dat încăperii un aer sofisticat. Tot aici, designerii au construit un spațiu funcțional – de tip dressing –, prin proiectarea și executarea la comandă a unor dulapuri generoase.

Băile au fost dotate cu mobilier din lemn masiv, accentul principal punându-se pe oglinzile decorative cu rame impunătoare. Gresia și faianța au fost alese în tonuri calde de crem și gri, iar corpurile de iluminat au preluat exact forma și modelul lămpilor din dormitorul pe care îl deservesc. 



Lucrările de amenajare interioară au durat aproximativ şase luni. A fost o colaborare frumoasă între proprietari și designeri, aceștia din urmă recunoscând că bucuria clienților reprezintă cea mai mare realizare a unui proiect.

Foto: Dan Purice pentru VigoStore
Material realizat cu sprijinul designerilor Irina Ștefănescu și Diana Niculescu – VigoStore Company,
tel.: 0786.028.762, [email protected], www.vigostore.ro

Articole similare

Singura casa din lume locuita de papusi

Elena Virlan

Opulenta de factura clasica

Ana-Maria Oancea

Amenajare Apartament zona Unirii cu Accente Naturale pentru Air Bnb

comunicat de presa

Lasă un comentariu