Home

Dulap pentru haine

De multe ori, un dormitor nu permite decat un mod de mobilare, iar dulapul nu poate fi amplasat decat intr-un anume colt. Iti propun sa realizezi chiar tu un dulap fix, care sa para mic, dar care sa aiba suficient spatiu in interior.

Materiale:
– cusaci din lemn de brad, cu sectiunea 7 x 7 cm
– holtzsuruburi de mai multe dimensiuni
– storuri din bambus
– gips-carton
– butoni pentru usi
– coltare metalice
– balamale de tip panglica
– tinte
– smirghel
– vopsea

Dormitorul in care am hotarat sa construiesc acest dulap este o camera minunata si luminoasa, cu ferestre pe doua laturi si un glasvand din doua foi de usa pe o alta latura.
A fost imposibil sa gasesc un dulap de cumparat pentru acest dormitor, pentru ca toate modelele din magazine erau prea mici. Am decis sa folosesc la maximum spatiul avut la dispozitie. Astfel, dulapul este pana in tavan si are in total sase usi: doua mici jos, pentru spatiul necesar depozitarii pantofilor, doua mari, in spatele carora se ascund rafturile pentru hainele impaturite si spatiul pentru umerase, si inca doua usi mici, in partea de sus, pentru spatiul unde se pot tine lucruri la care se umbla mai rar.
Pentru a potrivi acest dulap cu alte obiecte din casa, am ales sa folosesc pentru usi storuri din bambus, carora le-am scos sistemul de prindere cu care erau dotate si terminatia din partea inferioara, dupa care am innodat sforile care tineau betigasele laolalta si le-am glisat in canalele ramelor din lemn ce constituie ramele usilor – o solutie ingenioasa si de efect, daca iti doresti un dulap original.
Am avut grija sa respect latimea standard a unei usi de dulap – 60 cm – si aceeasi adancime. Usile mici le-am facut patrate, iar cele mari au avut inaltimea ce a rezultat din diferenta ramasa pana la plafon.

Pasul 1:
Primul lucru de care trebuie sa te apuci este structura. Am taiat cusacii la dimensiune si i-am fixat cu dubluri pe cei lipiti de pereti, iar pe ceilalti, cu coltare metalice si holtzsuruburi. Am slefuit cu smirghel neregularitatile si am montat in partea laterala a dulapului o bucata din gips-carton.

Pasul 2:
Am impartit spatiul din dreapta si am montat rafturi pentru haine, iar in cel din stanga am prevazut bara pentru umerase. Deasupra, a mai fost loc de un raft, pentru caciuli, palarii etc. Toate rafturile le-am taiat din material recuperat de la un vechi dulap, dar tu poti folosi material nou.

Pasul 3:
Am masurat fiecare spatiu cu grija, ca sa pot stabili dimensiunile celor sase usi. Am taiat balamalele la dimensiunile necesare (ele se vand la bucati de 200 cm lungime). Am montat usile provizoriu si am ajustat prin slefuire acolo unde muchiile se frecau. De asemenea, am intarit colturile usilor cu coltare.

Pasul 4:
Am demontat usile jos (e bine sa le numerotezi, ca sa nu le incurci!) si am inceput sa le montez fetele din bambus. Fiecare bucata de oblon a fost glisata in santuletul interior, intinsa cat s-a putut si prinsa bine cu tinte in partea de sus si in cea de jos.

Pasul 5:
Am vopsit exteriorul dulapului intr-o nuanta deschisa de crem, potrivita grinzilor plafonului si asortata restului pieselor de mobilier. Am preferat sa folosesc vopsea pe baza de apa, pentru ca se aplica usor, nu are miros si se usuca repede – lucruri esentiale atunci cand lucrezi in interior.

Pasul 6:
Ultima faza a fost montarea butonilor. Fiecarei usi i-au fost date gauri la inaltimile necesare, in care au fost introduse suruburile manerelor. Am strans bine fiecare maner si… gata dulapul! Nu zic ca e usor, dar cu priceperea pe care ai dobandit-o aplicand cele invatate deja, in doua zile, poti termina.

Propunere: arh. Mugur KREISS

(mugur@mkdesign.ro, www.mkdesign.ro)

 

Related posts

7 modalitati simpatice de a refolosi sticlele si borcanele vechi

Adina Meyers

Coșuri de gunoi dotate cu Wifi, GPS și voce, într-un oraș din România – FOTO

Adina Meyers

Dream house in the country

Adina Meyers