LifeStyle

Dop de metal sau dop de pluta?

Speram ca informatiile culese din surse prestigioase sa va duca la aceeasi concluzie: conteaza ce se afla in sticla, nu dopul. Referitor la dopurile de pluta, ce probleme pot aparea la acesta? Ce este defectul de dop? Un complex de mirosuri si gusturi neplacute, caracteristice, gasite in vinurile inchise cu dop de pluta: ziare mucegaite, carpe ude, pivnita umeda. Defectul de dop poate afecta orice vin, indiferent de pret si calitate. Cauza principala o constituie prezenta in vin a 2,4,6-tricloroanisolului (TCA). Acesta este produs cand pluta este contaminata cu sporii unor ciuperci care ajung in contact cu compusii polifenolici – poluatori industriali care se gasesc in pesticidele folosite pentru arborii de pluta. Clorofenolii pot fi produsi si de clorul f olosit pentru sterilizarea dopului.

Ce ar mai trebui sa stiti?
Dopurile de metal („screwcap”, in engleza) pentru vin nu sunt identice cu cele folosite pentru alte alimente sau bauturi; ele au fost special concepute pentru a proteja vinurile fine care sunt maturate timp indelungat in sticla. Partea care ajunge in contact cu vinul (facuta dintr-un strat subtire de teflon, care acopera aluminiul) este astfel produsa incat sa nu se modifice si sa nu dezvolte nici un fel de miros timp de decenii intregi.Studiile efectuate au aratat ca peste 5% din vinurile cu dop de pluta au defect de dop. Defectele mici sunt cele mai neplacute deoarece distrug foarte subtil personalitatea vinului – trebuie sa fii expert ca sa-ti dai seama: majoritatea oamenilor spun ca nu le place vinul. Defectele mari se simt usor, dar sunt mai rare. Alte probleme asociate cu dopurile de pluta sunt oxidarea si dopurile care curg.
A fost nevoie de cercetari indelungate, urmate de nenumarate degustari comparative, a unor vinuri aflate in diferite faze de evolutie (exista vinuri imbuteliate cu dop de metal mai bine de 20 de ani in urma). La fiecare dintre aceste degustari, votul majoritar a revenit dopului de metal. Este celebra o degustare care a avut loc la Bordeaux acum cativa ani, la care au participat cei mai cunoscuti degustatori, printre care si legendarul oenolog bordelez, Michel Roland. S-au degustat un numar mare de vinuri rosii inchise, fiecare in cate doua variante – cu dop de pluta si cu dop metalic. Cel mai vechi vin din degustare a fost un Kanonkop din 1983 (unul dintre marile branduri sud-africane importate in Romania de VINEXPERT). Nici unul dintre vinurile degustate nu a fost preferat in varianta cu dop de pluta. In majoritatea cazurilor, voturile acordate vinurilor cu dop metalic au fost mai numeroase.

Avantajele dopurilor de metal

Dopurile de metal nu produc oxidare necontrolata sau defect de dop si nu modifica in nici un fel aroma vinului.

In sticle cu dop de metal pot fi imbatranite atat vinurile albe cat si vinurile rosii.

In pivnita, sticlele cu dop din metal pot fi pastrate in pozitie verticala

De asemenea, dopurile metalice pot fi reciclate.

Related posts

CANDY – 5 ani garantie la masinile de spalat rufe

Adina Meyers

Racoreste-te vara asta in mansarda ta!

Adina Meyers

HOROSCOP 2 decembrie. Fecioarele se vor înţelege mult mai bine cu sufletul pereche

Adina Meyers