Finantare Legislatie

Domeniul energiei regenerabile: Fondul de Modernizare

Finanțarea proiectelor din banii europeni din Fondul de Modernizare a luat amploare. Domeniul energiei regenerabile în România vizează proiecte care vor fi folosite pentru a ajuta tranziţia sectorului energetic.

Banii europeni din Fondul de Modernizare

Firmele din domeniul energiei sunt foarte interesate de banii europeni din Fondul de Modernizare, axa 10, care pot fi folosiți pentru modernizarea, tehnologizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice din România.

La cererea asociației din domeniul energiei regenerabile, PATRES, a fost prelungită perioada de primire a cererilor. Cele mai multe proiecte sunt din domeniul energiei fotovoltaice. Însă, ca valoare cele mai mari sunt pentru centrale pe gaze, care ar urma să le înlocuiască pe cele pe cărbune. Mai multe detalii aici. 

Propuneri de proiecte de investiții pentru finanțare din Fondul pentru Modernizare

La nivel național, în cursul anului 2019, Ministerul Energiei (în prezent, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri), a întreprins o serie de acțiuni care au prevăzut sesiuni consultative cu reprezentații Comisiei Europene și cu operatorii din piața de energie.  Sesiunile consultative au avut loc în vederea stabilirii mecanismului de alocare a certificatelor aferente Fazei IV a Directivei ETS.

Demersurile au prevăzut inclusiv workshop-uri și discuții asupra criteriilor de selectare a proiectelor de investiții prioritare / neprioritare.

În urma acestui proces, s-a hotărât ca pentru utilizarea mecanismului definit de articolul 10c, să se aloce certificate cu titlu gratuit pentru finanțarea proiectelor cu valoare mai mică de 12,5 milioane Euro, în timp ce certificatele nealocate să poată fi transferate către mecanismul 10d (Fondul pentru Modernizare).

Demersul a fost susținut de aprobarea Memorandumului “Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate în Directiva (EU) 2018/410 și decizia României asupra implementării” la data de 25.06.2019.

Sursa: http://economie.gov.ro/fondul-de-modernizare

Related posts

Ultima tranzactie Esop consulting: 1.300 mp inchiriati de Rina Group, in Cotroceni

Adina Meyers

Ce prevede Programul „Prima chirie”. Cine poate beneficia de bani de la stat

Adina Meyers

Wizmo.ro: Apartamentele cu 2 camere au înregistrat cele mai multe anunțuri de vânzare și închiriere în 2017

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe