Home LifeStyle Retete

DIY: Cum se face laptele de cocos acasă

Laptele vegetal de cocos este un excelent înlocuitor al laptelui de vacă. Poate fi consumat atât de vegetarieni, vegani sau persoanele care țin post, cât și de cei care suferă de intoleranta la lactoză. 

Laptele de cocos este extras din pulpa nucii de cocos, rasă și stoarsă, obținându-se un lichid, numit și lapte de cocos ce este bogat în vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6 și minerale ca fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu și fosfor.

Lapte de cocos homemade

Ai nevoi de două nuci de cocos. După ce le alegi și le desfaci, trebuie să scoți pulpa nucilor de cocos. Adesea, după desfacere, pulpa iese singură, fară a fi nevoie să forțezi.

Odată ce ai toată pulpa scoasă, tai-o în bucațele cât mai mici și bagă-le în blender sau în robotul de bucătărie, alături de 500 ml de apă. Mixează cele două ingrediente timp de 3-5 minute, până când obții un piure de cocos. Dacă vrei să rezulte cât mai mult lapte din cantitatea de cocos, pune toată pulpa într-o cârpă sau într-un tifon curat, apoi strânge materialul la ambele capete, în direcții opuse.

Lichidul alb rezultat în urma acestei etape este lapte de cocos, ce poate fi folosit imediat, sau poate fi păstrat la frigider pentru 2-3 zile. Se poate folosi în cafea sau la diferite deserturi.

Îl mai poți consuma și că atare sau îl poți folosi în măști cosmetice naturale, deoarece laptele de cocos are un efect puternic hidratant.

Lapte de cocos preparat din fulgi de cocos

Ingrediente pentru un litru de lapte de cocos:

– 200g fulgi de cocos

– 500ml apă pentru înmuiere

– 750ml apă pentru preparare

– opțional: vanilie, scorțișoară, miere

Mod de preparare:

Se împarte cantitatea de apă – într-un vas se pun 500ml apă, iar în alt vas 750ml apă. Se pune vasul cu 500ml apă la fiert. Când apa dă în clocot se ia vasul de pe foc și se adaugă fulgii de cocos în vas. Se amestecă bine și acoperă vasul pentru aproximativ 15-20 de minute. Se pasează apoi compoziția cu un blender vertical și se scurge laptele de fulgi. Se păstează această cantitate de lapte obținută.

Se pune al doilea vas cu 750ml apă pe foc. Când apa este fierbinte se ia vasul de pe foc, se adaugă fulgii bine scurși și se acoperă vasul pentru 15-20 de minute. Se pasează compoziția și apoi se scurge laptele de fulgi cu ajutorul unei site sau a unei pânze de tifon. Se obține astfel în final un litru de lapte de cocos.

Related posts

Interior în stil etnic: o explozie de culori

Adina Meyers

Două categorii de bilete la concertul Scorpions din 12 iunie de la București sunt epuizate

Adina Meyers

Caloriferele decorative sau Noua Arta a incalzirii

Adina Meyers