LifeStyle

Saint-Gobain Rigips aduce in Romania tehnologia Activ’Air

Compania Saint-Gobain Rigips, lider pe piata materialelor de constructii, aduce  in premiera in Romania placile din gips-carton care imbunatatesc calitatea aerului din interior – Rigips Activ’Air®.

Placile din gips-carton care purifica aerul din interiorul cladirilor vin ca raspuns la stilul de viata modern cand majoritatea oamenilor isi petrec aproximativ 90% din timp in interior – in medie 22 de ore pe zi. Astfel, devine tot mai important ca aerul din interiorul cladirilor, indiferent ca este vorba de birou sau acasa, sa fie de o calitate superioara.

Calitatea aerului din interior

Problema calitatii aerului este un subiect important, mai ales daca luam in considerare ca anumite noxe au o concentratie mult mai mare in aerul din interiorul cladirilor decat in cel din exterior. Astfel, in cladirile rezidentiale a fost descoperita o concentratie de 10-15 ori mai mare in aerul interior decat in cel exterior. Din categoria de substante denumite compusi organici volatili (COV), formaldehida se evidenteaza in mod special, fiind masiv prezenta si in cladirile in care locuim, lucram, ne instruim, ne tratam sanatatea, facem sport, sau ne distram. Ea intra in componenta dezinfectantilor, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente, spumelor folosite pentru izolare si, cel mai important, in mobilier. Astfel, formaldehida este constant prezenta in mediul interior din jurul nostru.

In ceea ce priveste concentratia maxima a acestei substante, tarile din Uniunea Europeana isi impun propriile norme. De exemplu, in Polonia se impune o limita de 0,05 mg/mc, iar in Franta, pragul definit ca limita este de 0,03 mg/mc.

In Romania, Saint-Gobain Rigips a desfasurat un program de masuratori ale nivelului acestui compus organic volatil in cateva locuinte din Bucuresti. Obiectivul acestui proiect a fost de a evalua situatia actuala a calitatii aerului din mediul rezidential. Rezultatele masuratorilor confirma temerile organizatiilor de mediu, si anume concentratia formaldehidei variaza frecvent intre 0,07 mg/mc si 0,13 mg/mc in locuintele analizate, nivel situat peste normele recomandate de OMS. Spre exemplu, in casele pe structura de lemn s-au inregistrat depasiri de peste 7 ori a limitei acceptata de catre normele franceze aplicabile din 2015 spatiilor publice.

Expunerea prelungita la actiunea acestor noxe poate cauza disconfort, accentuarea simptomelor unor boli, dar si afectiuni ale cailor respiratorii sau alergii. In plus, statisticile arata ca 7% din copiii din Romania sufera de astm, aceasta fiind si cea mai frecventa boala cronica identificata la cei mici, iar bolile respiratorii sunt agravate de noxe.

Proprietatile Activ’Air

Placile de gips-carton Activ’Air cu miez aditivat capteaza, retin si neutralizeaza formaldehida, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii aerului. In urma procesului de absorbtie, aditivul din placa de gips-carton absoarbe compusul organic volatil si il transforma intr-un compus inert care nu se poate intoarce in aer sub forma de poluant. Tehnologia Activ’Air actioneaza imediat, in cateva ore de la montarea placilor, si reduce cantitatea de formaldehida din aer cu pana la 70%, in conditiile in care pentru fiecare metru cub de aer din incapere avem un metru patrat de suprafata de perete, sau plafon, realizat cu Rigips Activ’Air®. Capacitatea de neutralizare se mentine timp de 50 de ani si, dupa eliminarea sursei de poluare din incapere, formaldehida nu se reintoarce in aer, ci este retinuta in interiorul placilor din gips-carton.

„Este esential sa ne preocupe sanatatea mediului interior din locuintele noastre sau din spatiile publice, avand in vedere ca petrecem aproximativ 90% din timp in interior. Iar in interiorul unei case sunt tot mai multe surse de poluanti, ce transforma locuinta intr-un spatiu mai putin sigur decat ne-am putea inchipui, ba chiar nociv. Astfel, ne bucuram ca putem lansa in Romania tehnologia revolutionara Activ’Air. Acest produs raspunde preocuparilor consumatorilor ce doresc sa aiba un mediu interior cat mai sanatos si ofera cele mai bune solutiii in amenajarea spatiului.” a declarat dl. Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Rigips.

Testata conform standardului european 16000-23 in laboratorul independent Eurofins, performanta placii a fost evidentiata indiferent de tipul de finisaje folosit, Activ’Air actionand atat prin tapetul de hartie sau din fibra de sticla, cat si prin vopselurile acrilice, sau minerale, aplicate.

Intr-o prima etapa placile Rigips Activ’Air® sunt disponibile in exclusivitate in magazinele Dedeman din intreaga tara, incepand cu luna octombrie. 

Related posts

Reţeta originală de biscuiți Eugenia. Uite cum se făceau de fapt la începuturi – VIDEO

Adina Meyers

Idei atipice de amenajare a camerei – FOTO

Adina Meyers

BECKETT si ORWELL in licitatie la Goldart

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe