Bricolaj Practic

Descoperă care sunt principalele tipuri de pompe de apă 

Pompele de apă sunt acele dispozitive folosite pentru a extrage apă din diferite surse subterane și pentru a o transporta înspre diferite puncte de consum. Pompele de apă sunt folosite atât de către consumatori casnici, cât și de către consumatori industriali. 

Pe piața acestor echipamente există mai multe categorii de pompe de apa. Pentru a face alegerea potrivită este important să cunoști care sunt caracteristicile fiecărui tip de astfel de dispozitiv pentru pomparea apei. Doar în acest mod vei putea să investești într-o pompă de apă care să se adapteze nevoilor tale.

Clasificarea pompelor de apă

Principalul criteriu pentru clasificarea pompelor de apă este principiul de funcționare. În acest sens vorbim despre pompele de apă cu deplasare pozitivă și despre pompele de apă cu deplasare dinamică. Pompele de apă cu deplasare pozitivă funcționează pe principiul contracției mecanice și a expansiunii unei supape de tip flexibil. În cazul pompelor de apă cu deplasare dinamică vorbim despre folosirea unui rotor care are rolul de a deplasa apă cu presiune și la anumite viteze.

Un al doilea criteriu pentru clasificarea pompelor de apă este cel al amplasării. Din acest punct de vedere avem pompele de suprafață și categoria pompelor submersibile. Pompele de apă de suprafață sunt montate la suprafață sursei de apă, de unde și denumirea acestora. În cazul pompelor de apă submersibile, acestea sunt echipamente care sunt complet sau parțial scufundate pentru pomparea apei.


Nu în ultimul rând clasificarea pompelor de apă se face și în funcție de puritatea apei. Acest criteriu pentru clasificarea pompelor diferențiază trei categorii de pompe, și anume pompele pentru apă curată, pompele pentru apă moderat poluată sau pompe pentru apă murdară. Este foarte importantă folosirea unei pompe în funcție de nivelul de impurități și de cantitatea de murdărie a sursei de apă care urmează a fi pompată.

Cum alegi pompă de apă potrivită?

Țînând cont de diversitatea tipurilor de pompe și a modelelor de astfel de echipamente, pentru alegerea unei pompe potrivite este important să ai în vedere anumiți factori. Primul factor se referă la scopul utilizării pompei. Poți avea nevoie de pompe pentru furnizarea apei potabile, pentru asigurarea irigațiilor sau de pompe pentru ape uzate.

Un al doilea factor pentru alegerea pompei vizează sursă apei care urmează a fi pompate. Dacă vorbim despre sursă de apă fără impurități și care este curată, alegerea optimă este o pompă pentru apă curată. În cazul apelor murdare sau a apelor uzate este nevoie de alegerea unei pompe pentru apă murdară.

Al treilea factor se referă la adâncimea sursei de apă. Pentru orice sursă de apă care se află la o adâncime mai mare de 8 metri este nevoie de o pompă submersibilă pentru pomparea apei sau de hidrofoare cu ejector (două furtune din pompă). Tot în rândul factorilor care sunt importanți de luat în calcul trebuie să amintim debitul și presiunea necesară la punctul de consum, dar și gradul de vâscozitate al apei. Țînând cont de acești factori poți alege pompă de apă de care ai nevoie.

Related posts

Sfaturi de care sa tii cont atunci cand vrei sa alegi o tigaie buna

Adina Meyers

Tigla metalica poate influenta valoarea estetica a constructiei. Afla cum?

Adina Meyers

Ordinul Arhitecților din România lansează arhINIȚIATIVE: apel de proiecte și soluții contra Covid-19

Adina Meyers