Practic

Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi apartamentul, ai nevoie de un certificat energetic! – Află cum îl poți obține în 24 de ore!

De ce ai nevoie de un certificat de performanță energetică pentru apartamentul tău? Despre acest certificat poți citi în Legea nr. 372/2005,  care se referă la performanța energetică a clădirilor. Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi apartamentul, Legea prevede să ai și acest document, care a devenit obligatoriu din data de 19 iulie 2013. 

Cu ajutorul acestui document (care arată consumul de energie pentru a încălzi, climatiza, ilumina sau pentru a produce apă caldă la apartament) poți efectua o tranzacție de închiriere sau de vânzare a imobilului. Documentul este foarte important în astfel de tranzacții, lipsa lui te poate chiar împiedica (în calitate de proprietar) să faci tranzacția dorită. Certificatul arată eficiența apartamentului din punct de vedere energetic.

Prin urmare, dacă vrei ca proprietar să vinzi sau să închiriezi apartamentul, trebuie să pregătești certificatul energetic, pe care probabil îl va solicita cumpărătorul sau chiriașul.

Pentru a obține un certificat energetic București poți contacta firma autorizată iverus.ro care se ocupă cu eliberarea acestui document. Firma are:

  • Auditor energetic de gradul I care face auditul energetic pentru o clădire unde se consumă energie pentru asigurarea confortului interior si eliberează certificate energetice pentru clădirile rezidențiale.
  • Auditor energetic atestat de gradul II care eliberează certificate energetice pentru clădirile rezidențiale.

Cu ajutorul acestei firme, poți primi rapid un certificat energetic, în 24 de ore, sau cel mult 2 zile. Firma va veni la adresa dată, va evalua starea instalațiilor locuinței (din interior, exterior, subsol, pod, balcoane), va calcula consumurile specifice, va încadra locuința într-o clasă energetică, îi va da o notă și va elibera certificatul de performanță energetică. Certificatul se poate trimite și prin poștă sau curier, dacă se plătește o taxă suplimentară.

Documente necesare pentru a obține un certificat energetic al apartamentului:

  • Actul de proprietate al apartamentului
  • Planul apartamentului din Fișa de cadastru, ori din Contractul de vânzare-cumpărare
  • Aspecte legate de reparații făcute, modificări de spațiu, istoricul apartamentului
  • Eventual Cartea tehnică a construcției.

Care este prețul unui certificat energetic?

Prețul acestui document depinde de o serie de factori și anume:

  • Dimensiunea apartamentului sau de suprafața acestuia
  • Proiectul apartamentului, cartea tehnică a construcției, consumuri energetice, sistemul de încălzire
  • Anumite măsurători necesare pentru a stabili alte detalii tehnice care lipsesc
  • Complexitatea sau tipul locuinței – casă, garsonieră, apartament (se ține cont de numărul de camere)
  • Termenul de solicitare al documentului și locația apartamentului.

Prețurile pentru certificatul energetic la Iversus.ro sunt următoarele:

  • La garsonieră – prețul este de 130 lei
  • La apartament cu 2 camere – prețul este de 150 lei
  • La apartament cu 3 camere – prețul este de 160 lei
  • La apartament cu 4 camere – prețul este de 170 lei
  • La apartament cu 5 camere – prețul este de 180 lei
  • La casă – prețul este de min 200 lei (2,5 lei/ m2).

Certificatul de performanță energetică este valabil 10 ani din momentul eliberării lui. Dacă între timp faci anumite lucrări de renovare, ce au drept consecință modificarea consumurilor energetice, va trebui să soliciți un nou document de acest fel.

Cum poți avea o locuință care consumă cât mai puțină energie?

Din păcate, în România, foarte multe apartamente vechi se încadrează în clasele energetice C și D. Cele care se încadrează în clasa A sunt în general apartamente noi.

Dacă ai un apartament care consumă multă energie, atunci probabil că el va fi încadrat într-o clasă energetică inferioară: D, E, F, G. Asta se întâmplă dacă la apartament nu ai apometre, repartitoare, dacă ai instalațiile vechi sau chiar defecte, dacă izolația pereților este inadecvată sau chiar lipsește și altele

În acest caz, ar trebui să faci câteva reparații sau să rezolvi aceste probleme, care vor influența prețul de vânzare al apartamentului. În prezent, cumpărătorii nu sunt interesați de apartamentele care au un consum de energie ridicat. Ei au obiceiul de a solicita certificatul de performanță energetică pentru că vor o locuință cu un consum de energie scăzut.  

După cum spuneam mai sus, certificatul energetic este obligatoriu. Există notari care refuză să întocmească contractul de vânzare fără un certificat de acest fel prezentat. De asemenea, și în caz de închiriere, certificatul este important, pentru că el poate fi cerut de chiriaș.

Apartamentele și casele trebuie să aibă certificat de performanță energetică. Și totuși, există și anumite proprietăți, pentru care nu trebuie certificate, iar aici ne referim la:

  • Clădirile care nu sunt considerate imobile, la monumentele istorice sau construcțiile protejate, clădirile cu valoare istorică, arhitecturală
  • Lăcașurile de cult, clădirile pentru activități religioase
  • Clădirile utilizate pe o perioadă de cel mult 2 ani
  • Atelierele, clădirile industriale care necesită un consum mic de energie
  • Clădirile nerezidențiale pentru sectorul agricol
  • Clădirile rezidențiale care sunt utilizate doar 4 luni pe an
  • Clădirile independente care au suprafața de cel mult 50 m2.

Există cumpărători care nu știu de existența acestui certificat energetic și care cumpără un apartament fără să cunoască exact care este eficiența lui din punct de vedere energetic. Ei se uită pe facturile curente prezentate de vânzător pentru a vedea cât a plătit proprietarul cu lumina sau căldura.   

În ziua de azi, încă se mai vând apartamente fără certificate energetice, acest lucru nu este de mirare în România. Probabil că nu se aplică sancțiuni pentru lipsa acestora. Deși Legea prevede că acest document este obligatoriu în caz de vânzare sau închiriere, se pare că vânzătorul nu este sancționat dacă nu prezintă documentul. Totuși, dacă certificatul nu este și cumpărătorul îl solicită dar nu-l primește, este posibil ca tranzacția să nu se facă sau să fie considerată nulă.

De obicei, notarii spun despre acest document de performanță energetică atunci când trebuie să facă un contrat de vânzare preliminar. Un astfel de certificat energetic este important la case și apartamente pentru că, după cum se știe, costurile de încălzire reprezintă un mare procent din cheltuielile de exploatare. În caz de închiriere, prin prezentarea acestui certificat se poate convinge chiriașul că va sta într-un apartament în care sistemele utilizate contribuie la economii semnificative de energie. Asta este valabil și în cazul în care se închiriază birouri, case, depozite ori spații comerciale.

Related posts

Colt shabby-chic, desprins din vremurile d’altadata

Adina Meyers

Tonuri deschise sau inchise? Ce alegi in functie de camera pe care vrei sa o redecorezi?

Adina Meyers

Cum să-ţi faci un organizator din carton

Adina Meyers