LifeStyle

Curatenie in casa: diferenta dintre curatare, igienizare si dezinfectare

Contextul actual ne-a sporit atentia in ceea ce priveste curatenia in casa. Si, chiar daca pare neobisnuit chiar si aceasta activitate casnica implica o serie de etape.

Mai exact 3: curatare, igienizare si dezinfectare.

Curatarea se refera la organizarea si stergerea suprafetelor. Produsele de curatat universale sunt construite pentru a indeparta petele vizibile si resturile de pe suprafete.

Produsele de curatare pot elimina germenii de pe suprafete (impreuna cu murdaria si alte materiale organice) si le pot spala, dar scopul curatarii este despre aspectul estetic.

In timp ce produsele de curatat va vor ajuta sa va faceti suprafetele sa arate frumos si stralucitoare. Exista cateva locuri acasa (cum ar fi blaturile de bucatarie, manerele robinetului si ale usii) in care doriti sa va continuati curatarea cu un igienizant sau un dezinfectant.

Este important de retinut ca prima etapa, curatarea, nu va ucide bacteriile, virusii sau ciupercile.

 

Igienizare vs. Dezinfectare

Diferenta dintre igienizare si dezinfectare se reduce la semantica. Atat igienizarea, cat si dezinfectarea vizeaza reducerea cantitatii de contaminare prezenta pe o suprafata prin uciderea germenilor.

Exista totusi o diferenta. Igienizarea elimina germenii la un nivel considerat acceptabil de autoritatile competente. Este recomandat sa fie utilizat in bucatarii sau zonele de luat masa.

Dezinfectarea in schimb, elimina virusurile si bacteriile in proportie de 99,9 la suta. Acestea pot fi folosite in baie si zonele atinse frecvent precum manere, intrerupatoare.

Cele doua etape nu sunt eficiente daca inainte nu a fost efectuata curatarea. Igienizarea si dezinfectarea nu pot avea efect daca este prea multa murdarie.

Cand sa igienizezi

Asa cum precizam, igienizarea este necesara pentru suprafetele care vin in contact cu produsele alimentare. Creat cu agenti patogeni care reduc germenii si ciupercile, sprayurile igienizante vor face ca suprafetele dvs. sa fie din nou in siguranta.

 

Igienizarea se poate face si fara substante chimice, de catre o masina de spalat vase sau o masina de spalat (in ciclul „igienizare”) sau un aparat de curatat cu abur, care aduce suprafetele contaminate in contact cu caldura extrema (cel putin 170 de grade) pentru a ucide bacteriile si alti germeni.

Curatarea cu abur este utila in special pentru indepartarea germenilor de pe suprafetele poroase – cum ar fi tesaturile, covoarele si tapiteria – care nu pot fi dezinfectate eficient cu produse chimice destinate suprafetelor dure. Daca masina de spalat pe care o folositi nu are un ciclu de igienizare, un produs precum igienizantul lichid pentru rufe poate functiona alaturi de detergentul dvs. normal pentru a ajuta la indepartarea si distrugerea germenilor de pe imbracaminte.

Cand sa dezinfectati

Un spray dezinfectant de calitate ar trebui sa indeparteze 100% din organismele microscopice de pe suprafete. Acesta va opri in mod eficient raspandirea bolilor si a virusilor – cum ar fi racelile si gripa – oriunde o utilizati.

Pentru a fi eficiente, solutiile de dezinfectare trebuie sa ramana in contact cu suprafata pentru o perioada de timp specificata pe eticheta produsului.

Inalbitorul de uz casnic poate fi utilizat ca igienizant sau dezinfectant, in functie de cat de mult este diluat. Dar, deoarece concentratiile de inalbitor pot fi inconsistente, iar diluarea la domiciliu este adesea inexacta. Daca vrei sa fii absolut sigur ca dezinfectezi o suprafata, este indicat sa urmezi instructiunile unui produs comercial de dezinfectare.

Related posts

Ce trebuie sa stim cand achizitionam o baterie sanitara

Adina Meyers

Produsele AEG beneficiaza de extra-garantie, pentru 5 ani de liniste

Adina Meyers

Tot mai multe acoperisuri invelite cu Wetterbest

Adina Meyers