Practic

Cum ții sub control factura la întreținere pe timp de ger

Acum că se anunță câteva zile de ger năprasnic, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi practice care te vor ajuta să menții factura la întreținere sub control. 

Desigur, sunt câteva idei pe care le poți aplica imediat acasă, dar pe viitor ai în vedere măsuri precum achiziționarea unei centrale termice în condensare cu pompe electronice, montarea unor repartitoare, achiziționarea de electrocasnice eficiente energetic (clasa A++) și de becuri cu consum redus de energie, izolarea exterioară a casei – toate acestea te vor ajuta să ții sub control factura la întreținere.

Utilizează centrala corect

Utilizează centrala corect și controlează căldura din casă după cum urmează: pe timpul zilei nu lăsa temperatura mai jos de 18 grade, iar când ești acasă și pe timpul nopții setează cronotermostatul la cel mult 21 de grade. Dacă diferențele dintre cele două momente ale zilei vor fi prea mari, atunci și centrala va lucra mai mult și prin urmare factura va crește.

Lasă caloriferele libere

Nu usca rufe pe calorifere în această perioadă și ai mereu grijă ca acestea din urmă să nu fie acoperite. Dacă ai perdele deasupra caloriferelor, ar fi bine să le tragi pentru că nu vor permite ciculația aerului cald prin cameră.

Încălzește toate camerele

Ar fi bine să încălzești la un nivel minim inclusiv camerele pe care nu le fololosești. Dacă acestea nu sunt încălzite, pierzi căldură prin peretele camerei care este bine încălzită.

Evită radiatoarele electrice

Deși dau căldură rapid și par ușor de controlat, radiatoarele electrice îți vor încărca factura la energie electrică. Folosește aparatele de încălzit electrice doar în puțin probabilul caz în care nu este furnizat agentul termic. Ca un exemplu, factura pe o lună pentru un convector electric de 2000W, la o funcționare medie de opt ore pe zi, poate ajunge la aproximativ 250 lei.

Ai grijă la hotă

Având legătură directă cu exteriorul, este o sursă prin care aerul rece intră foarte ușor în bucătărie. Poate ar fi bine ca, în această perioadă, să o acoperi când nu o folosești.

Aerisește toată casa

Chiar dacă este frig afară, aeristește întreaga casă aproximativ 15 minute pe zi, pentru că aerul trebuie să circule. În tot acest timp ai grijă să oprești caloriferele.

Nu uita de covoare

Pentru a evita pe cât posibil pierderile de căldură, acoperă gresia, linoleumul sau parchetul cu covoare în această perioadă din an.

Related posts

Cu ce ne incalzim? Radiatoare, convectoare, aeroterme

Adina Meyers

Decor exotic, din natura

Adina Meyers

Cum să scapi de o parte din facturi fără investiții prea mari. 3 sisteme economice pentru o casă independentă energetic

Adina Meyers