La finalul anului trecut, unele măsuri privind implementarea Programului “Prima Casă” au suferit o serie de modificări adoptate prin OUG și care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017. Se diferențiază categoriile de locuințe, iar, în funcție de acestea, procentele de garantare se individualizează.

Astfel, statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și / sau consolidate. Restul de locuințe care nu se vor încadra la aceste categorii, vor primi de la stat o garanție de 40% din valoarea creditului, așa cum se arată într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

Tot în comunicat, se precizează faptul că în cele două cazuri de mai sus, procentul de garantare se raportează doar la creditul pe care o persoană îl va lua pentru implementarea Programului “Prima Casă”.

Aceste modificări au fost făcute cu scopul de a crește fondul locativ și de a-l îmbunătăți pe cel existent.

"Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuință nouă, în sensul programului 'Prima casă', se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic", se mai arată în comunicatul Guvernului.

Despre Programul “Prima Casă”

Programul “Prima Casă” a fost lansat în 2009 cu scopul de a îmbunătăți condițiile de locuire în România. Din 2009 și până la finalul lui octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanții, în valoare de 17,2 miliarde lei, pentru finanțări de circa 34,4 miliarde lei.

Sursa: AGERPRES

Related posts

Studenți din Iași au câștigat concursul de design urban sustenabil RESPO CITY, ediția 2023

Adina Meyers

Proiect de casă pe un teren mic

Adina Meyers

Ansamblul APARTAMENTE Radacini atrage parintii studentilor la Medicina si Drept

Adina Meyers