Se estimeaza, de exemplu, ca numai in regiunea de sud a Rinului, anual se vand circa 80 de milioane de ghivece cu Calluna vulgaris. Este de retinut ca aceste plante cresc (salbatic) si pe campurile din Romania, unde sunt cunoscute sub numele popular de “iarba neagra”, deci si privit din aceasta perspectiva sunt sanse mari ca cele produse pe scara larga in Germania sa fie aclimatizate cu succes in tara noastra. De altfel se gasesc si la florarii insa folosirea lor este putin cunoscuta.

Dar carui fapt li se datoreaza succesul amintit? 

In primul rand rezistentei de care dau dovada la diferite climate precum si versatilitatii si flexibilitatii lor, putandu-se realiza decoruri cu aceste plante atat pe terenul din gradina, cat si cu ghivece pe terasa, balcon sau in interior. Un exemplu este aranjamentul floral realizat in centrul Pietii Universitatii in aceasta toamna cu aceste plante. Varietatea de culori in care se prezinta tulpinile si florescenta, de la verde soft, la diverse tonuri de rosu, roz si ciclamen, le recomanda pentru diverse combinatii. Culorile pastelate ale plantelor heather, in care predomina cele cu tonuri inchise de rosu, se potrivesc perfect cu decorul de toamna al gradinii.  La fel se potrivesc in gradina cu elemente ca pietre, copaci, iarba sau conifere.

Nu mai putin important este faptul ca se preteaza de minune la diverse aranjamente florale in combinatie cu materiale naturale ca lemnul, lana si alte tesaturi, precum si cu alte accesorii, ca lumanarile colorate. Nu numai atat, aplicatiile se pot extinde chiar si in domeniul modei vestimentare. In cadrul expozitiei florale de la Dusseldorf am asistat la un show in care vedetele erau, de fapt, Calluna si Erica: modelele purtau diverse accesorii (saluri, paruri si coronite, cordoane etc) si chiar articole vestimentare realizate de designeri din aceste plante si flori.

Informatii furnizate Sondergruppe Azerca (Germania).

Related posts

Balconul, misiunea specialistilor

Adina Meyers

Cum facem terasarea unui teren in panta

Adina Meyers

De ce este important covorul pentru baie si cum alegi unul potrivit

Adina Meyers