Decor Home LifeStyle Practic Solutii Constructive

Cum se realizează un iluminat eficient

Iluminatul dinamic îmbunătăţeşte sănătatea şi confortul.

Ritmul biologic al ființei umane este în mod decisiv influențat de ciclul luminii solare. Proporția de lumină albastră este responsabilă pentru blocarea sau stimularea producerii hormonului somnului, melatonina. Lumina solară relativ albastră dimineața, blochează hormonul melatoninei și stimulează activitatea hormonului stresului, cortizolul.

Astfel omul este complet treaz, se îmbunătățește capacitatea de concentrare și are sentimentul de bună condiție fizică. În cursul zilei, culoarea luminii capătă un ton semnificativ mai cald, astfel creând o inversare a acestui efect, astfel încât oamenii să devină mai liniștiți seara și să fie pregătiți pentru faza de somn iminentă.

Iluminat eficient din punct de vedere biologic

Iluminatul ce  încorporează HCL (Human Centric Lighting-Iluminat Humano-Centric) încearcă să susțină procesul biologic de control al hormonilor, simulând soarele lipsă care promovează în mod activ acest ritm natural. Faptul că majoritatea oamenilor rareori simt soarele pe fețele lor, poate duce la probleme cum ar fi insomnie, oboseală și chiar depresie. O lampă proiectată să respecte ceasul biologic, urmează aceleași faze ca soarele, în ceea ce privește culoarea luminii, și astfel se creează un iluminat mai sănătos. În același timp, însă,deoarece intensitatea și direcția luminii solare variază considerabil, aceste date trebuie luate în considerare, pentru a maximiza efectele sistemului instalat corespunzător.

Astfel, lumina soarelui variază în intensitate de la 3000 de lux (pe o zi de iarnă) la 100.000 de lux (o zi însorită).  Trebuie să fie luată în considerare și direcția luminii. De exemplu, lumina difuză de pe cer acoperă o mare parte a câmpului vizual uman. De aceea, lămpile cu suprafață mare luminoasă în partea superioară a camerei sunt preferabile, deoarece astfel o lumină difuză ajunge în mod eficient  în jumătatea inferioară a retinei, unde se găsesc cele mai multe celule sensibile la lumină. Toți cei trei factori (temperatura de culoare, intensitatea luminii și direcția ei) trebuie să fie luate în considerare în orice proiect de iluminat HCL astfel ca efectul luminii solare să fie replicat cât mai fidel posibil.

Aplicațiile iluminatul biodinamic

Aplicațiile iluminatului biodinamic sunt variate. În primul rând în cazul locuinţelor private. De asemenea la birouri, instituții de învăţământ, îngrijire medicale şi unităţi industriale. Acestea aduc efecte pozitive de mare impact precum: creşterea confortului, a puterii de concentrare şi învăţare, păstrarea sănătății, scurtarea perioadelor de vindecare, siguranța la locul de muncă, etc.

Recomandări

Este bine ca lămpile cu suprafață mare luminoasă să fie fixate în partea superioară a camerei, astfel lumina difuză ajunge în mod eficient în jumătatea inferioară a retinei unde se găsesc cele mai multe celule sensibile la lumină.

Iluminatul difuz pe suprafeţe mari, în combinație cu lumina indirectă și directă a unor proiectoare sau spoturi, poate fi utilizat în toate domeniile și poate conduce la rezultate eficiente.

Utilizarea lămpilor individuale și standard joacă joacă un rol major. La fel și introducerea unor sisteme complexe de control al iluminării.

Related posts

Noutati privind amenajarile cu placi ceramice

Adina Meyers

Cum să-ți decorezi dormitorul ieftin

Adina Meyers

Trend pandemic: corporatiştii preferă spaţiile mari şi noi

Adina Meyers