LifeStyle

Cum se îngrijesc crizantemele

Odată cu venirea toamnei, piețele și florăriile s-au umplut de ghivece mari cu unele dintre cele mai iubite flori: crizantemele. Sunt cadoul perfect pentru cei dragi sau pentru grădina ta, mai ales dacă vin la pachet cu instrucțiuni precise de îngrijire.

Crizantemele sunt populare mai ales pe timpul toamnei, dar trebuie să știi că aceste plante perene pot fi plantate oricând în timpul anului și nu sunt dificil de îngrijit. Cresc foarte bine la interior, în ghivecele în care le-ai cumpărat și la fel de bine le merge și în grădină, plantate direct în pământ.

Cum se îngijesc crizantemele la interior

Dacă ai ales să le ții în casă, atunci primul lucrul pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ghiveciul este destul de mare, astfel încât rădăcinile să aibe loc destul de dezvoltare. Pământul trebuie să permită un bun drenaj. 

Apoi, trebuie să te asiguri că florile primesc multă lumină naturală. Crizantemele iubesc soarele, și se vor îndrepta mereu spre razele și căldura lui.

Apa nu trebuie să băltească în ghiveci, pentru că așa riști ca rădăcinile lor să putrezească. Udă-le aproape de rădăcină, evitând frunzele și cât se poate din tulpină. Culoarea frunzelor este indicatorul perfect pentru cantitatea de apă necesară, căci dacă acestea se usucă, e un semn că pui prea multă apă. 

În general, crizantemele ținute la interior înfloresc o lună, după care florile se ofilesc și cad. Acum este momentul perfect în care le poți transplanta afară (dacă și temperaturile îți permit acest lucru, ideal e să fie primăvară).

Cum se îngijesc crizantemele la exterior

Pe măsură ce cresc, rădăcinile crizantemelor au nevoie de foarte mult spațiu, așa că va trebui să ții cont de acest lucru. Udă-le o dată pe săptămână și nu uita să le fertilizezi pentru următorul sezon de creștere (ideal ar fi o dată pe lună, pânâ în luna august). 

La primul ger, planta va trebui protejată protejată, chiar dacă nu mai are flori. O poți tăia proximativ tre cm, apoi o poți acoperi cu paie.

Extra sfat: curăță constant frunzele și florile ofilite, astfel vei avea mereu crizanteme frumoase.

Text: Sânziana Iaru

Foto: gardenvarietynews.files.wordpress.com

Related posts

Makeover: baie mare versus baie mică. Idei practice pentru decorare – FOTO

Adina Meyers

Wagner Arte Frumoase si Povesti lanseaza Colectia de Portelanuri 2013

Adina Meyers

De ce să alegi un aparat de aer condiționat din oferta E.ON Cool 

Adina Meyers